Държавата търгува с къща „Ламартин“


Държавата търгува с къща „Ламартин“
Къщата „Ламартин” днес
07 Юли 2014, Понеделник


В нея са отсядали легендарният поет и френският президент Франсоа Митеран. По-късно изящната сграда в Стария Пловдив приютява тукашните писатели

Автор: Камен Колев

Пловдивските писатели се опълчиха срещу държавата заради намерението й да разиграе на търг творческата им база в Пловдив. Тя се намира в историческата къща „Ламартин", в която три дни е живял известният френски поет и пътешественик по време на обиколката си из Ориента.

Майсторите на перото под тепетата смятат, че тукашната областна управа неправомерно се разпорежда с култовата постройка. В същото време пловдивският губернатор Венцислав Каймаканов опонира, че всъщност творците я били обитавали незаконно. 
Повод за разменянето на тези реплики стана намерението на държавната администрация в града да разиграе на търг апетитния имот в сърцето на Стария Пловдив. Членовете на местното писателско дружество веднага реагираха с отворено писмо, в което окачествяват това решение като нарушаване на Закона за културното наследство.

В обръщението си до различни институции в страната те посочват, че къщата „Ламартин" се явява активно средище на културния живот под тепетата още от 1974 г., когато е реставрирана, до наши дни. През целия този период в нея са провеждани редица значими литературни събития. Два пъти в стаите й е отсядал и френският президент Франсоа Митеран.

Пловдивските творци на художественото слово настояват сградата да запази настоящото си предназначение като духовно средище. „Подали сме необходимите документи в Областна администрация – Пловдив за безвъзмездно ползване на къщата. Има и съгласие на Министерството на културата, но изведнъж процедурата беше спряна и областният управител обяви къщата на търг. Държавата е длъжна да защити своите културни дейци и къща „Ламартин" като национален паметник на културата!", категорични са те в отвореното си писмо.

Същевременно обаче областният управител Венцислав Каймаканов обяви, че имотът е бил даден от общината на писателите с договор за ползване до 1998 г. и оттогава до днес те го стопанисват неправомерно. През 2012 г. Дружеството на пловдивските писатели е депозирало писмо до Областната управа, с което е поискало къщата да му бъде предоставена за ползване за срок от 10 г. Бившият губернатор е препратил документите в Министерството на културата, откъдето дали съгласие за отдаването. Година по-късно обаче от Финансовото министерство изразили съображения, че писателското дружество е учредено в частна полза и няма право да ползва имота безвъзмездно. Така преписката била прекратена. През това време дружеството сменило статута си от частен на обществен. Но не е предприело стъпки за подновяване на искането си.

При встъпването си в длъжност Венцислав Каймаканов направил инвентаризация на всички държавни имоти в Стария град. Тогава установил, че писателите ползват къщата без законово основание. Той обясни, че дружеството не плаща разходите за ток и вода. Затова и решил да обяви сградата на търг и да я даде под наем. Месечната сума, по оценка на „Пловдив инвест", е 1599 лева без ДДС. Наемът е за триетажна сграда, едноетажно помещение и двор. По думите на председателя на Дружеството на пловдивските писатели Начо Христосков, тяхната организация е с нестопанска цел и всичко се върши на доброволни начала. Все пак творческото им обединение получава общинска субсидия от 6000 лева, с която организира срещи с писатели, премиери и литературни четения.

Преди година пред медиите Начо Христосков изложи идеята си къщата да стане международен писателско-преводачески център, като за целта дружеството възнамерява да кандидатства в национални и международни програми, подпомагащи културата. Каймаканов твърди, че той и екипът му многократно са обяснявали на председателя на Дружеството на пловдивските писатели какви стъпки трябва да предприеме по въпроса със стопанисването, но нищо не е било направено. Затова алтернативата била имотът да се обяви на търг или пък да се започне процедура по учредяване безвъзмездно право на ползване с решение на Министерския съвет. За целта обаче собствеността на имота трябва да се преобразува от публична в частна държавна.

В защита на къща "Ламартин" бе създадена и специална страница в социалната мрежа „Фейсбук“. „Да е ясно на всички – културното наследство на България е на всички и не се продава!", изтъкват в мрежата администраторите на страницата и призовават пловдивчани, сдружения, творчески съюзи, политически партии, неправителствени и културни организации да защитят Дома на пловдивските писатели.
Те припомнят, че именно в Пловдив Иван Вазов пише „Епопея на забравените", „Чичовци" и „Немили-недраги", а Захари Стоянов - първия том на „Записки по българските въстания". Тук творят за известен период от време Константин Величков и Петко Р. Славейков. Следа в Града под тепетата оставят още Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Николай Райнов, Петър Динеков, Николай Лилиев.

През 1855 г. именно в Пловдив е открито първото българско издателство на Христо Г. Данов. През 1936 г. тук е създаден литературният клуб „Пейо К. Яворов". Негов председател през 1948 г., когато вече се води литературен колектив „Христо Смирненски", става Димитър Димов, написал по-късно класиката си „Тютюн".

„Цветето на Джамбаз тепе"
Заради изящната си и уникална архитектура, къща "Ламартин" навремето била наричана „Цветето на Джамбаз тепе". Други пък казват, че погледната от подножието на хълма, прилича на красива птица с разперени криле.

Неин собственик бил гъркът Георги Мавриди, който я построил през 1829 г. на ъгъла между три улици в Стария Пловдив. Теренът под нея е много стръмен, затова фасадата към улицата е триетажна, а към двора - на два етажа. Всеки кат е изнесен еркерно над долния и по този начин обемът на сградата се разширява във височина.  Носи името на Ламартин, макар легендарният френски поет да отсяда в нея точно за три дни. Легендите мълвят, че през 1833 г., завръщайки се в родината си от дълго пътешествие, французинът отсяда в Цариград. Той се движи с керван, придружаван от  съпругата и свитата си, както и от двама помагачи татари, които подготвяли местата за нощувка.

От Одрин до Пловдив френският поет и пътешественик пътувал три дни. На влизане в Града под тепетата към него препуснали конници. Един от тях - Георги Мавриди, пръв го настигнал и докоснал дрехата му. Това означавало, че високият гост трябва да остане да пренощува в къщата му. Посрещането на Ламартин в Пловдив било изключително тържествено и на улицата излезли много хора. Да го приветстват пристигнали лично кметът на града и други знатни личности.

Описвайки това си пътешествие, французинът разказва, че къщата е просторна и изящна, с 24 прозореца и европейско обзавеждане. Собственикът Мавриди, според него, бил изключително благороден и мил човек.
През годините всички започват да наричат паметната постройка къща "Ламартин", а в една от стаите й и до ден днешен има малка музейна сбирка с бюст на френския поет, карта с маршрута на пътуването му и фотоалбуми с избелели снимки. За неговия престой тук известява и каменна паметна плоча. Друга табела пък съобщава, че точно 170 години по-късно в този дом е отседнал и президентът на Франция Митеран. През 1927 г. къщата е обявена за народна старина и е регистрирана в Държавен вестник. През 90-те години на ХХ век терминологията е осъвременена и имотът вече се води паметник на културата от национално значение.

Направени са няколко реставрации, последно през 1975 г. Тогава сградата е изградена почти наново. През 1978 г. държавата я предоставя за творческа база на Съюза на българските писатели, който я обзавежда с подходящи старинни мебели. През 1989 г. литераторите изнасят имуществото си от сградата и през 1990-1991 г. в нея се настанява  Дружеството на пловдивските художници. Оттогава в ремонт или реставрация на великолепната постройка не е вложена и стотинка.


Алфонс дьо Ламартин Венцислав Каймаканов Възрожденската сграда в миналото

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки