Дивият орех – напаст или опитомен помощник срещу бедствия


Дивият орех – напаст или опитомен помощник срещу бедствия
Див орех
10 Юли 2014, Четвъртък


За мое съжаление нямам селски произход,  но вече 20 години имам място в бившата историческа крепост село Червен,  в което през лятото се опитвам да почивам.



Когато стана трагедията във варненския квартал Аспарухово, в Добрич и някои други населени места из страната, не можах да спя от съпричастност към мъката,  която може да сполети всеки. Причините за потопите там са много – основните обаче са допускането на дългогодишни административно-строителни компромиси през всички управления, флиртуваейки по този начин с избирателите. А също и самата свлачищна особеност на района и, не на последно място, липсата на превенция спрямо ерозията.

Отдавна имам идея за горско укрепване на земни маси. И тази идея дойде от моя селски двор. От години водя война с едно дърво, което се възпроизвежда толкова бързо, сякаш е магическо. То се нарича див орех и е известно още като айлант или китайски ясен.
Този дървесен вид е изключително биологично агресивен и расте 7-8 пъти по-бързо от всички останали дървета, които са ми известни и познавам.

Наблюдавам го много години и не знам колко пъти вече, борейки се с него, изсичам клони и издънки. Някои стопани дори изливат нафта върху него, за да го сломят. Та се чудя дали не може да се използва за контролирано укрепване на някои потенциално опасни райони. 
Това странно дърво има изключително яка коренова система,  която се развива бурно под земята.

Може да се каже, че е истинска напаст, при това много жизнена. В САЩ дори е обявено като плевел първа категория. Защото притежава в известен смисъл „диверсионни“ способности – може даже да разбие налични подземни съоръжения и т.  н.
Ако обаче се засади,  разрежда и разстежът му се контролира непрекъснато от съответните горски стопанства, то би сформирало мощни антиерозивни гори в податливи към наводнения райони. Освен всичко останало, това уникално дърво има свойствата да задържа влагата, не боледува, расте почти при всички условия и може да достигне височина до 25-30 метра.

То е известно още от древността с китайския си произход – и като декоративен вид, и с широк спектър от лечебни свойства. Наричано е още райско и небесно! Дървесината му има широко приложение – тя се използва за получаване на хартия,  в строителството и пр. Като окраска е оригинално и в мебелното производство. Притежава и силни дъбилни съставки. 
Надявам се все пак специалистите – дендролози, лесовъди или биолози, да си кажат думата по повод моята идея. Дано предложението ми се окаже, че може да е от помощ.

Тодор Бакърджиев


В категории: Горещи новини , Трибуна

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Ай-ай
13.04.2023 17:45:26
0
0
Пътят към ада е осеян....с айлант. Ами ти не успяваш да се справиш с едно дърво в двора си, а очакваш някаква мизерна горска служба да се оправи с цели гори от него. Това растение, на което не му е тук мястото, е истинско зло, и да го засаждаш умишлено, макар и с благородна цел, не е добре, защото вредиш на собствената си природа. И въобще не е сигурно дали то би спряло свлачищните процеси - необходими ще са години задълбочени проучвания, и пак точно то не би било решение с оглед на биоразнообразието от растителни видове, което ще пострада от него.
2
Николай
12.06.2020 06:02:54
0
0
Засадете акация! Инвазивна е, но поне е полезна за пчелите и не е отровна. След гола сеч на от дънер се зараждат нови 4 - 5 дървета след 3-4 години.
1
20.04.2015 21:10:54
2
1
А когато съответната горска служба не контролира засадените дървета и те започнат да произвеждат семена какво ще правим тогава?
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки