Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
11 Юли 2014, Петък


Май всички на планетата са полудели


Купувате гранатомет, получавате безплатно пистолет

„Молдовски гангстери продават оръжие от сепаратисткия регион на Приднестровието на проруски настроени бойци в Украйна“ – това съобщава „Таймс“, позовавайки се на данни от журналистическо разследване.

От публикацията става ясно, че е бил направен скрит видеозапис на това как бандата продава произведено в Русия оръжие от складовете на 14-а гвардейска общовойскова армия на СССР – подразделение, което някога е било дислоцирано в Приднестровието.
Репортерите от специализиращата се в разследвания организация OCCRP са успели да купят реактивен противотанков гранатомет за хиляда евро и в допълнение получили безплатно полуавтоматичен пистолет, съобщава изданието.

„От OCCRP са идентифицирали лицето, което стои зад сделката, като 42-годишния молдованец Ион Антон Друт, за когото се предполага, че е член на престъпна организация. Той е заявил, че търсенето на неговата стока е нараснало след анексирането на Крим от Русия и ескалацията на противостоянието между украинските правителствени войски и сепаратистите“ – отбелязва авторът на статията.


Нарастват търсещите убежище в Европа

През 2013 г. в Европейския съюз са постъпили рекорден брой молби за предоставяне на убежище – 435 760, пише El Pais. Това е с 30 % повече, отколкото през 2012 г., и е максималният ръст, регистриран през цялата история на ЕС. В статията се отбелязва, че „в голяма степен тази еволюция се обяснява със сирийската криза, но също и със „затаените конфликти“ от типа на този в Чечня.
По данни на Европейската комисия, публикувани в понеделник, на първо място по брой молби е Сирия (12 %), а на второ Русия (10 %).

Преките или косвените жертви на конфликтите обръщат внимание върху правото на всеки гражданин да иска убежище в друга страна. „ЕС изглежда една от най-благоприятните територии, макар да предоставя статут на бежанец само на 34 % от просителите“ – се казва в публикацията. Комисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом обаче отбелязва, че „само половината от държавите членки изпълняват своите задържения по въпросите за предоставяне на убежище“.

От Сирия постъпват повече от 50 хиляди молби за убежище, като една трета от тях са за Швеция. „Сходен брой руски граждани чукат на вратите на Европа предимно на вратата на Германия (около 37 %). Както поясняват експертите, болшинството от тях са бежанци от Чечня“ – се посочва в статията. По думите на автора й, покрай „политическото нездраве“ има още два фактора: в Германия са повишени помощите за бежанците, а „в чеченското общество се разпространява лъжливият слух, че Берлин предоставя земеделска земя и известна парична сума на всички, поискали убежище на територията на Германия“.


Вместо чакъл... полускъпоценни камъни

Челябинските пътни работници използвали при строителството на федерален път вместо чакъл... полускъпоценни камъни. Това установили експертите от Росфиннадзор при ревизия на качеството на шосето М-5 край село Травники. Оказало се, че при реконструкцията на един от участъците по трасето „Урал“ пътят бил засипан с минерала серпентин. Този полускъпоценен камък, освен че е твърде скъп за използването му в такава роля, но е и доста трошлив.

„Стойността на серпентина многократно надвишава стойността на обикновения чакъл“ – коментират от Федералната служба за финансово-бюджетен надзор в Челябинска област. Чакълът в този район върви по 400 рубли за тон, докато серпентинът струва не по-малко от 3000 рубли за тон. При това колкото по-едра е фракцията от този камък, толкова по-скъп е той, а при строителството на пътя е използвана доста едра фракция.

От „АиФ-Челябинск“ уточняват, че минералът е насипан върху около 30 % от пътя. Геолозите са в шок. „Не разбирам как може да се сбърка серпентинът с обикновения чакъл. Дори да не е обработен, се вижда, че не е обикновен камък” – казва геологът Сергей Петелин.

По мнението на строителните технолози да се преработи шосето, за да се спаси минералът, е нецелесъобразно, тъй като повторната реконструкция ще излезе много по-скъпо, отколкото цената на серпентина. Това, което може да се случи, е пътят да излезе от строя много преди експлоатационния си срок, когато полускъпоценните камъни се превърнат в полускъпоценна прах.
Срещу ръководителя на предприятието Константин Овчинников вече е възбудено углавно дело, което обаче не е свързано с „полускъпоценното“ шосе. Той е заподозрян в получаване на подкуп.


Провокативна карта с „ядрени гъби“

Между Китай и Япония се разгаря поредният конфликт. Отношенията между двете азиатски държави вероятно ще се влошават още повече след публикуването в един китайски вестник на провокативни изображения с „ядрени гъби“ на мястото на градовете Хирошима и Нагазаки с надпис „Япония отново иска война“, предаде във вторник „Ройтерс“. Официално Токио обеща решително да реагира на илюстрацията, но Пекин призовава японските власти да се примирят със своето милитаристично минало.

Външният министър на Страната на изгряващото слънце Фумио Кишида възмутено заяви: „Като министър на външните работи на единствената страна, пострадала от ядрени удари, и като политик от Хирошима, не мога да се примиря с това“. Той допълва, че е „дал указание да се проверят фактите и ако това се окаже истина, ще подаде решителен протест“ чрез консулството.

Трябва да отбележим, че за ролята на Япония във Втората световна война между Токио и Пекин отдавна се водят спорове, които се подклаждат и от териториални разногласия. Китай не пропуска шанс да напомни за агресивната японска политика от онова време. „Кръвта върху ръцете на Япония все още съхне“ – гласи текстът, съпровождащ публикувана в китайския вестник карта, възмутила японците.

Неотдавна впрочем, властите в Токио се изказаха за ожесточаване на външната политика и фактически за противопоставяне на Китай. В Япония например са готови да оказват подкрепа на съперниците на Поднебесната империя в териториални конфликти. Става въпрос за т. нар. морска помощ, която Токио предлага на страните, имащи териториални спорове с китайците.
През декември бреговата охрана на Филипините получи от Япония 10 патрулни кораба. Също така японците изразиха желание да окажат подкрепа на Виетнам по въпроса за Параселските острови.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки