Обама и Меркел обсъдиха шпионския скандал


Обама и Меркел обсъдиха шпионския скандал
18 Юли 2014, Петък


В телефонен разговор президентът на САЩ и германският канцлер са се договорили да подобрят сътрудничеството си на ниво секретни служби и разузнаване


Президентът на САЩ Барак Обама и канцлерът на Германия Ангела Меркел за първи път от началото на шумния шпионски скандал между двете страни го обсъдиха по телефона. Това стана по време на разговор между двамата лидери, проведен в началото на седмицата, чиято главна тема иначе е била евентуалното въвеждане на нови санкции срещу Русия.

Поредното изостряне на отношенията между Германия и САЩ започна, след като на 2 юли стана известно за ареста на сътрудник на немското външно разузнаване, събирал секретни сведения в полза на американците. Коментирайки случилото се, Меркел заяви, че този инцидент може да подкопае доверието между двете страни.
По мнението на наблюдателите, не е изключено сериозните скърцания със зъби на високо равнище да попречат на консолидирането на становището на Запада във връзка със санкциите към Руската федерация.

Пресата отбеляза тези дни, че в последно време Меркел заема безкомпромисна позиция по въпроса за санкциите и успява да убеди по-сдържаните служители на външното министерство на Германия да последват примера й. Но всичко това може да се промени, ако канцлерът реши да се ,,разплати” със САЩ заради шпионския скандал. 
Засега във Вашингтон се стремят да регулират напрегнатата ситуация в отношенията между двете страни. В телефонния разговор през нощта срещу сряда Обама е уверил Меркел, че САЩ ще предприемат мерки да подобрят сътрудничеството си с Германия на ниво секретни служби, в това число и разузнаването, предаде Би Би Си.

Германският канцлер, от своя страна, отново е изказала мнението си, че „шпионажът на съюзниците е напразна загуба на енергия”. През миналата седмица тя се разпореди в отговор на скандала да съкрати до минимум сътрудничеството между разузнаването на двете страни. Беше съобщено, че то ще продължи само в областта на подсигуряването на непосредствените интереси на Германия – т. е. безопасността на немските военнослужещи, участващи в различни военни операции зад граница, и защитата от терористични атаки.

Както е известно, това не е първият шпионски скандал между САЩ и Германия. През миналата година негодуванието на немските политици предизвика излезлият на бял свят факт за подслушването на телефона на Меркел от американската агенция за национална безопасност. Тогава не се стигна до разрив в отношенията между двете държави.
Новият скандал като никога е твърде неудобен за Съединените щати – именно сега, в светлината на плановете за налагане на жестоки санкции срещу Русия, за чиято реализация за Вашингтон е жизнено нужна подкрепата на водещите му съюзници, в частност Германия.

Засега Меркел все още споделя позицията на американските си колеги. Президентът на САЩ и канцлерът на Германия поискаха от Русия да осъществи „незабавни стъпки по деескалация на обстановката” в Украйна и я заплашиха с нови санкции. Двамата лидери споделят мнението, че Москва трябва да подкрепи „двустранното споразумение за прекратяване на огъня и създаване в рамките на Организацията за безопасност и сигурност в Европа на механизъм за наблюдение на границите”.

Освен това, според съобщение на Белия дом, Обама и Меркел са поискали от Русия да „призове сепаратистите да освободят всички заложници, които държат, да прекратят въоръжаването си”.
Двамата световни лидери са потвърдили също така продължаването на сътрудничеството си с други съюзници в рамките на координираните мерки за въздействие върху Русия с помощта на санкции.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки