Кърджали прие плана за газовата връзка с Гърция


18 Юли 2014, Петък


Общинският съвет в Кърджали, доминиран от ДПС, подкрепи окончателния вариант на подробния устройствен план за изграждането

Автор: Гергана Костова

на междусистемната газова връзка с Гърция. С това се дава червена светлина за постояването на газопровод, който по проект ще свърже националната система на Гърция в близост до град Комотини с българската национална газопроводна система  при село Загоре, южно от Стара Загора.

Решението на ОбС в Кърджали е изненадващо, на практика никой не очакваше подобен обрат. Само допреди седмица кметове на ДПС от няколко населени места в областта оказваха яростен отпор срещу това трасето да минава на тяхна територия. Заговори се дори за контролиран от Турция протест, тъй като турската страна няма полза от изграждането на подобна газова връзка между Гърция и България.

Срещу преносния газопровод се обявиха общинските съвети в Момчилград и Кирково, като местните хора в селата Балабаново, Седлари, Върхари, Садовица, Загорско, Птичар, Лозенградци, Априлци, Домище, Първица, Островец, Върбен, Брегово и др. бяха подстрекавани да пишат протестни писма и да плашат с бунтове, ако тръбата все пак мине през нивите им.

Кърджалийското ДПС обаче излезе с решение, което поне засега попарва надеждите на Момчилград и Кирково да саботират газопровода.
Газовата връзка през границата с Гърция при прохода Маказа ще осигури за България доставки от находището Шах Дениз в Азербайджан, а така страната ни ще намали зависимостта си от Русия.

През 2013 г. управителят на гръцкия регион Източна Македония и Тракия Аристидис Янакидис заяви в Кърджали, че докладът за ОВОС на проекта вече е готов и е създаден българо-гръцки консорциум „Интерконектор”. България е представена в него с БЕХ, а Гърция – с държавната компания за пренос на природен газ ДЕПА в консорциум с италианската „Едисон”.

За изграждането на 180-километровия газопровод ЕС осигури съфинансиране от 45 млн. евро. Проектът стана възможен, след като азербайджанският газов консорциум Шах Дениз ІІ избра проекта за Трансадриатическия газопровод (ТАП) за доставки към Европа, заобикалящи Русия, и след като отпадна проектът за Набуко-Запад. ТАП трябва да пренася газ от гръцко-турската граница към Италия, но минава през Гърция близко до границата ни и през Албания, а после и под Адриатическо море.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки