Рушат се тракийските храмове край Старосел


Рушат се тракийските храмове край Старосел
11 Юли 2014, Петък


Тракийските храмове в района на пловдивското село Старосел се рушат, а при някои от тях дори има риск от затрупване на хора.

Автор: Здравка Христова

Туроператори вече обмислят да изключат посещенията на уникалните древни паметници, тъй като храмът с колоните на могила „Хоризонт“, култовият комплекс „Четиньова могила“ и тракийската владетелска резиденция на връх Кози грамади са в окаяно състояние. Кметът на Старосел Иван Жутев алармира, че основната носеща конструкция на Четиньова могила е разрушена в източната си част. Крепидата е с обиколка над 240 метра, а на места е с височина до пет метра. Поради тези си размери тя не може да издържи тежестта на могилния насип, който е натежал още повече заради проливните дъждове тази пролет.

Жутев припомня, че проблемите с крепидата не са от днес. Преди четири години големи каменни блокове пропадат и се откъсват. Никой представител на властта обаче не взема отношение и така процесът на рушене на древното културно и историческо наследство продължава.
В същото време интересът на туристите към обекта е голям. През последните 12 години комплексът „Четиньова могила“ е бил посетен от над 300 000 души от целия свят. Кметът предупреди, че не по-розово е и положението с култовия храм в могила „Хоризонт“. Преди година общината в Хисаря се опитва да укрепи с дървени подпори могилния насип. Но тежестта на пръстта е голяма и има опасност тя да затрупа култовия храм.

Цяла гора е израснала върху резиденцията на тракийските царе на връх Кози грамади. Кметът онемял, когато миналия месец посетил обекта заедно с проф. Иван Маразов и негови студенти и видял там буйната растителност. На мястото на дворцовата зала избуяват  храсти и дървета, високи повече от три метра.
Натискът на земните маси, натежали от проливните дъждове тази пролет, все повече и повече съсипва уникалния обект. Центърът на парадния вход се е изместил поне с 20 градуса, а щерните за вода, част от крепостната стена и сложните системи от улеи са изчезнали.

Няколко милиона лева са нужни за първоначалното укрепване на тракийските храмове, но това не е по силите на бюджета нито на Старосел, нито на общинския център Хисаря. По думите на кмета Жутев до есента трябва да се направи експертиза от Националния институт за недвижимото културно наследство и поне грубо укрепване на обектите, което ще струва към 500 000 лева.

Кметът се моли на министъра на културата, на директора на Националния институт по недвижимото културно наследство и ръководителите на всички, свързани с проблема ведомства, да направят нужното за укрепване на храмовете. Нека дойдат и видят как  уникални съоръжения, запазени непокътнати под земята цели 25 века, сега се рушат и си отиват, казва Жутев. Той настоява следващото правителство да направи необходимото за включването на тракийските паметници в Старосел в списъка на ЮНЕСКО.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки