Цигани скандираха „Българите на сапун!”


Цигани скандираха „Българите на сапун!”
Багерът в акция Снимка: Varnautre.bg
18 Юли 2014, Петък


Събарянето на незаконни къщи във Варна бе съпроводено с агресия и заплахи

Автор: Илияна Христова

Поредният епизод от събарянето на ромски къщи във Варна премина с напрежение и викове „Българите на сапун!”. Сцената се разигра в сряда, когато багери разрушиха сгради на ул. „Капитан Райчо”. Кметът на район “Младост” Христо Христов, който отговаря за мероприятието, получи заплахи за убийство. Той смята да съди за подстрекателство Ридван Сали, явяващ се един от ромските тартори.

Всъщност напрежението не дойде от обитателите на съборените домове.  Предния ден също паднаха няколко коптора, но никой не протестира. В сряда обаче край багерите се скупчиха 50-тина цигани, които започнаха да викат грозни думи и да заплашват.
Техни “събратя”, а и други варненци, живеещи наоколо, разпознаха жители на намиращото се в близост гето „Максуда”. В него също предстои събаряне. Тълпата бе предвождана от Сали, който твърдеше, че има разрешително за протест, но се оказа, че е за друга дата. Без появата на лидера на местна фондация напрежение нямаше да има.

„По изборите ни обещаваха и раздаваха пари, пък сега никой не се грижи за нас”, викаха циганите. Наложи се полицията да охранява екшъна, но странно защо никого не арестува. Съборените къщи са общински. В регистрите се водят като „опасни сгради” и именно това бе причината за разрушаването им. В тях циганите се заселват от годините. На един адрес живеят по десетина души.

Българи, обитаващи квартала около „Капитан Райчо”, се оплакаха на репортерите от системен тормоз от страна на мургавото население и се радваха на багерите.
Ако Община Варна спази обещанието си, то в следващите месеци трябва да бъдат съборени към 300 коптора на територията на различните кметства. Разчистванията започнаха след наводнението в „Аспарухово”.

Най-сериозно е положението в „Максуда”, където трябва да бъдат премахнати около 200 постройки, за които е установено, че са вдигнати незаконно.
Преди две седмици багери разрушиха и съборетини в квартал „Владислав Варненчик”. Там също имаше напрежение, което се изпари за кратко.

Сагата в морския град налага няколко извода. Че събарянето на незаконните цигански сгради среща одобрение сред 99% от обществото. След наводнението в „Аспарухово” дори самите роми се плашат да живеят на рискови места. И още – без циганските тартори и барони напрежение няма да има. Недоволство срещу багерите от обитателите е нормално да съществува, но то продължава няколко часа.
Щом ромите видят, че насреща си имат непоколебими власт и полиция, бързо се кротват. Затова жандармерията не трябваше да гледа, а да арестува беснеещата малка тълпа на ул. „Капитан Райчо”.

Потърпевшите цигани твърдят, че няма къде да отидат, но до момента нито един от тях не е спал под открито небе.
В крайна сметка незаконните поселения са язва, която все някога трябва да бъде лекувана. А „Десант“ ще продължи да следи развитието на случая.


Екшънът събра доста хора Снимка: Varnautre.bg

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки