Властта се мъчи да заличи следите от сечта над Варна


Властта се мъчи да заличи следите от сечта над Варна
ДНСК установи доста нередности в квартала, но пропусна една - сечта. Снимка: ДНСК
19 Юли 2014, Събота


ДНСК изключи поразиите върху гората като причина за бедствието в „Аспарухово”

Автор: Илияна Христова

През отминалата седмица отново станахме свидетели на поредното грозно прехвърлане на вината за трагедията в “Аспарухово”. Този път от отговорност се изплъзна Дирекцията по национален строителен контрол (ДНСК).

На нарочна пресконференция, огласена като „Резултати от проверката на територията на район „Аспарухово”, тя обяви, че „сеч в гората над квартала няма” и „никакво изсичане” не е причина за трагедията. Вината била изцяло в незаконното строителство, боклуците по дерето и неподдържането му като отводнителен канал. Като вестител на гръмките резултати от проверката, поръчана лично от министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов, се яви шефът на ДНСК Христо Николов.

Така вината се стовари издяло върху Община Варна, която е отговорна за горните дейности. Дори борбата с незаконното строителство (до 15 метра височина), съгласно законовите поправки от миналата година, е сред ангажиментите на местните власти, а не на ДНСК, както бе по-рано.

Изявлението на Николов е изключително скандално. То противоречи на всички изводи, направени досега от независими експерти,  други институции и варненския общински съвет, мъчейки се да отстрани като проблем безразборната сеч. Както „Десант” писа, причините за бедствието са много, като към установените от ДНСК следва да се прибави унищожението на гората над квартала, както и пороят. Това бяха изводите от проверките досега, но сега ДНСК налага различно виждане по въпроса.

В становището на дирекцията, разпространено на сайта й, констатация за безразборната сеч липсва. Разбираемо е. Първо, ДНСК не проверява сечи. Второ, сеч наистина има, налагат се глоби. Трето, идеята явно е била журналиситите „да получат новина”, да я разпространят, а при изготвяне на писменото становище подобна глупост да няма.
Отдавна България се управлява така – казва се нещо гръмко и скандално пред медиите, те го разнасят с дни, а документалната истина е различна – същото стана и с откраднатите от Цветан Василев милиони. Шефът на ДНСК не направи нещо по-различно от колегите си, щъкащи из коридорите на властта.

Дирекцията не съобщи защо дълги години преди законовите поправки, които натовариха общините с отговорности, си затвяряше очите за незаконните строежи. Но по-интересно е да се запитаме защо ДНСК си позволява да извършва класическата манипулация, казвайки нещо наполовина вярно, спестявайки другата половина? Първото предположение е, че Николов, коментирайки „липсващата сеч”, просто го е подхвърлил ей така и не е изчислил (д)ефекта, без да е целял непременно отклоняване на вниманието от гората.

Но второто предположение е по-вероятно – че се мъчи съвсем целенасочено да стовари вината единствено върху  управляваната от ГЕРБ община Варна. И да се заличат следите към ДПС, които изсичат горите. По данни на варненското Държавно горско стопанство, в последните 4 години са съставени 260 акта за незаконни сечи в местността Джанавара над “Аспарухово”. Има и издадени условни присъди. Това е официалната стастика. ДНСК можеше да съобщи поне нея.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки