Нови субсидии за земеделците в полупланинските райони


Нови субсидии за земеделците в полупланинските райони
15 Юли 2014, Вторник


До 1 август страната ни трябва да уточни схемите, които ще използва за директно подпомагане на производителите


От 2015 г. Европейската комисия (ЕК) променя правилата за директните плащания за земеделските производители, като въвежда задължителни зелени субсидии. На държавите членки на Европейския съюз е предоставена възможността сами да избират дали да поставят таван на сумите за големи и малки стопанства. Всяка една от тях може да избере различни схеми, свързани със стимулирането на най-малките производители, на определен тип култури и др. На практика следващата година ще бъде първата, в която земеделските производители ще са задължени да покриват новите изисквания на ЕС. По тях имаше най-много спорове при обсъждането на бъдещите еврофондове.

От 2015 г. фермерите ще са задължени да отглеждат различни видове селскостопански растения на земите си, като съотношението им зависи от големината на стопанството. Така например, ако то е над 300 дка, в него трябва да са засадени поне три различни култури, основната от които не трябва да заема повече от 75% от терена. Въведено е и изискване двете основни в стопанство да не обхващат повече от 95% от площта, което означава, че най-малко 5% остават за третия различен вид.
Изисквания има и за фермерите, обработващи от 100 до 300 дка. Те ще трябва да имат засадени поне две култури на земята си, като основната да не е на повече от 75% от земята им.

България има възможността да отдели до 5% от директните плащания за земеделие за стопаните, които работят в местности с природни ограничения - най-вече в полупланински територии, където земята е по-малко плодородна и по-трудно обработваема. Ако такъв вариант бъде избран, годишно за това ще се заделят между 39 и 40 млн. евро.

До 1 август 2014 г. страната ни трябва да уточни кои схеми ще използва за директно подпомагане. Основната – за единно плащане на площ, и в момента се прилага в България. Тя е за всеки допустим хектар, деклариран през определената година, и не е обвързана с вида и обема на произведената продукция. За субсидиране са допустими обработваемата земя, трайните насаждения, постоянно затревените площи (пасища, мери и ливади) и семейните насаждения.

Европейското законодателство предвижда директните подпомагания на конкретния бенефициент за съответната календарна година в размер над 150 хил. евро досега да се намалят най-малко с 5 на сто.
Държавите имат възможност да извадят от размера на тези плащания свързаните със селскостопанска дейност разходи, които реално са заплатени и декларирани от земеделския производител през предходната календарна година. Те включват данъците и таксите за социално осигуряване, обвързани с трудовата заетост.

Като алтернатива на задължителния таван на сумите България може да използва и т. нар. преразпределително плащане, което се изразява в допълнително подпомагане за първите хектари на всяко стопанство, като не се надвишава 65% от регионалното или националното средно плащане на хектар.

Площта, за която би могло да стане това, за нашата страна не трябва да надвишава 30 хектара. Максималната сума, с която страната ни може да разполага по тази схема, е приблизително 148 евро на хектар. Държавите ще дават възможност на земеделските стопани да избират дали да прилагат зелените изисквания, или да изпълняват еквивалентните практики чрез мерките за агроекология и климат по ПРСР или сертификационни схеми.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки