Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра с новини от света
„Порт палас“
04 Юли 2014, Петък


Планетата се вълнува от обвиненията срещу бившия френски президент и различни размирици в други нейни точки


Филип Киркоров си върна апартаментите в България

След тригодишно водене на дела, най-накрая руската мегазвезда Филип Киркоров успя да възстанови собствеността си в България. В последния ден на юни Варненският окръжен съд осъди на 5 години лишаване от свобода Пламен Маджуров, който, съставяйки документ с невярно съдържание, без правно основание е присвоил два апартамента на певеца, намиращи се в луксозния петзвезден комплекс от затворен тип „Порт палас“ в курорта Слънчев ден в близост до Св. св. Константин и Елена край Варна.

„Роден съм в България и се сдобих с жилище тук, за да инвестирам в своята втора родина. Не мислех, че разни аферисти ще поискат да се възползват от това. Радвам се, че правосъдието възтържествува. Сега спокойно може да идвам в родната си страна и да се установявам в апартаментите си“ – споделя именитият арменец пред сп. „СтарХит“.


Масови демонстрации в Хонг Конг

Юли започна в Хонг Конг с многохилядни демонстрации с искания за либерализиране на избирателната система в този китайски административен регион. По различни данни, в протеста са взели участие от 100 до 500 хиляди души, предаде „Уолстрийт джърнъл“. Организаторите дори назовават цифрата 510 000, докато от полицията твърдят, че в размириците са се включили не повече от 98,6 хиляди човека. В същото време от органите на реда признават, че броят на протестиращите непрекъснато се е променял.

В крайна сметка бяха задържани 511 хонгконци, предимно студенти, които бяха обвинени за участие в несанкциониран митинг и оказване на съпротива на полицейстите власти.
Хората излязоха по улиците в деня на 17-годишнината от предаването на Хонг Конг на Китай. Въпреки проливния дъжд, съчетан с големи горещини, те не отстъпиха от настояванията си за провеждане на преки всеобщи избори през 2017 г. Освен това протестираха и срещу съществуващия ред, който не дава на гражданите право да предлагат кандидати на избори – с издигането и утвърждаването на кандидатурите се занимава специален комитет, състоящ се от 1200 членове, радващи се на подкрепата на Китай.

Акцията от 1 юли е най-масовата от момента на предаването на Хонг Конг в китайско разпореждане през 1997 г. Тогава бе обещано в тази бивша територия на Великобритания, включваща освен едноименния остров Хонг Конг, така и полуостров Коулун и още 235 малки крайбрежни острови, в продължение на 50 да се запази съществуващото устройство. Но независимо от обещаната широка автономия, в началото на юни Пекин публикува официален документ, в който се подчертава зависимото положение на региона. Това също предизвика многобройни протести сред продемократично настроените жители на мегаполиса.


Саркози бе обвинен в корупция

Тези дни цяла Франция е в шок – в сряда срещу бившия й държавен глава Никола Саркози бе повдигнато обвинение за търговия с влияние. Според съобщение на френската прокуратурата, експрезидентът е заподозрян, че е използвал положението и връзките си за получаване на вътрешна информация за хода на делото „Бетанкур“, което засяга незаконно финансиране на неговата предизборна кампания през 2007 г.

Разследването по аферата „Бетанкур“ започна в края на март миналата година по подозрения, че Саркози се е „възползвал от уязвимо лице“, като в случая се има предвид полученото от него солидно дарение за кандидатпрезидентската му кампания от Лилиан Бетанкур – наследница на империята „Лореал“.

Проблемът е, че госпожата вече е в напреднала възраст и страда от  старческа деменция и Алцхаймер, което я прави негодна да взема решения. Още през 2011 г. тя бе поставена под попечителство, изгубвайки контрола си върху прочутата козметична компания. 
Разследващите по случая са установили, че в замяна на информацията, подавана към Саркози от зам. главния прокурор Жилбер Азибер, на магистрата е бил обещан престижен пост в Монако.

На него също не му се размина от повдигане на обвинения. Пред съда ще отговаря и адвокатът на Никола Саркози – Тиери Ерзог, за когото се смята, че е осъществявал връзката с висшия прокурор.
Както предава „Франс прес“, сред обвиненията към Саркози фигурират и активна корупция и нарушаване на професионална тайна.


Будисти се сбиха с мюсюлмани

Във втория по големина град в Мианмар (бивша Бирма) – Мандалайе, тези дни възникнаха сблъсъци между мюсюлмани и будисти.
Както съобщава местната полиция, наложило се охранителите на реда да се намесят, за да предотвратят нападението на около 500 будисти, въоръжени с тояги и железни пръти, върху група мюсюлмани.

Стълкновенията между представителите на тези две религии в азиатската страна в последните години са често явление, отбелязва Би Би Си, като будисти и мюсюлмани взаимно си прехвърлят вината за това един на друг.
Мюсюлманите в Мианмар са 4 % от общо 60-милионното население на страната. Те са представители на народността рохинджа, изповядваща исляма.  Помощ на това етническо и религиозно малцинство редовно оказва Турция, която отблизо следи случващото се в бивша Бирма.


33 банки по света се канят да вдигат лихвите

Централните банкери вече не провеждат толкова стимулираща политика, колкото преди, става ясно от коментар на Bloomberg, пише bgonair.bg.
Проучване на Ned Davis Research, Inc. показва, че 33 финансови институции по света планират или извършват в момента повишение на лихвите. Техните нива вече са повишени в  Колумбия, Нова Зеландия, Русия, Бразилия, Южна Африка и Индия.

Анализаторът на агенция Bloomberg Адам Джонсън отбелязва по този повод: „При повишение на лихвите намалява паричното предлагане, а при свито предлагане цената се покачва, тоест валутите поскъпват. И тук въпросът е кои ще са следващите в този списък. Човекът, който събира тези данни - икономистът на Ned Davis Алехандра Гриндъл - твърди, че на последното заседание на Bank of England са били отправени доста агресивни сигнали и има вероятност лихвите на Острова да бъдат повишени до края на годината. Това може да е и първата централна банка от Г-7, която ще предприеме подобен ход".


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки