Четвърти в света...


Четвърти в света...
Най-сме добри в този водевил, но пред телевизора. С бира в ръка
19 Юли 2014, Събота


...С желязна защита се става, мойто момче!

Автор: Веселин Максимов maximov@desant.net

Макар че Световното свърши преди седмица, верните фенове на Германия още подвикват „Юбер алес”. Радостта на германците е напълно заслужена, те играха стабилно и с висок дух (сякаш някой е очаквал нещо друго), но долунаписаното изобщо няма претенция да бъде задълбочен футболен анализ на четвъртата шампионска титла на швабите. А опит за размисъл на вече почти напълно обезверен фен на едни, които едно време бяха четвърти в света. Точно преди двадесет години, има и особена символика в това. Ако не сте съвсем невръстни, няма как да не сте излезли тогава на улицата, по времето, в което хората вече бяха пропищели от мутрите, а всичко останало беше толкова безнадеждно.

Всяка вечер от тези поредни победи като че ли разпалваше искрицата, че е възможно да се случи и нещо добро и то ще дойде по най-хубавия начин - с новия дух на българина.
Еуфорията е много приятно чувство, има я у всеки по-темпераментен народ, ето, вижте например как жалкият и некадърен отбор на Гърция, станал европейски шампион по някакво невероятно стечение на обстоятелствата, продължава да си вярва, че е напълно равностоен на останалите. С грозния си футбол на бетониране назад и кюскане напред, в стил „каквото стане”. 

Нека си го признаем обаче, ние не сме по-напред от тях. Карма, балкански синдром, както искате го наречете. И пак няма да сте прави. Хайде да оставим турския национален отбор, макар че знаете колко силно играе той. А Сърбия? Хърватия? Босна и Херцеговина?
Последните два отбора имат изключително самочувствие, че могат да се мерят с останалите европейски и световни сили и са прави в това си убеждение. Уверихме се сами от телевизионния екран.

Нашите национали обаче, въпреки доста доброто представяне, откакто ги пое Любослав Пенев, далеч не могат да се похвалят, че не са с нищо по-малки от онези, за които стана дума преди няколко реда. Защото е точно така.
Защото радостта от мъжката игра срещу Италия, когато и двата пъти бяхме на косъм да я победим, всъщност не прилича на онези мачове през вече далечното лято на 1994 година в Америка.

Защото тези, които в момента съставят отбора, не са като онези, които шашнаха света. Много по-различни са и по мое мнение – доста по-слаби. Ако искате, измерете класите, с които се различават от онези. Личните им качества. Отборите, в които играят.
Та за еуфорията ви говорех. Мога да се обзаложа, че десетки и стотици пъти сте виждали, когато стане въпрос за някой от финалистите преди  седмица, за коравите мексиканци или смахнатите гърци, събеседникът (разбира се, зависи от нивото на възпитание и характер, но е почти масово) с широка усмивка да изобрази онази конфигурация от пръсти, с преобладаващ среден, и дяволито да смигне „А, тези ли?

Тях сме ги е...и!” Това е вярно, разбира се. И германци, и аржентинци, и останалите ни ядоха попарата, факт е, всички помнят, а има и нагледен материал. Вярно е, но самият масов жест по въпроса е изключително жалък. Защото изобразява  отчаяната ни комплексарщина, съчетана с ужасната заблуда, че в този случай и в тази област на човешката дейност сме равнопоставени с другите. Не, не сме.
Отворете очи и се огледайте!

Кой от новите ни футболисти е от ранга на онези, които в момента са по върховете на федерацията? А кой от стоящите или боричкащите се за тези върхове не се скара с останалите си съотборници от „Пеневата чета”?
Кой от тях запази достойнство и не започна да говори честно, че болката е голяма, защото отдолу не идва никой. Тоест, идват. Шампиони по татуиране и пиърсинг, чалга манекени и пишман ритнитопковци.

Затова все още тук не се е родил онзи, който ще затвори устата на Стоичков, с неговото „никой не може да изпревари това, което направихме в Щатите”. Тоест, грешка! Може би се е родил, но няма никакъв шанс да порасне и го задмине.
Защото няма как. Защото, за разлика от нашето гръмотевично думкане в гърдите „Булгар, булгаар!”, унижените от нас германци, аржентинци, мексиканци и всички останали явно са използвали тези десет години, за да се развиват. (За Русия и Англия не говоря, там положението е неспасяемо. Но все пак са класа над нас.)

А ние след онова откачено и задъхано лято тръгнахме надолу, само си припомнете фактите. Още един бой над Германия, гол с глава на Трифон Иванов срещу Русия и... сетихте ли се за онова незабравимо 6:1, което поехме от Испания на следващото световно през 1998-ма? А унизителното мънкане на Пламен Марков след равните мачове на европейското в Португалия „Аз на никого не съм обещавал нищо”?

Германия и Аржентина, които преди 10 години сме „е...и”, играха през миналата неделя финал, защото през това време са развивали онова нещо, което се нарича „детско-юношеска школа”. А тук ние сме имитирали, че я развиваме. Защото там са давали пари, за да се развива истински футбол (и какъвто и да било друг спорт). А тук футболът служи за легализиране на печалбите от дрога. И от друго. А пари се дават не за талантливи деца, които ще станат бъдещи Стоичков, Лечков, Пенев, Сираков и Балъков.  Колкото и изброените (без Любо Пенев) да са твърде съмнителни като треньори.

А за купуване на куци коне от чужбина, понеже комисионите са доста сладки, на развитието на футбола - майната му! Добре, тук ме хванахте, „Лудогорец” са добри.
Така че, хайде по-кротко. С приказките, с „е....то” от 1994-та и с онзи жест, сещате се кой. Най-сме добри в този водевил, но пред телевизора. С бира в ръка.
„Четвърти в света само с желязна защита се става, мойто момче!” „Ей с таз левачка голмайстор на световно са става! Ааа?”
Става се. Ама не с точно тази, с която надуваме бутилката пред екрана.


В категории: Коментари , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки