6 паметника в Хасковско влизат в специален регистър


6 паметника в Хасковско влизат в специален регистър
Паметната плоча край село Конуш
07 Юли 2014, Понеделник


Шест паметника в Хасковска област вече са включени в Регистъра на военните паметници на България. Сред приетите монументи са паметната плоча на загиналите в Балканската,


Междусъюзническата и Първата световна война в село Стамболийски, както и мемориалният знак до с. Конуш, поставен в чест на незнайните воини, защитавали българската граница през 1912 г.
В списъка влиза още и паметна плоча, открита в село Ефрем миналия месец. На нея са изписани имената на загиналите в Балканската и Втората световна война. Поставена е на площада, точно пред сградата на кметството, а средствата за нея са осигурени от местни дарители.

Два паметника на Георги Пирдопски, единият от които на територията на бившата гранична застава в Хасковско, носеща неговото име, както и Мемориалът на граничната слава, също са включени в регистъра.
Всички те, въпреки грижите, полагани от общините, се нуждаят от ремонти. Общата сума, която е нужна за целта, не надхвърля и 3000 лева. Документите за отпускане на необходимите средства ще бъдат подготвени и изпратени в Министерството на отбраната.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки