НС затъва в дребнотемие, държавата – по график


НС затъва в дребнотемие, държавата – по график
Социалистът Георги Свиленски (в средата) зажали за таксиметровите шофьори и предложи да им бъде разрешено вече да карат и 15-годишни автомобили
11 Юли 2014, Петък


Ползата на бричките и тревичките е единственото нещо, по което ГЕРБ, БСП и ДПС могат да постигнат консенсус

Автор: Ани Александрова

Голямата новина е, че благодарение на проработилото, но все така малко по размери и жизнен опит отиващо си законодателно тяло, съвсем скоро част от такситата отново ще са 15-годишни брички като при социализма. По-малката не-новина е, че този парламент видимо може да постига консенсус само по маловажни неща, а през останалото време насочва цялата пара в свирката.

И последната блага вест е, че за сегашното Народно събрание започна обратното броене: 10, 9…5…3, 2, 1 – разпускане.
Но да не казваме точни дати, че можем да урочасаме процесите и явленията в държавата…

На работа, когато ги няма дори

Случайно да сте чули, че народните представители нямат право на неплатен отпуск? – Пише го в правилника за дейността на Народното събрание. И обяснява защо депутатите ни струват еднакво скъпо, когато работят до „спиране на часовника”, както и когато не работят, поради неявяване на работното място, а също така и когато миткосват страната в предизборни обиколки, вместо да работят за избралите ги.

И понеже в отминаващата седмица социалисти и азбукари се надпреварваха да отговарят на вече остарелия въпрос „Кой?” (предложи Делян Пеевски да оглави ДАНС), то може би ще е по-актуално да зададем въпроса „Колко?”.
Колко ни струва едногодишната работа на Народното събрание, ако се въздържим от остойностяване на ползите и вредите, произтекли от работата на парламента?

Отговорът е: Малко и много! Преценката зависи от гледната точка, но иначе става дума за едни 52,373 млн. лева, от които собствените приходи са точно 1,56 млн. лева.
И сега, бъдете така добри, да се държите, за да не паднете! Перото, по което едни хора понякога правят кворум, а друг път – не, но шоуто винаги продължава (Тне Show must go on) се нарича Функционална област „Представителен и ефективен Парламент“ и за тази година е осигурено с 31,163 млн. лева. Следва (по размер) функционалната област „Осигуряващи дейности”, която гълта още 20,207 млн. лева…

Нека да отговорим на въпроса „Колко?” по друг начин. Недолюбваното от мнозина 42-ро обикновено Народно събрание ни струва два пъти повече, отколкото е оценката на щетите, нанесени от наводнението на варненския квартал „Аспарухово”.
Или както се шегуват някои – и едното, и другото е природно бедствие, но първото „работи” почти без прекъсване и доплащаме по около 20 млн. за всяко обновяване на състава му.

От друга гледна точка, посочените суми не са никак големи, защото НЕК ни загробва с по около 1 млрд. лева годишно, плюс текущо плащаните от нас сметки за ток.

Ковчег на 4 колела, йо-хо-хо и нов закон

И така след едноседмична и единствено морално укорима ваканция, Народното събрание отново заработи в сряда, за да се посвети на бричките и тревичките. До този нов и голям успех на българския парламентаризъм се стигна след едни малко театрални консултации при председателя на Народното събрание, предшествани от едно прекъснато и две несъстояли се пленарни заседания – все поради липса на кворум.

Както е известно, „Атака” минаха в нелегалност – също както в последните месеци на предишното Народно събрание, а от ГЕРБ го удариха на обструкции, пазарлък и предизборни магии, както и на Сърдитко Петко – доведете му бял кон. Което не е детска игра, а специалитет на генерала от резерва Бойко Борисов.
Затова нека почнем със законодателната програма, „отнесена” през отминалата седмица от депутатите като куцо пиле – домат, както би казал някой набеден комик.

В сряда депутатите гласуваха промени в Закона за автомобилните превози, с които промениха възрастта за „пенсиониране“ на таксиметровите автомобили от 10 на 15 години. Това беше и едно от предизборните обещания на левицата, което и до момента звучи неприлично лобистки. Последното пък бе потвърдено в прав текст от съответния соцдепутат, който е и шеф на транспортната комисия на парламента – Георги Свиленски.
Даваме глътка въздух на хора, които юни и юли трябваше да сменят своите автомобили, обясни Свиленски. По думите му, след вчерашната градушка се е видяло, че много таксиметрови шофьори нямат пари за нови стъкла.

„Докарали сме ги до там да живеят в автомобилите си само и само да изкарат лизинга или рентата, която им искат превозвачите”, ожали Свиленски таксиметровите шофьори. Същевременно депутатът от БСП призна, че и при досега действащото ограничение на възрастта на колите, има такива на 3 – 4 години, които не отговарят на изискванията за таксиметров превоз.

Попитан защо се защитават правата на таксиметровите шофьори, а никой не защитава правата на потребителите, Свиленски каза, че се увеличава възрастта на таксиметровите автомобили, но и се повишават изискванията и контролът върху тях.
Което по същество е разновидност на максимата „Не ни гледайте какво правим, а слушайте какво говорим”.

Цачева като Фигаро и програма като слънчице

Ето и останалата част от програмата на Народното събрание за тази седмица, която всъщност е програмата на парламента от миналата седмица, в която няма нищо особено значимо, поради което ГЕРБ, БСП и ДПС се съгласиха да я отработят някак си.
Вкарването на бричките като платено транспортно средство всъщност е допълнение и изменение към Закона за автомобилните превози (прието!).

Имаше и нещо за тревичките, което звучеше дълго и сложно за произнасяне: ратификация на Споразумението за предоставяне на консултантски услуги за укрепване на конкурентоспособността на селското стопанство и изготвяне на проектостратегии за устойчиво управление в хидромелиоративния сектор и опазване от вредното въздействие на водите между Министерството на земеделието и храните и Международната банка за възстановяване и развитие. (Каквото и да значи това.)

Споразумението цели получаването на подкрепа за разработването на работещ и жизнеспособен хидромелиоративен сектор (напояване, отводняване и защита на земеделските земи от вредното въздействие на водите) в България.
И понеже заговорихме за ратификация на жизненоважни за страната ни споразумения, то моля, научете за още едно такова, а останалите 3-4 ще оставим да почиват в документен мир на сайта на парламента.

И за да разберете с каква скорост се движи документооборотът и ратификациите в ЕС, обърнете внимание, че гласуваната  ратификация на Споразумението за търговия между ЕС, от една страна, и Колумбия и Перу, от друга страна, е подписано преди цели две години - на 26 юни 2012 г.
Що се отнася до сравнението между Цецка Цачева и оня оперен Фигаро, който е бил ту тук, ту там – историята е направо любопитна.

След като парламентът се гътна в нокдаун заради нежеланието на депутатите от „Атака” и ГЕРБ да ходят на работа, председателят на Народното събрание писмено помоли председателите на парламентарни групи да отидат при него в опит за консултации и разбирателство по програмата.
Бойко Борисов обеща да прати Цецка Цачева като експерт по тези неща. И насрочи в същия час, но на горния етаж на парламента, среща със синдикати и работодатели, за да им търси сметка, защо го слагат в кюпа с политиците, катастрофирали България.

В началото на срещата на ГЕРБ Цецка Цачева кротко се чучна до дясното коляно на лидера си, а при Миков отидоха само социалистът Мерджанов и Лютви Местан от ДПС.
Това даде основание на репортерите, изпреварващи скоростта на светлината, да напишат, че ГЕРБ бламират консултациите при Миков и така блокират работата на парламента.
Само че с половин час закъснение Цецка Цачева пристигна в бившия си кабинет, обитаван сега от Михаил Миков, и дори постигна съгласие с колегите си от БСП и ДПС в трите пленарни дни на тази седмица да се работи по програмата от миналата, пък дано дойде и актуализацията на бюджета на НЗОК.

Случилото се даде основание на председателя на Народното събрание Михаил Миков да заяви, че е умерен оптимист за кворума и работата на парламента в оставащите 12 заседания.
Програмата максимум включва гласуване на актуализацията на бюджета на Здравната каса, която с безпаричието си (разполага с едни никакви 3 млрд. лева) е напът да вкара в реанимация цялата здравна система барабар с многопрофилните болници.

Песимистите се шегуват, че след това НЗОК дори няма да има пари да плати за аутопсията на здравната система, та поне да знае какво е убила и дали недофинансирането е единствената причина за смъртта.
Любопитното в случая е, че Надзорният съвет на НЗОК прие преди повече от две седмици проект за актуализация на бюджета й с едни 328 млн. лева. След което, за да се спази процедурата, това решение престоя цели две седмици върху бюрото на здравната министърка д-р Таня Андреева, докато бъде удостоено с подписа й.

Следващото пътуване на актуализирания бюджет бе до сградата на Министерски съвет (440 метра), а оттам до Народно събрание-2 (бившият Партиен дом) са 50 метра, а пък до самото Народно събрание – още към 600.
Така че все някой ден проектът за изменения и допълнения в Закона за бюджета на НЗОК все ще стигне до сградата, където задкулисието прави силата, и ще падне в ръцете на съответните ресорни комисии…

Защо боядисват в бяло коня на Цар Освободител?

Ако още не са почнали да го боядисват, то птичките ще свършат същата работа по екскременто-фекалната технология за оцветяване в бяло. Приготовленията са за завръщането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на бял кон във властта.
Както е известно, той се самопредложи за служебен премиер, както и за редовен премиер след изборите, а при откриването на една болница в Русе обяви, че вече има и готово правителство в главата си.

И освен с това, напоследък се прочу и с подписването на договор с Българския лекарски съюз, с който се задължава да проводи депутатите си в пленарната зала, за да осигурят кворум и да гласуват „за” в деня, когато нещата опрат до актуализацията на бюджета на Здравната каса, в частност и на републиката като цяло.
Освен това Борисов измисли финта с присъствието на Цецка Цачева до дясното му коляно, докато всички други я чакаха да седне срещу Михаил Миков.

И най-накрая, „бащицата” Борисов строго и разбираемо се скара на отсрещната страна в срещата си с лидерите на работодателските организации и синдикалните централи.
"Аз не приемам от синдикат да ми се казва "оня, дето ще се върне на бял кон", каза Бойко Борисов на президентите Константин Тренчев и Пламен Димитров. Рече им го с познатата каменна физиономия на Марлон Брандо от филма „Кръстникът”. И им обясни, че няма да позволи да го слагат в един кюп с другите политици, виновни за катастрофата на страната, нито да му орисват бъдещето, защото тая работа я решава народът на избори…

Междувременно икономисти, експерти, лидери на други формации и дори обикновени социалисти продължават да упражняват красноречието си върху думите на Борисов, че е най-добре да викнем Международния валутен фонд (МВФ).
„Да викнем МВФ!” е заглавието на предизборната програма на ГЕРБ, обяви един реформатор от Движение „България на гражданите”.


Цецка Цачева тук, Цецка Цачева там... Михаил Миков – умереният оптимист за кворума и работата на парламента в оставащите 12 заседания А Бойко Борисов се самопредложи за служебен премиер Една жълта боя и новите таксита са готови...

В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки