Времето през юли ще е неустойчиво


Времето през юли ще е неустойчиво
08 Юли 2014, Вторник


През по-голямата част от юли агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време, с валежи около и над нормата, което сериозно

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

ще затруднява провеждането на най-важното за сезона мероприятие – жътвата на ечемика, пшеницата и маслодайната рапица.
Валежите през юни, надвишили на много места в страната месечните норми (В.Търново – 128л/м2, Разград – 152л/м2, Варна – 209л/м2, Добрич – 204л/м2, Сливен – 181л/м2, Елхово – 163л/м2 ),  нанесоха сериозни, а в част от северозападните, централните и източните райони непоправими щети на земеделските култури.

Унищожена е част от зърнената реколта, висок е процентът на полегналите зимни житни култури, наблюдавани в агромрежата към НИМХ-БАН - 50% при посевите в агростанциите Капитановци и Разград; над 70% - в Главиница, Исперих, Силистра; над 80-90% в района на Спасово.
В началото на юли очакваните валежи на много места в страната ще поддържат високо съдържанието на влага в горните почвени слоеве, което ще забави прибирането на хлебното зърно. Не са изключени градушки и допълнителни загуби от разпиляване на зърното. Има риск за покълване на зърното в класовете на преовлажнените посеви, за влошаване качеството на зърнената реколта.

През юли развитието на земеделските култури, пощадени от юнските порои и градушки, ще протича при температури около и под климатичните норми. През първото десетдневие голяма част от добре обезпечените с влага пролетни култури ще встъпват в репродуктивен етап от развитието си. При по-ранните хибриди царевица ще протичат фазите изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване. При слънчогледа ще се наблюдава фаза цъфтеж.

През втората половина на юли вегетацията на земеделски култури ще се осъществява с ускорени темпове. През третото десетдневие част от ранните хибриди царевица ще встъпят във фаза млечна зрелост, при слънчогледа ще протича наливане на семената, при памука – фаза цъфтеж. В края на месеца в полските райони фасулът ще встъпи масово във фаза узряване.

Очакваното неустойчиво време през месеца ще поддържа висок инфекциозния фон при овощните и зеленчукови култури. През юли условия за провеждане на растителнозащитните пръскания при земеделските култури ще има през втората половина на първото и второто десетдневие, около средата на трето и през последните дни от месеца. При зеленчуковите култури трябва да се следи за мана, при овошките да продължи борбата срещу струпясването по ябълката и крушата, срещу брашнестата мана по прасковата, срещу ръждата по сливата, срещу късното кафяво гниене. За опазване на лозите от мана, оидиум и сиво гниене се препоръчва употребата на фунгициди, регистрирани за едновременна борба  срещу трите болести.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки