Цехове за въглища обгазяват Красново


Цехове за въглища обгазяват Красново
Хората от Красново протестират срещу тровещите въздуха цехове, но засега никой не ги чува
20 Юли 2014, Неделя


Местните жители протестират, но от РИОСВ-Пловдив не откриват никакви нарушения

Автор: Камен Колев

Около стотина жители на село Красново, община Хисаря, излязоха в края на миналата седмица на протест заради обгазяването на селото от два цеха за дървени въглища. Те се намират на територията на бившия селскостопански двор и оплакванията срещу тях  започнаха веднага след построяването им.

Единият цех е собственост на „Аибо" на Борис Попчев, а другият на фирма „Карбол" на Витко Витков. На територията на селото живеят 800 души, чиято бройка през летните месец набъбва до над 1000, изтъква кметът на населеното място Иван Бабаджанов. Проблемът тлее вече две години. Тукашните майки се оплакват, че децата им са постоянно с бронхити. Дума не може да става да се оставя отворен прозорец в къщите. „Горчи ни в устата, всичко гори и пари" – оплаква се красновката Цона Йотова. „Това са газове, които съдържат всички тежки метали, сероводороди – всичко, за което се сетите от Менделеевата таблица”, коментира пък съселянинът й Йовчо Славков.

Освен че здравето на хората е поставено на риск, опасност има и за екологичното равновесие в региона. Протестиращи обясниха, че следствие на обгазяването дърветата изсъхват. „Виждаме как лястовичките падат мъртви на земята”, споделя Ненка Христева. Хората смятат, че заради отровния въздух и пчелите в селото са на изчезване. В края на юни от РИОСВ е била направена проверка, която е констатирала, че системите са неизправни и че не са проведени изпитанията, които са задължителни на всеки 6 месеца. По този причина цехът на Витков е бил затворен.

Обгазяването обаче не спряло и миналата седмица на тел. 112 е постъпил нов сигнал.  Протестното шествие на хората в деня на демонстрацията стигна до цеха на "Карбол", който бе затворен. От другата фирма увериха, че производството им е екологично чисто. "Работим само с дървесина и всички пещи на площадката функционират по план и при спазване на технологията, имаме програма за мониторинг, съгласувана с РИОСВ и работим с акредитирани лаборатории", отбеляза тогава Недялка Пашкулова, ръководител отдел „Научна техническа и развойна дейност” в „Аибо".

Йовчо Славков, бивш работник от „Карбол", разказа, че на тяхната площадка многократно са идвали инспектори на проверка, собственикът обещавал да вземе мерки, но не предприемал нищо. Обгазяването, според него, идва от съкращаването на работния процес по изгарянето от 35 на 25 часа и от лошото състояние на съоръженията и издънените тунели.

От РИОСВ-Пловдив са направили проверка, но не са открили никакви нарушения в двата цеха, съобщиха във вторник от екоинспекцията. В единия цех, собственост на "Аибо-С“ ЕООД, производствената дейност се осъществява в непрекъснат режим на работа, като не са регистрирани нарушения в нормалните режими на експлоатация, се казва в становището на екоинспекторите. До месец фирмата трябва сама да замерва газовете, изпускани в атмосферата и да представи резултатите пред РИОСВ-Пловдив.

„Въпреки множеството сигнали от страна на граждани, обектът е въведен в експлоатация на 10 юли 2014 г. от Община Хисаря без участието на представител на РИОСВ-Пловдив. Към момента на издаване на въпросните документи от страна на оператора не са проведени измервания на вредностите, а от страна на кмета на община Хисаря не е осъществен необходимия контрол по изпълнение изискванията на чл.16 от Закона за чистотата на атмосферния въздух", съобщават още от пловдивската екоинспекция.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки