БРИКС си направиха банка и валутен фонд


БРИКС си направиха банка и валутен фонд
18 Юли 2014, Петък


Щаб квартирата на финансовата институция ще е в Шанхай, а първият й президент ще е индиец


Държавите от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) обявиха учредяването на банка за развитие с капитал от 50 млрд. долара, както и на резервен фонд за спешни реакции при валутни кризи от 100 млрд. долара, предаде „Франс прес”. 
Страните със стремително развиваща се икономика, за каквито се определят членките на групата БРИКС, обсъждат от няколко години този проект, който цели създаването на
алтернатива на Световната банка и на Международния валутен фонд, където се смятат за недобре представени.

Първият президент на т.нар. Нова банка за развитие, чието седалище ще е в Шанхай, ще бъде индиец, се казва в заключителната декларация на Шестата среща на върха на БРИКС, състояла се в бразилския курортен град Форталеза на 15 и 16 юли. Първият председател на съвета на управляващите трябва да е представител на Русия, а първият председател на съвета на директорите – представител на Бразилия.

Освен щаб квартирата в Китай, банката ще има регионален център и в  Южна Корея.
Капиталът на банката ще се формира на паритетни начала, като всяка от петте членки  ще участва с равен дял. Първоначално разрешеният капитал на банката е 100 милиарда долара. От Кремъл уточняват, че Русия има намерение да внесе във финансовата институция 2 милиарда долара в продължение на 7 години.

Споразумението за резерва ще позволи да се избегне краткосрочния натиск върху ликвидностите, насърчаването на по-голямо сътрудничество в състава на БРИКС и укрепването на глобалната финансова сигурност, се изтъква още в декларацията. 
В резерва се предвижда частта на Китай да е 41 милиарда долара. По 18 милиарда ще е делът на Индия, Бразилия и Русия, а 5 милиарда – приносът на Южна Африка.

В изказването си пред пленарното заседание на срещата на върха във Форталеза Владимир Путин призова страните от групата на нововъзникващите икономики БРИКС да задълбочат взаимодействието си в икономиката, съобщи ИТАР-ТАСС. Руският президент е подчертал, че това ще позволи осъществяването на мащабни съвместни програми за устойчиво развитие. Русия е подготвила проекти за стратегия за многостранно икономическо сътрудничество в рамките на БРИКС и пътна карта за инвестиционно сътрудничество, става ясно от изказването на Путин. 

В предложената пътна карта са изброени 37 проекта в различни области – от високите технологии до хуманитарната сфера. 
Руският държавен глава препоръчва и създаването на енергийна асоциация в рамките на БРИКС, която да включва и създаване резерв на гориво. Според Путин това ще допринесе за увеличаването на енергийната сигурност на нововъзникващите икономики. Що се отнася до новата банка, той е изразил пълна увереност, че тя ще стане една от най-големите многонационални финансови институти за развитие в света.

В изказването си руският президент е призовал лидерите от БРИКС да изработят колективни подходи към решаването на проблеми, допълва пред ИТАР-ТАСС руският външен министър Сергей Лавров. Според него срещата на върха е потвърдила, че страните от БРИКС са против едностранните действия в световната икономика и политика и не искат конфронтация.


В категории: Международна политика , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
финансист
20.07.2014 15:44:04
0
0
НАПЪЛНО УДОБРЯВАМ СЪЗДАВАНЕТО НА ТТАЗИ БАНКА В ПРОТИВОВЕСТ Н А МВФ И ФЕДЕРАЛНИЯ/РЕЗЕРВ КОИТО ПОЗВОЛЯВАХА НА САЩ ДА ДЕЙСТВА БЕЗНАКАЗАНО.СЕГА ЩЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С ТОВА КОЕТО Е ДРБРО ЗА СВЕТА.
1
финансист
20.07.2014 15:44:04
0
0
НАПЪЛНО УДОБРЯВАМ СЪЗДАВАНЕТО НА ТТАЗИ БАНКА В ПРОТИВОВЕСТ Н А МВФ И ФЕДЕРАЛНИЯ/РЕЗЕРВ КОИТО ПОЗВОЛЯВАХА НА САЩ ДА ДЕЙСТВА БЕЗНАКАЗАНО.СЕГА ЩЕ СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С ТОВА КОЕТО Е ДРБРО ЗА СВЕТА.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки