Храните, които ни разболяват


10 Юли 2014, Четвъртък


Сред най-вредните продукти са лошите животински мазнини

Автор: проф. Христо Мермерски

Вредните храни, които отначало ни разболяват, а след това умираме от тях, могат да бъдат разпределени в няколко основни групи: храни, които съдържат канцерогенни вещества; храни, продавани под формата на хранителни добавки; лекарства – фалшиви, които вместо да лекуват, причиняват нови още по-страшни заболявания; добавъчни вещества – изкуствени оцветители, консерванти, стабилизатори и т.н.

В света вредните храни са известни като „джанк фуудс“, което преведено в буквален смисъл значи „храни боклук“. Към тях се отнасят: сушената силно осолена риба; пресолените меса – саздърма, салами; трайните колбаси; мазнини от животински произход – сланина, свинска мас и лой; запържени храни – картофи, ястия, пюрета; пресолени храни – колбаси, наденици, сушена риба, сирене, различни видове „Снакс“;

много сладки храни със захар – паста, торта, тулумбички и др.; сладкиши с т. нар. празни калории -  малеби, пудинг, изкуствено подсладени десерти; подсладени и газирани напитки като кока-кола, спрайт, фанта, пепси кола, лимонади, цитронади, газирани напитки; изкуствени есенции – лимонади на прах и газирани напитки само с 2-3% плодови сокове; храни, в които има консерванти; храни с оцветители; плесенясали храни; храни с изтекъл срок на действие.

Или накратко – ако се вгледаме в храните в лъскави опаковки, ще установим, че над 70% от храните в супермаркетите са вредни, а някои от тях и канцерогенни, следователно са опасни и болестотворни за човешкия организъм.
Ще посоча само няколко примера. Към трайните колбаси се прибавят нитрати, за да запазят цвета си и да могат да се съхраняват по-дълго. Нитратите по-късно се превръщат в нитрозамини, които предизвикват рак на стомаха. Пресолената риба, сирене, колбаси за по-дълго съхранение съдържат десетократно по-големи количества сол. Солта е причината за заболявания като язва, гастрит и колит, на сърцето, на бъбреците, черния дроб, холестерола, за атеросклероза и т.н.

Храните от животински произход са едни от най-опасните, тъй като причиняват едни от най-опасните и мъчителни заболявания на храносмилателната система. Те са главните виновници за заболявания като гастрит, язва, колит и рак на стомаха и дебелото черво. Друг техен недостатък е, че са висококалорични, водят до бързо увеличаване на теглото и затрудняват нормалното функциониране на почти всички системи в човешкото тяло. В 1 г животински мазнини се съдържат 9 калории, докато в 1 г протеин (белтъчини или въглехидрати) има само 4 калории. Тази е причината в редица страни, и особено в САЩ, близо 20% от децата и близо 50 на сто от хората на средна възраст да са със свръхтегло.
Преди настъпването на 60-годишна възраст от всеки 30 мъже 10 умират от сърдечни заболявания – при тях 10 умират на всеки 60.

Научни изследвания в САЩ, Англия, Германия и други развити страни са установили, че консумирането на големи количества мазнини води до заболяване от рак на черния дроб, стомаха, дебелото черво, панкреаса. Затова диетолозите препоръчват драстично намаляване на животинските мазнини в дневния порцион като в общото количество калории на ден те да участват с не повече  от 30%.

Като се говори за мазнини, трябва да се има предвид, че те основно се делят на три категории – лоши, добри и индиферентни (нито добри, нито лоши). Бедата е, че ние, българите, се храним основно с първата група мазнини – лошите: свинска мас и сланина, лой, телешки и пилешки мазнини, краве масло. Към групата на добрите спадат всички видове олио от растителен произход – слънчогледово, рапично, фъстъчено, соево и мазнините в рибите. Основната разлика между добрите и лошите мазнини се състои  в това, че при стайна температура добрите са в течно състояние, а лошите с твърда консистенция.

За да стане ясно защо животинските мазнини са лоши за човека, трябва да се знае какво става с тях, след като попаднат в човешкото тяло. Първото нещо, което те причиняват, е рязкото увеличаване на нивото на холестерола в кръвта и за съжаление, главно на лошия холестерол, което води до отлагането му в артериите и уплътняване на вътрешните им стени и до частичното или пълното им запушване. В резултат на това възникват сериозни сърдечни проблеми.

Растителните мазнини се считат за добри, защото улесняват екстрахирането (изваждането) на холестерола от организма и по този начин намаляват съдържанието му в кръвния поток.
Когато става въпрос за холестерола, трябва да се има предвид, че и той се дели на 2 вида:
добър – с по-голяма плътност, и лош – да се знае обаче, че човешкото тяло има нужда от холестерол, тъй като той е от съществено значение за нормалното му функциониране и играе важна роля при производството на някои хормони.

За съжаление, наред с американците и ние, българите, консумираме огромни количества животински мазнини, които освен до заболяване от редица болести, водят до драстично съкращаване на живота.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки