Археолози очакват сензации около крепостта Залдапа


Археолози очакват сензации около крепостта Залдапа
Тепърва ще ставаме свидетели какви сензации крие античната крепост Залдапа
07 Юли 2014, Понеделник


Учените влизат за пръв път в “Добруджанския Помпей” край село Абрит

Автор: Пламен Николов

Археологически проучвания на късноримската и ранновизантийска крепост Залдапа край добруджанското село Абрит ще започнат в средата на юли. Това е мащабен проект, който ще продължи десетилетия. Никога досега не са правени археологически проучвания на древния обект. А значението му за изследването на античната история на Добруджа е огромно.

Досега интерес към Залдапа проявяваха само иманярите. Последствията от дейността им са десетки изкопи, някои с внушителна дълбочина. Това са видимите последици от безразборното незаконно копаене. Невидимите щети са изпотрошени или изнесени зад граница артефакти, които са загубени завинаги за българската история. Залдапа е най-големият град във вътрешността на Добруджа в периода 4 – 6 век след Христа, център на уседналия живот в този край на провинция Малка Скития.

Историци правят паралел и го наричат “Античният Добрич”. Крепостта Залдапа е разрушена при хунските нашествия в началото на 7 век. Населението е избито и след като животът тук е замрял, крепостта никога не е била възстановена.
Археолозите са убедени, че когато започнат разкопките, ще намерят останките на древните жители на Залдапа. Затова и наричат този унищожен град “Добруджанският Помпей”. Очакват се изключително ценни находки, които могат да превърнат Залдапа в истинска научна сензация.

Заслуга за стартирането на археологическите разкопки има кметът на община Крушари Добри Стефанов. Той отлично разбира, че древният град може да стане изключително привлекателна дестинация за исторически и културен туризъм.
Затова и в началото на годината в общинския бюджет на Крушари са заложени 10 000 лв. за започване на проучванията. За пръв път от 25 години насам е осигурено и държавно финансиране на разкопки във вътрешността на Добруджа.

Отпуснатите с решение на Националния експертен съвет за теренни проучвания средства са в размер на 40 000 лв. Още 10 000 лв. са осигурени от частни спонсори. Така за тазгодишните проучвания на археолозите са събрани 60 000 лв.
Разкопките ще  ръководят двамата най-изтъкнати добруджански учени в областта на късноантичната и средновековна история – проф. д.и.н. Георги Атанасов, директор на Регионалния исторически музей в Силистра, и доц. д.и.н. Валери Йотов.

Заместник научен ръководител на обекта ще бъде Добри Добрев – главен уредник в отдел “Археология” на РИМ – Добрич. Към проучванията в Залдапа интерес проявява и един от най-изтъкнатите в световен мащаб познавачи на античността – проф. Доминик Моро.
Проучванията ще започнат с разкопаване на крепостната стена, която е добре запазена, но е покрита с пръст. Ще бъдат проучени още уличната система на древния град и раннохристиянска базилика, поясни Добри Добрев.

Друг добруджански обект, който ще се разкопава от археолози това лято, е късноантична и средновековна крепост в местността Славната канара, недалеч от добричкото село Прилеп. Средствата за проучванията там са осигурени от бюджета на Община Добричка и възлизат на 20 000 лв.
Обектът е малък и може да бъде проучен за едно лято. След това може да се социализира и да се превърне в интересно място за посещения и отдих сред природата.

Тук разкопки  са правени в края на 80-те години на миналия век от доц. Сергей Торбатов. Обектът е интересен, защото обхваща доста голям период от време – от късната Римска империя /4-5 в./ до първите десетилетия след падането на България под турско робство (15 век). При предишните археологически разкопки тук са били открити останки на кръстоносци от похода на Владислав Варненчик. Проучванията в местността Славната канара ще се ръководят от Боян Тотев – археолог в РИМ – Добрич.

Планираните подводни проучвания край Шабла са пропаднали заради отказа на съветниците в крайморската община да предоставят обещаните 10 000 лв. Общинарите са проявили егоизъм и не са отпуснали средствата с мотива, че не са съгласни находките, които евентуално ще бъдат открити при подводните проучвания, да отидат в добричкия музей.


Крепостната стена е много добре запазена

В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Petrov
17.06.2017 11:42:24
0
0
От Крушари до с. Абрит пътят е труден ,но след това е нов асфалт до самата крепост ,която пътят е прорязал при строеж.
Според мен тук трябва да се разкрива много ,а по обработката на камъка мисля че има дворци правени по онова време.Между разкритията и пътя има нещо което ще е полезно и сега за държавата.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки