Български акробати станаха новите любимци на Америка


Български акробати станаха новите любимци на Америка
Кристиян Стойнев по време на уникалното си изпълнение на кастинга за участие в „Америка търси талант“
07 Юли 2014, Понеделник


Младият Кристиян Стойнев и Валентин и Борислава Динови удивиха с майсторски номера публика и жури на шоуто „Америка търси талант“

Автор: Георги Ваташки

Две майсторски изпълнения на български акробати в телевизионното шоу „Америка търси талант“ предизвикаха истинска сензация сред зрителите и социалните мрежи в Съединените щати.

22-годишният Кристиян Стойнев е напът да стане едно от новите любими лица на Америка. Още в първоначалните кастинги на риалити шоуто той впечатли сериозно не само журито, но и цялата публика. По време на своя номер в предаването на 14 юни нашият сънародник смая всички, успявайки да балансира изправен на ръце върху бутилка.
С уменията си акробатът впечатли дори ексцентричният Хауърд Стърн (член на журито), който е известен с това, че дава най-трудно положителната си оценка. „Ти си уникален, ти си оригинален, ти си способен да носиш теглото си от 80 килограма само на единия си показалец и прехвърляш тази тежест от едната на другата си ръка по начин, който не съм виждал никога досега!“, не спести похвалите си Стърн.

Младият българин е пето поколение цирков артист. Неговият баща е известният наш акробат Иван Стойнев, който напуска страната ни, когато е едва на 13 години, за да участва заедно със семейството в представленията на циркови трупи от цял свят. През 1990 г. той се установява в Ню Йорк, където се запознава с майката на Кристиян – знаменитата Марица Атейди. Тя е една от най-добрите изпълнителки в Новия свят на акробатични номера, изпълнявани във въздуха. Собственичка е на най-стария и известен цирк в Мексико – едноименния „Атейди“, основан от фамилията й още през 1888 г.

Кристиян се ражда във Флорида, но отрасва в Мексико. Започва да се занимава с акробатика на петгодишна възраст, а през 2001 г. се присъединява към трупата на известния цирк от Калифорния „Биг Епъл съркъс“, където е един от най-младите артисти. Следват многобройни турнета из целия северноамерикански континент и името му все по-често започва да се споменава в репортажите на реномирани издания като „Ню Йорк таймс“, „Уошингтън поуст“, „Бостън глоуб“ и „Бостън хералд“.

През 2005 г. Стойнев записва първото си участие в международен фестивал, представяйки своя еквилибристки номер с една ръка на сцената на Световния цирков фестивал Premier Rampe в Монте Карло. От там той си тръгва с Голямата награда, връчена му лично от принц Рение III, с купата K Bronze, присъждана за особена трудност, както и със специалната награда на фондация Turquoise, ръководена от кралската фамилия на Монако. Партньор в представлението е любимото му куче Скуби, което е с него на сцената още от малък.

Въпреки рано споходилите го успехи, нашенецът не изоставя образованието си. През 2013 г. завършва с отличие и с бакалавърска степен факултета по журналистика на университета в Илинойс. Именно по време на следването си той се фокусира върху баланса на една ръка и непосредствено след дипломирането си представя своя номер в програмата на местния цирк Cirque Musica, обикаляйки за пореден път страната на неограничените възможности.
Въпреки че търси изява преди всичко на сцената в живо изпълнение пред публика, Стойнев периодично се появява и в телевизионни реклами и предавания, а освен това редовно е канен като гост на най-различни събития . Той е демонстрирал способностите си на турнето на Бритни Спиърс през 2011 г. – Circus, в представлението преди мача на звездите от NBA миналата година , както и на малкия екран в легендарното шоу на Джей Лено.

На 22 юни тази година пред журито на „Америка търси талант“, чиито членове, освен Хауърд Стърн, са още супермоделът Хайди Клум, певицата Мел Би от бившата група „Спайс гърлс“, както и комикът Хауи Мендел, се изправиха и други нашенски таланти от областта на  акробатиката.
Валентин и Борислава Динови, които живеят в Ню Джърси от 2010 г., показаха номер, с който демонстрираха невероятна концентрация, синхрон и сила.

Съдиите oбявиха изпълнението за сензационно, публиката изригна в бурни аплодисменти, а единственият коментар на Мел Би бе: „Това беше брилянтно опасно“. Идеята за сложната еквилибристика семейният тандем  замислил още преди пет години, но едва сега се отворила възможност да бъде показана. „Мисълта, че над 10 милиона зрители са ни гледали, ни прави щастливи и се гордеем, че сме българи“, сподели след шоуто Валентин Динов.

Вало и Боби, както ги обявиха в предаването, в момента гастролират в Канада с прочутата циркова трупа на братята Ридлинг. Надяват се да спечелят „Америка търси талант“, за да постигнат мечтата си – да осигурят на своя четиригодишен син истински дом в космополитния Ню Йорк.
И тримата българи, мерещи сили в популярното шоу – Кристиян Стойнев и семейната двойка Диневи, бяха подкрепени единодушно от журито с четири положителни гласа и продължават участието си  в следващия кръг на надпреварата, насрочен за средата на юли.


Валентин и Борислава Динови в очакване на оценката на журито

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки