ОАЕ ще създава собствена космическа агенция


ОАЕ ще създава собствена космическа агенция
Халиф бен Заид ал Нахайян
18 Юли 2014, Петък


Обединените арабски емирства обявиха в сряда намерението си да създадат собствена космическа агенция, както и първия арабски космически апарат,


който след седем години да се отправи на мисия към Марс.
Съдейки по думите на президента на ОАЕ шейх Халиф бен Заид ал Нахайян, цитирани от емиратската агенция WAM, на този проект се гледа като навлизане на ислямския свят в епохата на усвояването на космоса и на него се залагат надежди да докаже, че мюсюлманите са способни да дадат научен принос в развитието на човечеството.

Планира се ОАЕ да създадат безпилотна сонда, която да бъде изстреляна към Марс още към 2021 г. Това пътешествие до Червената планета ще продължи девет месеца, като дължината на пътя ще надхвърли 60 милиона километра, а пристигането й на Марс ще съвпадне с празнуването на 50-годишнината от деня на основаването на Обединените арабски емирства.
Техният вицепрезидент и управител на Дубай – шейх Мохамед бен Рашид ал Мактум, заяви, че мисията да се достигне Марс е била избрана, защото тъкмо такива „епични” задачи ”вдъхновяват и мотивират”.

„Независимо от напрежението и конфликтите в региона, ние искаме да кажем на планетата, че арабският свят може да допринася с достижения на цялото човечество, стига да бъдат създадени съответните условия” – отбелязва дубайският градоначалник.
За осъществяването на контрола на мисията ще бъде създадена от емиратските власти космическа агенция. По думите на Ал Мактум, тя също така ще отговаря за развитието на космическия сектор, за увеличаване дела на космическата промишленост в националната икономика и за усилване позициите на ОАЕ в качеството му на глобален играч в аерокосмическата сфера.

Агенцията ще се отчита пред кабинета на министрите на обединените емирства, но както се обещава, при това ще бъде финансово и административно независима структура.
В съобщението на WAM се казва, че марсианският проект на ОАЕ трябва да стане ”повратна точка в развитието” на страните, които в бъдеще ще направят космическия сектор ключов компонент на националната икономика.
Обединените арабски емирства ще станат една от деветте страни, разработващи космически програми за проучване на Червената планета. Инвестициите на страната в развитието на космическите технологии още отсега надвишават 20 милиарда дирхами, което прави 5,4 милиарда долара. Става дума най-вече за спътници за телевизионно излъчване и връзка.

Анализаторите отбелязват, че ОАЕ не са единствените, които в последно време проявяват не на шега големи космически амбиции. По-рано стана известно, че Великобритания е готова да се включи в съревнованието по усвояването на космическото пространство и да стане конкуренция на Русия, САЩ, Китай и Индия. Британските власти заявиха, че имат намерения до 2018 г. да построят на тяхна територия космодрум, от който да изстрелват собствени спътници.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки