Доброволна делба на недвижим имот


Доброволна делба на недвижим имот
17 Юли 2014, Четвъртък


Искам да извърша доброволна делба на недвижим имот, на който съм съсобственик в резултат на наследяване.


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

Какви стъпки следва да предприема?
Петър Маринов,
Бургас

За да е действителна доброволната делба, в нея трябва да участват всички съсобственици. Тя се извършва под формата на договор, по силата на който страните прекратяват съсобствеността помежду си по отношение на даден имот. Страните трябва да постигнат съгласие помежду си каква част от имота ще получи всеки.

Тук следва да се има предвид императивната норма на чл. 72 от Закона за наследството - при съставяне на дяловете не се допуска разделянето на нивите на части, по-малки от 3 декара, на ливадите на части, по-малки от 2 декара, и на лозята и овощните градини на части, по-малки от 1 декар.
С доброволната делба съсобствениците могат да се разпоредят с имота така, че един от съделителите да стане изключителен собственик на цялата вещ, а другите да получат уравнение в пари за притежаваните от тях идеални части.

Договорът за доброволна делба се сключва задължително в писмена форма, която е и форма за неговата действителност, и се заверява нотариално. Договорът може да бъде заверен и от нотариус с район на действие, различен от местонахождението на недвижимия имот-предмет на делбата.

Преди да бъде заверен нотариално договорът за доброволна делба, е необходимо съделителите да се снабдят с всички необходими документи, а именно удостоверение за наследници, удостоверение за данъчна оценка, скица – ако се дели земя, като във всеки конкретен случай може да са необходими и други документи, свързани с правото на собственост по отношение на имота.

Договорът за доброволна делба е бърз и сравнително евтин способ за прекратяване на съсобственост между две и повече лица особено в сравнение със съдебната делба, която освен останалите неудобства може да продължи години. Разбира се при нежелание на някой от съсобствениците да сключи договор за доброволна делба, няма как това да стане принудително. В този случай на съсобственика, който желае прекратяването на съсобствеността, не му остава нищо друго, освен да предяви съдебен иск за делба, която процедура отнема много време, сили и средства.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки