Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
18 Юли 2014, Петък


Американски щат и Скотланд ярд се реформират, в Азия дрънкат оръжие


Разделят Калифорния на 6 щата

Американският милиардер Тимъти Дрейпър предлага Калифорния да се раздели на 6 отделни самостоятелни щата, информира агенция „Ройтерс”.
Отчитайки факта, че Дрейпър е успял да събере необходимите 1,3 милиона подписи в подкрепа на своето предложение, след 2 години този американски щат може да се раздели на 6 части. Богаташът, който има участие в такива бизнес проекти като Skype, Twitter и Tesla, вече е вложил в своята идея почти 5 милиона долара.

Според неговия план, Сан Франциско, Оукланд, Сан Хосе Санта Крус и окръг Монтерей ще станат част от щата Силициева долина. Сан Диего и окръг Ориндж може да станат част от Южна Калифорния; Лос Анжелис и Санта Барбара ще влязат в Западна Калифорния. Северна Калифорния пък ще приеме окръг Соном и Сакраменто, а най-северните територии ще влязат в щата Джеферсън.
В основата на инициативата на милиардера лежи желанието да се подобри функционирането на властта по места. Според него, раздробяването на щата ще се отрази директно върху качеството на работата на администрацията.

Съвсем други помисли обаче са залегнали в основата на идеите на представителите на фракцията ЛДПР в руската Дума, които предложиха на правителствата на Полша, Румъния и Унгария да си поделят помежду си Западна Украйна. В резултат на разделянето на тези територии между техните съседи, Централна Украйна би могла да се освободи от излишното напрежение, свързано най-вече с несъвместимостта на населението й – смятат от партията на Владимир Жириновски.


Лондонската полиция – само от лондончани

Лондонската полиция обяви тези дни новата си политика да наема само лондончани на работа. Идеята е да се направи така, че полицейските сили да представят в по-голяма степен населението, на което служат, съобщи „Асошиейтед прес”. 
От 1 август само кандидати, които са живели през три от последните шест години в Голям Лондон, ще могат да кандидатстват за неизискващи предишен опит длъжности в полицейските сили, известни още като Скотланд ярд. 

Според длъжностни лица целта е да се създадат полицейски сили, които притежават „културна компетентност“, която е необходима в град с разнообразно население. 
През остатъка на 2014 и 2015 г. се очаква да бъдат наети около 5000 полицаи, отбелязва още информационната агенция.


Великобритания с ново правителство

След рокадата, направена от премиера Дейвид Камерън, британското правителство определено е евроскептично, по подобие на самата Великобритания, заяви новият министър на отбраната Майкъл Фалън, докато министър-председателят се готвеше да замине за Брюксел, за да осигури избирането на британски еврокомисар, предаде в сряда „Франс прес”.

„Със сигурност това е евроскептично правителство, но в момента и страната е евроскептична", са точните думи на Фалън пред Би Би Си. Консервативният министър добави още: „Ние мислим, че Европа е поела по лош път", повтаряйки кредото на премиера Камерън, който се обявява за оставането на Великобритания в един реформиран Европейски съюз.

Фалън подложи на критика позицията на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП). Антиевропейската формация спечели последните европейски избори във Великобритания и се намира на трето място в проучванията на общественото мнение десет месеца преди парламентарните избори, които се очаква да бъдат силно оспорвани. "Отговорът на ЮКИП е просто да излезем от ЕС. Това не е решение. Решението е да постигнем реформите, които искаме, с подкрепата на общественото мнение", заяви Майкъл Фалън. Предвид обещанието на премиера Камерън да организира референдум за излизане от ЕС през 2017 г. Консервативната партия е единствената партия в момента, която предлага този избор на хората и подкрепя реформи, подчерта той.

Премиерът, който в сряда довърши последните промени в правителствения си екип, заложи на един по-млад кабинет с повече жени и повече евроскептици. Новият външен министър Филип Хамънд по-конкретно даде израз на общите нагласи, заявявайки че няма да се поколебае да подкрепи излизане от ЕС, ако на страната му не бъдат върнати правомощия.

С разместванията в правителството си британският премиер, който предложи за еврокомисар неизвестния на обществото Джонатан Хил, подчертава риска страната му да напусне ЕС, смятат анализатори. Съществува риск и за бъдещето на самия Камерън. По думите на Джанис Емануилидис от разположения в Брюксел Център за европейска политика, институт за анализи на европейската политика, той е „напът да се постави сам в ъгъла както на европейско ниво, така и у дома".


Преговорите за иранската ядрена програма продължават

Срокът за приключване на ядрените преговори между Иран и шестте световни сили може да бъде удължен, но най-много до 25 ноември, каза във Виена високопоставен ирански дипломат, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Според него в преговорния процес е постигнат "достатъчен напредък", за да бъдат убедени и двете страни да продължат преговорите след крайния срок 20 юли. Някои от представителите на "шесторката" - Великобритания, Германия, Китай , Русия, САЩ и Франция - смятат, че удължаването на срока на преговорите "би било полезно", изтъква още източникът, който е пожелал анонимност.

Той подчертава, че максималният краен срок е 25 ноември, когато ще се навърши точно една година от постигането на споразуменията от Женева.
Целта на преговорите е Иран да се съгласи да ограничи ядрената си програма в замяна на отмяна на международните санкции срещу него.


Ердоган обвини Израел в тероризъм

Турският премиер Реджеп Ердоган обвини Израел, че извършва тероризъм, бомбардирайки палестинците в ивицата Газа. Същевременно той нападна и международната общност, че мълчи, докато пред очите й Израел извършва "клане" над палестинското население, предаде БНР. „Докога светът ще продължава да мълчи пред лицето на тероризма на Израел и докога ще продължи да бездейства пред военната операция на Израел, жертвите на която станаха вече 192”, риторично заяви Ердоган в реч пред парламентарната група на управляващата ПСР. Той подчерта, че страната му няма да нормализира отношенията си с Тел Авив, докато той не спре бомбардировките.

Турция, както досега, и занапред ще продължи да подкрепя палестинците в ивицата Газа, увери още турският премиер. По негово нареждане Турската агенция за сътрудничество и координация (ТИКА) е започнала инициативи по осигуряването на първия етап от хуманитарна помощ в размер на 1 милион американски долара - хранителни продукти и други стоки от първа необходимост. Турският Червен полумесец пък подготвя изпращането на хранителни продукти за 2 хиляди семейства в Газа.

В края на седмицата в Анкара пристига държавният глава на Палестина Махмуд Абас, който ще разговаря с Ердоган и с Абдулах Гюл за ситуацията в Палестина. Визитата е запланувана преди въздушните удари на израелската армия срещу палестинските сили в Газа, като се предвиждаше тя да е посветена на въпроси във връзка със сформирането на правителство на съгласието в Палестина, но въздушните удари на Израел и нарастването на напрежението изместиха нейния фокус.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки