Търсят се още средства за борба с градушките


Търсят се още средства за борба с градушките
08 Юли 2014, Вторник


През първото шестмесечие са изстреляни почти два пъти повече противоградови ракети, в сравнение с 2013 г.


В края на миналия месец директорът на Изпълнителна агенция "Борба с градушките" инж. Николай Николов алармира, че службата спешно се нуждае от още поне 3000 противоградни ракети. Той определи положението в Южна България като критично и предупреди, че при сегашните климатични аномалии запасите от ракети ще стигнат за не повече от три дни.

Според анализа на агенцията в покритите от нея земеделски площи щетите от градушки са под 1%, а в тези територии, които остават извън обхвата й, се регистрират значителни поражения.
Само за първото полугодие са обработени 947 градоопасни облака, съобщи още инж. Николай Николов. По думите му до момента са изстреляни близо 9000 ракети, които са помогнали за защитата на големи територии със земеделска продукция. За сравнение за цялата 2013 г. са използвани почти два пъти по-малко снаряда – 5100.

„За да можем да защитим по-голяма част от земеделските земи на България, ние представихме проект към фонд „Развитие на регионите“ за разширяване обхвата на борбата с градушките, но той не намери място сред приоритетите и не бе приет“, поясни Николов.
Според него от изключителна важност е да бъдат изградени нови полигони, които да покрият региона Хасково – Любимец – Ямбол, тъй като там се отглеждат много интензивни култури, които могат да понесат огромни щети.

През последните седмици мощни градушки унищожиха хиляди декари земеделски култури основно в Северозападна, Североизточна и Южна България. В Добричкия регион например са нанесени поражения на над 10 000 декара, засети с пшеница, като 700 декара са напълно унищожени, а в останалите от 20 до 80 на сто от посевите са поразени.
По обобщени данни на Комисиите към областните дирекции „Земеделие” в Шумен, Разград, Търговище, Силистра и Русе констатираните щети обхващат над 32 000 декара земеделски култури. Най-пострадалите от есенниците са ечемикът, пшеницата и рапицата, а от пролетниците – слънчогледът.

В Южна България пък отчитат, че поради дъждовете и градушките реколтата ще е с 30% по-слаба от предполагаемата за тази година.
В изявление за медиите министърът на земеделието и храните проф. Греков съобщи, че агенцията за борба с градушките ще получи незабавно нови ракети за своите полигони.
„Имам съгласието на Министерски съвет за закупуване на още ракети за около 2,5 млн. лв., така че да опазим продукцията до прибирането й“, обяви той.

Отделно аграрното ведомство ще отпусне още милион и половина лева за същата цел.
"Година с година не може да се сравнява, но важното е, че правителството прави това, което е нужно за опазването на реколтата", подчерта министърът. Въпреки това той призна, че все още сме далеч от необходимото, за да бъде защитена цялата територия на страната. У нас има около 36 млн. дка обработваема земя, а в момента съумяваме да опазим 12, 4 млн. дка, тоест едва около една трета от нея, посочи Греков. "Това си остава перманентна задача за всяко следващо правителство, което идва на власт", подчерта той.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки