Спряха тролеите в Добрич, били на загуба


Спряха тролеите в Добрич, били на загуба
11 Юли 2014, Петък


По познатата схема се очаква разпродажба на тролейбуси, кабели и стълбове

Автор: Пламен Николов

Тролейбусите в Добрич спряха да се движат от 1 юли. Мотивът за решението, с което отпада екологичният обществен транспорт, е обичайният. Поддържането на колите и мрежата им излиза скъпо и нерентабилно, а осигуряването на поддръжка и консумативи е непосилно за общинския бюджет.
Сагата с тролейбусния транспорт в Добрич продължава години наред. Общинското дружество, което стопанисваше машините и контактната мрежа, постоянно бе на загуба и бе дотирано от общинския бюджет.

Ето и хронологията на предизвестената смърт на екологичния градски транспорт в Добрич... Тролеите се появиха в средата на 80-те години на миналия век. По улиците на града тогава се движеха 50 електрически машини. За три десетилетия те намаляха двойно, а от няколко години в движение са само 11 тролея.

През май миналата година управителят инж. Митко Митев депозира докладна записка в общината, в която констатираше, че заради липса на шофьори и финансов ресурс не може да обслужва линиите. Пътникопотокът е с 25 на сто по-малко в сравнение с 2011 г., пише в докладната. Дружеството има непокрити загуби от минали години в размер на 501 000 лв., като за всеки изминат от тролеите километър се отчита загуба от 82 стотинки.

Към края на юли 2013 г.  задълженията на “Тролейбусен транспорт” ЕООД възлизат на 210 000 лв., като 177 000 лв. от сумата са дълг към НОИ. На всичкото отгоре мрежата е амортизирана и поддръжката й изисква много средства.
Само два месеца след докладната на управителя бе разработена нова транспортна схема, предвиждаща замяната на тролеите с автобуси. Създадено бе и ново общинско дружество – „Градски транспорт”, и бе обявена обществена поръчка за 18 нови микробуса.

Обществеността в Добрич роптаеше срещу спирането на тролейбусите и настояваше за запазването на ековозилата. Гражданите и съветниците даваха примери с други български градове, в които тролейбусният транспорт е не само съхранен, но и се развива - закупуват се нови машини, инвестира се в подобряване на кабелната мрежа.
Такива стъпки в Добрич през последните 20 години не са предприемани.

Какво ще се случи с машините и мрежата след очакваната ликвидация, засега уж не се знае, но мнозина в Добрич се досещат, че предстои тотална разпродажба. За да успокоят общественото мнение, общинарите създадоха работна група, която да бистри бъдещето на този вид транспорт. Конкретен резултат, още по-малко пък полза от сформирането на тази група, никой в града не забеляза. Но пък офанзивата, насочена към ликвидиране на тролейбусния транспорт, продължи.

През януари 2014 г. съветниците извадиха от капитала на дружеството апортираните в него имоти. Мотивът им бе да се запази общинската собственост, в случай че кредиторите предприемат стъпки да си търсят парите. Дълговете към държавния бюджет за неплатени осигуровки на работещите пък да се покрият с предоставянето на три токоизправителни станции и на тролеите, които вече не са в движение, решиха още съветниците в Добрич.

Следващата стъпка бе промяна на собствеността на тролейбусната мрежа от публична в частна общинска или, с други думи, отворена бе широко вратата за бъдещата разпродажба. По време на дебатите в Общинския съвет се чуха някакви слаби гласове, че се работи на парче, че няма стратегия за съхраняването на електрическия транспорт, че се върви в посока ликвидация на екологичните возила. Но мнозинството от ГЕРБ каза тежката си дума и всички предложени от кмета Детелина Николова и заместничката й Надежда Петрова решения бяха приети. Междувременно без дебати бяха подкрепени и други докладни, предвиждащи „оптимизиране на разходите” и съкращаване на персонала в „Тролейбусен транспорт”.

В началото на 2014 г., когато вече бе ясна съдбата на дружеството, там работеха  92 души. През април броят им бе редуциран до 65 човека. След спирането на тролеите се очаква там да останат да работят около 20 души. 16 шофьори ще се насочат към новото общинско предприятие „Автобусен транспорт”. До средата на август на борсата за безработни ще отидат не по-малко от 20 души.

Едва след окончателното спиране на тролеите шофьорите се разбуниха, осъзнавайки че остават на улицата. Тогава се сетиха да протестират и синдикатите. Оказа се, че водачите не са с предизвестия за освобождаване, а са издадени заповеди за престой и са преназначени като общи работници в депото. От КТ „Подкрепа” попитаха има ли влязла в сила нова транспортна схема и поискаха спешно заседание на Съвета за тристранно сътрудничество.

На всички е ясно, че се върви към ликвидация на дружеството и активите му най-вероятно ще бъдат разпродадени. Но по какъв начин, на каква цена и няма ли отново някой приближен до управниците на града да се облажи, се питат хората в добруджанския град.


В категории: Общини , Горещи новини

6
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
6
ДОБРУДЖАНЕЦ
21.08.2014 15:33:26
0
1

НА 26.08.2014Г.

ЩЕ ИМА ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ДОБРИЧ НА КОЙТО ЩЕ ВЗРИВЯТ ТРОЛЕЙБУСНАТА ДЕЙНОСТ КАКТО КУЛИТЕ БЛИЗНАЦИ В САЩ.
МЕСТНИТЕ ЖУРНАЛИСТИ НЕ ПИШАТ НИЩО ИЛИ СА ИМ ПЛАТИЛИ ИЛИ НЕ СА НИКАКВИ ЖУРНАЛИСТИ ОТ ДОБРИЧ
5
ДОБРУДЖАНЕЦ
21.08.2014 15:28:52
1
0

9300 гр.Добрич ул. ” Димитър Петков” 4 ет.2 офис 18 http://eltransport.info
e-mail : apget@dobrich.net;pikostov@abv.bg, тел. 058 586986 ; GSM 0889323647; 0888800646

До
МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
гр. София


АСОЦИАЦИЯ НА ПРЕДПРИЯТИЯТА ОТ ГРАДСКИЯ ЕЛЕКТРОТРАНСПОРТ в РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ отчитайки обективно действащите социално-икономически и обществено- политически фактори въздействащи на развитието на Република България, водена от естествения стремеж за развитие на електро-транспорта предлага на Вашето внимание основни въпроси , които биха могли да получат точен и правилен отговор от Вашата институция.
Опазването и развитието на електротранспорта в Република България е
жизнено необходимо за бъдещата реиндустриализация и икономическо
развитие в условията на жестока световна криза.
В много страни от Европа, Азия и Америка електротранспорта не само беше запазен, но и се развива като се обновяват както транспортните средства така и инфраструктурата, най-вече заради изключителното му влияние на екологията. В предвид на безспорния факт, че електротранспорта е значително по-евтин в експлоатационно отношение редно е да се прилагат Европейски програми за обновяване на подвижния състав и инфраструктурата на съществуващите електро транспортни дружества в страната в по-големите градове. В предвид на задълбочаващата се петролна криза развитието на електротранспорта в градове над 30 000жители е по-добро решение за градския транспорт по основни линии. Това ще помогне да се решат социалния проблем за вътрешно градския транспорт и екологичния проблем в съвременната градска среда.
Електротранспорта е сериозен фактор в съвременната градска транспортна система на големите градове в Република България. Това ни дава основание да настояваме съобразно стратегическите цели на програма „Европа 2020” за приоритетно включване на електротранспорта в големите градове на Република България. Реализирането на тези цели в България е заложено в Програмата, която пряко засяга:
• Климатичните промени/енергия, където се изисква намаляване на парниковите емисии с 20% в сравнение с 1990 г.; осигуряване на 20% енергия от възобновяеми енергийни източници и увеличаване на енергийната ефективност с 20%.
Всичко това може да се постигне чрез развитие, обновление и модернизация на инфраструктурата на тролейбусните, трамвайните и метро транспортни системи. Тролейбусите, трамваите и метро мотрисите от ново поколение предоставят не само по-добър комфорт изпълнявайки социалното си предназначение, но и го постигат със значително по-малко разходи без да замърсяват околната среда. В предвид на декларирания излишък на електроенергия от предходните правителства електротранспорта е сериозно решение на социално-икономическите проблеми на Република България чрез програма „Европа 2020”.
В условията на настоящата обществено-политическа криза в страната, в някои градове местните власти провеждат политика на ликвидация на тролейбусната дейност, което е в разрез с Европейската политика за опазване на околната среда.
С настоящето писмо Ви молим за съдействие за спиране унищожаването на градския електротранспорт и включването му в програма „Европа 2020”.



15.08.2014г. ПРЕДСЕДАТЕЛ на УС на АПГЕТ:
Гр. Добрич /инж. И. Костов/
4
ДОБРУДЖАНЕЦ
21.08.2014 15:20:41
0
0
ДО
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
ГРАД ДОБРИЧ


ДОКЛАДНА ЗАПИСКА

от Божанка Вуцова
Председател на Временна комисия по транспорт
към Общински съвет град Добрич

Относно: Определяне тенденциите за развитие на общинския градски транспорт

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

Със свое Решение № 34-17 от 29.07.2014 г., Общински съвет град Добрич насрочи извънредно заседание, на което да бъдат разгледани въпроси, свързани с обществения транспорт в града. Временната комисия по транспорт, сформирана с горепосоченото решение (№ 34-17 от 29.07.2014 г.), заседава през периода 29.07. – 14.08.2014 г., като основните разисквани теми се отнасяха до осигуряване на финансови източници за погасяване задълженията на „Тролейбусен транспорт“ ЕООД и вземане на решение за неговия статут и този на дъщерното дружество „Автобусен транспорт“ ЕООД, търсене на ресурс за финансиране на дейността на „Градски транспорт Добрич“ ЕООД и източници за материално-техническо обезпечаване, с оглед нормалното осъществяване на общинската функция „Градски транспорт“.
Като краен резултат от работата си, в настоящото заседание комисията представя предложения за решения, базирани на информации и справки, свързани с транспортната дейност, мнения на външни експерти от различни области и необходимостта от определяне тенденциите за развитие на общинския градски транспорт.
От 1-ви юли тази година тролейбусната кабелна мрежа не изпълнява предназначението си, поради спиране движението на подвижния състав и осъществяване на съответните маршрути с автобусен транспорт. Спецификата на съоръжението изисква непрекъсната поддръжка, свързана с разходи за персонал и консумация на електроенергия. Прогнозните разчети, представени на комисията за обсъждане определят, че средно месечният минимален размер на необходимите средства възлиза на 20 хил. лева. Комисията отчете факта, че дружеството няма приходи от транспортна или други дейности и следователно не може да поеме ангажимент за съхраняване на мрежата за неопределен период от време.
Изхождайки от гореизложеното, Временната комисия се запозна с поисканата обобщена информация на фирма „ЕЛ” ЕООД град Русе, свързана с възложената им пазарна оценка по ликвидационния метод на тролейбусната кабелна мрежа на град Добрич. В хода на проведените разговори с представител на фирмата, комисията се запозна с резултатите от извършената пълна инвентаризация на тролейбусната мрежа, собственост на Община град Добрич, включваща:
- въздушна контактна мрежа;
- метални конзоли без стълбове;
- оборудване на токоизправителните станции;
- кабелни захранвания на сегментите от ВКМ (600 V);
- кабелни захранвания (20 kV);
- тролейбусната мрежа в Депо.

В експертното становище (Приложение 1) е представена стойността на мрежата, изразена в натурални показатели, поради факта, че металите, от които е изградена, са борсова стока и пазарната им цена се мени непрекъснато. Комисията се запозна с описаните приблизителни разходи за извършване на демонтаж на мрежата. При отчитане на действащите към 08.08.2014 г. изкупни цени на цветните метали, приходите от предаването за скрап възлизат приблизително на 1 440 хил. лв. Стойността на разходите по демонтажа е изчислена на 240 хил.лв. и съответно прихода за Община град Добрич се изчислява приблизително на 1 200 хил. лв., като не е необходимо да се начислява ДДС, тъй като става въпрос за продажба на скрап. С оглед стриктно установяване на действително получените количества метали и добросъвестното им съхраняване до продажбата, Комисията счита, че е целесъобразно да бъде назначен контрольор, определен от Общински съвет. В хода на разискванията се очерта и второ мнение - за продажба на контактната мрежа анблок, чрез обявяване на търг, при което началната тръжна цена ще се определи, като се включи и дължимия ДДС.
Комисията прецени, че с цел оптимизиране на имущественото състояние и осигуряване на собствени източници на средства за „Градски транспорт Добрич“ ЕООД, е удачно да се извършат разпоредителни действия с активи на „Тролейбусен транспорт“ ЕООД, които не участват в стопанския оборот и няма перспектива за тяхното бъдещо използване. В тази връзка, на Управителя на „Тролейбусен транспорт“ ЕООД следва да се възложи изготвяне и представяне на доклад – предложение, за разпореждане с всички активи на дружеството, придружени с експертна оценка, от които не се очаква бъдеща икономическа изгода.
По въпроса за действията, необходими за определяне статута на общинските фирми, осъществяващи градски транспорт, след проведените коментари, Комисията счита за целесъобразно „Тролейбусен транспорт” ЕООД и „Автобусен транспорт” ЕООД да се влеят в „Градски транспорт Добрич“ ЕООД, след погасяване на задълженията. По този начин, без излишни разпоредителни действия, ще се осигури материално-техническа и ресурсна обезпеченост на дружеството. В тази връзка бе обсъден и въпроса с намаляването на капитала на „Тролейбусен транспорт” ЕООД, гласуван вече от Общински съвет с Решения №№ 30-28/25.03.2014 г. и 32-10/27.05.2014 г. При условие, че към момента това обстоятелство не може да бъде вписано в Търговския регистър, поради наложени обезпечителни мерки и реалната възможност за вливане след погасяване на задълженията и последваща отмяна на тези обезпечения, става безпредметно решението за намаляване на капитала.


Въз основа на гореизложеното, предлагам Общински съвет град Добрич да вземе следното:

ПРОЕКТ!

Р Е Ш Е Н И Е:

1. /I вариант/ Общински съвет град Добрич, на основание чл. 21, ал. 1, т. 8 и ал. 2 от ЗМСМА и чл. 35, ал. 1 от Закона за общинската собственост (ЗОС), дава съгласие за продажба чрез публичен търг с тайно наддаване и одобрява предложената начална тръжна цена – 1 200 хил.лв. без ДДС, на контактна тролейбусна мрежа, включваща: въздушна контактна мрежа; метални конзоли без стълбове; оборудване на токоизправителните станции; кабелни захранвания на сегментите от ВКМ (600 V); кабелни захранвания (20 kV), тролейбусната мрежа в Депо.

1. /II вариант/ Общински съвет град Добрич, на основание чл. 21, ал. 1, т. 23 и ал. 2 от ЗМСМА, дава съгласие за демонтиране на контактна тролейбусна мрежа, включваща:въздушна контактна мрежа; метални конзоли без стълбове; оборудване на токоизправителните станции; кабелни захранвания на сегментите от ВКМ(600 V); кабелни захранвания (20 kV), тролейбусната мрежа в Депо от изпълнител, избран по реда на Закона за обществените поръчки и определя стойност на услугата до 240 000 (двеста и четиридесет хиляди) лева, като при възлагането бъде определен контрольор.

2. Общински съвет град Добрич, на основание чл. 21, ал. 1, т. 23 и ал. 2 от ЗМСМА, възлага на Управителя на „Тролейбусен транспорт” ЕООД да изготви и представи на Кмета на Община град Добрич за разглеждане на следващата сесия на Общински съвет град Добрич доклад – предложение за разпореждане с всички активи на дружеството, от които не се очаква бъдеща икономическа изгода, придружени с експертна оценка.

3. Общински съвет град Добрич, на основание чл. 21, ал. 1, т. 23 и ал. 2 от ЗМСМА отменя свои Решения № № 32-10/27.05.2014 г. и 30-28/25.03.2014 г.

4. Възлага на Кмета на Община град Добрич последващите, съгласно закона, действия.



ВНОСИТЕЛ:

БОЖАНКА ВУЦОВА
Председател на Временна комисия по транспорт
3
......и още
13.07.2014 03:02:26
0
0
Не са за пренебрегване и другите от бандата-пенсионера,известен с прозвището"дъртият лисугер" и доносника.Дългото властване на тази банда върна града в средновековието-хаос,разпад,опоскване на добричлии!!!
2
еде
12.07.2014 22:30:40
0
0
Има някои неточности. Първо - ГЕРБ няма нищо общо с този грабеж! Кметицата решава еднолично, а тя се назначава лично от Бойко Борисов. Голямата част от членовете и симпатизантите на ГЕРБ са против, но никой не ги пита. И в резултат има отлив на гласове от ГЕРБ при всеки но избор. Едноличното управление на бандата от Плевен, както ги наричат добруджанци, а имено двойката Детелина Николова - Надежда Петкова носи само беди на града. Дано на следващите местниои избори ГЕРБ излезе от своя кандидатура за кмет, а не натрапената от София плевенчанка. И задължително кметът да е местен човек - добричлия!
1
добричлия
12.07.2014 03:13:48
0
0
Много плахо Пламене!Освен това има и много неточности!Да си беше направил труда поне да отбележиш кога е открита нова тролейбусна линия за квартал"Добротица".Освен това не е вярно,че синдикатите едва сега реагират.Подкрепа и лично лидерката отдавна алармират,но вместо мерки, същата получи лични обиди и нападки от любимата ти кметица!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки