В отговор на вашите въпроси


10 Юли 2014, Четвъртък


От много напрежение и преумора на работното ми място развих невроза. Пия предписаните ми от личния лекар хапчета, но ми се иска да опитам лечение



и с природни средства. Има ли подходящи рецепти за моя случай?
Димитър Богомилов,
София

Неврозата са група заболявания, обусловени от психотравмиращи въздействия и характеризиращи се с обратими нервнопсихични разстройства, като болният запазва критичното възприемане на болестта и е в състояние да упражнява поведението си.
В съвременното разбиране към неврозите се отнасят само тези нарушения на нервната система, които се появяват следствие на психични травми, продължително нервно напрежение.

Причина за заболяването могат да са остри (например внезапна загуба на близък човек), но и по-слаби, но постоянно действащи психични травми, особено ако те пораждат вътрешни конфликти (например борба между чувството за дълг и желание).
Основните форми на неврозата са: неврастения, невроза на натрапчивите състояния, истерия, невроза на очакваното, невроза на страха, двигателни неврози (тикове, заекване) и пр. неврози на органите.

При всички видове неврози, включително и при нервно-психичната невроза, с успех могат да се използват билковите чайове и билковите вани.
Какво най-много вреди на нервната система?
Стресът, наркотиците, алкохолът и цигарите въздействат върху нервната система и понякога са причина да не можем да контролираме тялото си.

Страховата невроза засяга преди всичко чувствителните хора, преживели някакво психическо натоварване или стрес. Симптомите причинители на паника са много. Най-често болните се оплакват от недостиг на въздух, пристъпи на задух и потиснатост, сърцебиене или ускорен пулс, горещи или студени вълни, смъртен страх или уплах, че полудяваш или че губиш контрол над себе си.
Невинаги силните успокоителни са най-доброто средство за лечение. Напълно безвредни и с добър ефект са билковите отвари от дилянка, маточина, мента или хмел.

Рецепта 1 (Галина Тончева, Пирдоп): В 400 мл вода се вари 5 мин. 1 с.л. страшниче. Прецежда се и се пие по 1 с.л. 3 пъти на ден преди ядене. Лечението е 3 месеца, след което от страховата невроза няма да има и помен.

Рецепта 2 (Димитрина Ангелова, Лом):  Смесват се билките дяволска уста, изтравниче и валериана в съотношение 3:4:1 части. Взема се от сместа 4 с. л. и се запарват в 1 л вряща вода. Пият се по 4-5 глътки на всеки час през целия ден. Тази рецепта е ефикасна и при мнителност, натрапчива мисъл и понижено самочувствие.

Рецепта 3 (при стрес, Тодорка Костова, Ботевград): В 500 мл вряла вода се запарват 5 г чубрица за 40 минути. Стресът изчезва за не повече от 3 дни, като се укрепва и нервната система, ако се пие 3-4 пъти дневно.

Рецепта 4 (при неврастения, Тодор Митков, Силистра): 1 ч.л. сухи нарязани корени от божур се запарват в 3 чаши вряла вода за 1 час. Пие се по 1 с.л. 3 пъти на ден 15 минути преди ядене. Тази рецепта е подходяща и против безсъние, вегетативна невроза, като подобрява съня, изчезва главоболието и се повишава работоспособността.

Рецепта 5 (Мария Кузева, с. Труд, Пловдивско): Смес от по 50 г копър, анасон и цвят от жълт кантарион се изсипва в 300 мл вода. Вари се 10 минути. Пие се по 1 к.ч. 3 пъти на ден 30 минути преди хранене.

Прилагането на рецептите не изключва
консултация с медицински специалисти


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки