Касис (Червено френско грозде)


17 Юли 2014, Четвъртък


Касисът действа запичащо, противовъзпалително, витаминно и пикочогонно. Той притежава бактерицидно действие. Употребява се като укрепващо здравословното състояние


средство, тъй като доказано усилва защитните сили на организма. Това се отнася най-вече за плода на растението.
Листата му се препоръчват при ревматизъм заради противовъзпалителното им действие, дължащо се главно на съдържащото се в тях етерично масло. Също така се препоръчва при атеросклероза, високо кръвно налягане, подагра, възпаления на отделителната система. Нашата народна медицина употребява билката при диария, воднянка, магарешка кашлица, скрофули и др.

Плодовете на касиса са богати още и на захари, витамини, минерални соли, органични киселини и т. н., поради което те са не само отлична храна, но и средство за лекуване.
Какви лечебни свойства има касисът?

Отлично средство за лекуване на високо кръвно налягане; подагра; простудни заболявания и премахване на умората; стимулира млечните жлези; ограничава абортите; има диуретично, противоревматично и укрепващо действие; засилва имунитета и хормоналната продукция; активира клетъчната обмяна на веществата и кръвообразуването; пази клетките от свободните радикали и от развитието на рака; защитава лигавиците; успокоява нервите и подобрява настроението; укрепва сърдечната функция и мускулната дейност.

Рецепта против атеросклероза – 200 г листа от касис се запарват в 500 г вряла вода. Прецежда се, разделя се на 3 части и течността се изпива за 1 ден.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки