Как да поливаме цветята, когато сме на почивка


Как да поливаме цветята, когато сме на почивка
15 Юли 2014, Вторник


Съществуват различни методи, чрез които можем да се отървем от грижите по саксийните растения


Много домакини отглеждат в дома си десетки саксии със стайни растения, които създават неповторима жива атмосфера в жилището им и освежават интериора със своите цветове и пищна зеленина. Но настъпи ли сезонът на отпуските, те се превръщат в грижа и изправят стопаните пред въпроса кой ще ги полива в летните горещини, докато отсъстват от дома си.

Този проблем е напълно преодолим, дори ако нямате всеотдайни и отзивчиви съседи, които да поемат ангажиментите по поддържането на растенията свежи. Всеки един от методите има своите положителни и отрицателни страни, но при всички случаи изборът на решение е доста голям.
Може би най-разпространеният почин е обилното напълване на подложките на саксиите с вода. Но това може да е опасно, тъй като повечето цветя не бива да се киснат във вода повече от няколко часа. Иначе съществува вероятност прогизналите им корени да изгният от прекомерната влага.

Друг вариант, който е доста по-удачен, е пръстта в саксиите да се покрие с мъх. Това може да помогне, в случай че домакините отсъстват не повече от 7-8 дни. За целта съдовете с растенията предварително се накисват за 3-4 часа в леген, пълен с вода. След това се оставят непоетата вода да се изкапе, а после почвената повърхност се покрива плътно с пласт от мокър мъх или пък друг влагоемен материал.

С наличието на мъх е свързан и друг един метод, който обаче е приложим само за керамични саксии. Те трябва да се поставят в друг по-голям от тях съд, върху чието дъно са сложени подложки, високи няколко сантиметра, или е посипан с пласт от по-едри камъчета. Налива се вода, която да ги покрие или да стигне до ръба на подложките, и отгоре се поставя глинената саксия. Пространството между нея и стените на външния съд се запълва с мокър мъх, който предава влагата на пръстта.

Стар и изпитан начин за „пасивно поливане“ на стайните растения е т. нар. метод на вълнения конец. При него на високо място се поставя съд, пълен с вода. В него се потапят дебели вълнени конци, на които единият край е заровен 3-4 см в почвата на саксията, която трябва да се полива. Тъй като намокреният конец по принцип увисва и водата, която се стича по него, вместо в саксията, може да капе на пода, се налага същият да се опъне върху положка във формата на улей, подготвена от метал или пластмаса.

Отделно е добре да се провери „проводимостта“ на конеца, тъй като не всяка вълна успява хубаво да „изсмуче“ и да проведе водата до нужното място. В крайна сметка полученото „съоръжение“ може и да не изглежда много красиво, но пък кой ще го види, след като стопаните ги няма в дома им.

Разбира се, най-модерният вариант на решаване на проблема с поливането несъмнено е ставащото все по-популярно капково напояване. В градинарските центрове и цветарските магазини лесно може да се намери готова „инсталация“, която да ни отърве от досадните грижи с поливките не само когато ни се наложи да заминем някъде за по-дълго време, но и тогава, когато по принцип сме си вкъщи, но сме заети със служебните си ангажименти или друга по-важна домакинска работа.

Поливането може да се осъществи и с метода на капещия съд, при който върху саксията се поставя друга съдина, напълнена с вода, която бавно капе. За целта някои цветари използват най-обикновено пластмасово шише, което се забива в пръста с гърлото си и водата от него постепенно прониква в почвата, когато тя се засуши. А се продават и декоративни керамични такива съдове, които допълнително внасят декоративен елемент в цветарника.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки