Бунт в оръжейния завод „Аркус


Бунт в оръжейния завод „Аркус
Протестиращите не приеха постигнатото споразумение между синдикатите и работодателя
04 Юли 2014, Петък


С напрежение и протест започна юли в най-големия производител на оръжия в Северна България

Автор: Здравка Христова, Снимки: авторът

Над 300 работници от първата и дневната смяна на военния завод "Аркус" в Лясковец отказаха да влязат на работните си места и се събраха на плаца, след като се разбра, че няма да получат заплатите си. Главният инженер на завода Трифон Трифонов, който е и заместник изпълнителен директор, обещава, че до края на седмицата пари ще има, но хората вече не вярват.

„Заплатата ни за май трябваше да бъде изплатена до 30 юни, но все още я няма. И това не е единственият проблем. Със задна дата ни орязаха извънредния труд. През април и май имаме по седем дни, но за тях дори обикновените надници не са ни начислили. От два месеца не са давали ваучерите за храна. Дори не знаем какви са ни всъщност заплатите - нямаме фишове. Повечето вземат 340 лева чисто, а как ни водят - не знаем“, говореха един през друг работниците.

Екипът ни не беше допуснат да влезе в завода и разговаряхме с протестиращите през портала. „Ръководството ни наложи вариант да ползваме извънредния труд, който сме положили, като отпуска, но едва след половин година. Няма яснота и по това дали два дена работа в почивни дни ще се компенсират с три дена отпуск, както е било досега. Много от нас работят месец за месец с допълнителни споразумения към трудовите си договори. Няма яснота докога ще сме на работа“, продължаваха с оплакванията си хората.
Според тях през последната седмица са подадени близо 200 молби за напускане.

Ползването на болнични при заболяване, лошото качество на изделията, резултат от негодните инструменти, са предпоставка за вписването на "черни точки" в досиетата на работещите там. От майките с малки деца, които по закон имат право да ползват болнични, се искат  писмени обяснения, оплакваха се протестиращите зад оградата.
След изготвянето на така наречените "атестации" в края на ноември 2012 г., голяма част от оръжейниците са били освободени и изпратени за година на трудовата борса. В края на 2013 г. пак станало същото - поради липса на работа и нова лоша атестация на път към бюрото за безработни са били проводени 600 от работниците.

Лясковските оръжейници вече не броят по колко пъти са оставали без работа и са били клиенти на системата за социално подпомагане на държавата.
„На всичкото отгоре условията на труд са ужасни“, твърдят хората от завода. Чистачките сами си купуват почистващите материали, а работниците по същия начин се снабдяват с пили и шкурки, с които да обработват детайлите.

„Подовете плуват в масло, изриваме се, зимата е студено, през лятото е непоносимо горещо. Ние сме производство със специален режим, работим на 3 смени, а от години няма нито медицински пункт, нито каквото и да е здравно лице на територията на предприятието. Държат ни заключени. Сутрин влезеш ли в завода, до вечерта не можеш да излезеш. Отпуски не се дават. През това време нашите шефове станаха не милионери, а милиардери, докато ние сме като просяци“, обясняват загубилите търпение работници.

Те освиркаха синдикалните си лидери, които след няколко часа преговори с ръководството, излязоха да им прочетат написаното на хвърчащ лист споразумение.
Като първа точка преговарящите са се споразумели заплатите за май да бъдат изплатени до края на седмицата на картови сметки, различни от тези в Корпоративна търговска банка, които досега са били ползвани. Прието е и че ако работникът не посочи нова сметка, по която да му бъдат преведени парите, ще ги получи на ръка от касиерките, съобщиха синдикалистите.

Ваучерите за храна за април ще бъдат раздадени на работниците до 11 юли, е втората точка от споразумението.
„Какво става тогава с купоните за април и май и без това са по 25 лева?!“, провикнаха се работниците, но отговор не получиха. С освирквания протестиращите посрещнаха и третата точка от споразумението, с която ги уверяват, че авансът за юли ще бъде изплатен до 18-о число на месеца.

„Аванса си вземахме досега по-рано. Неполучените заплати отдавна вече са похарчени. Не можем да работим по цял ден в маслата за 240 лева“, роптаеха протестиращите.
Потърсено е било и частично решение на проблема с плащането на извънредния труд. Синдикати и мениджмънт са се подписали под текст, според който до 10 юли ще се договорят правилата за полагането му в условията на сумирано работно време. Без отговор обаче остана въпросът на работниците как и кога ще им бъде платено за работата в празнични дни през април и май.

Според шестата точка от споразумението ще се извърши актуализиране на графиците за работа и ползване на отпуск. „Стига с тези графици, вече за двадесети път ги сменяте!“, реагираха ядосано няколко от жените.
„Връщай я тази хартийка, не ни удовлетворява. За какво ходихте? Това харесва ли ви? Синдикатите сте толкова независими, че нищо не зависи от вас!“, започнаха да се чуват възгласи от различните краища на тълпата хора, плътно заобиколили профсъюзните лидери, за да чуят новините.

В крайна сметка протестиращите бяха категорични, че не са удовлетворени и няма да се върнат на работните си места. „Ще решаваме какво ще правим и дали от следващия ден ще дойдем“, обявиха работниците, събрали се на портала. Друга част от тях бяха песимистично настроени и обясняваха, че нямат избор, защото споразумението вече е подписано. „Оправия няма. И да влезем в цеховете, няма да работим. Искаме ново споразумение със задна дата, особено за извънредния труд, който ни задължават да полагаме!“, бяха категорични и те.

„Смятате ли, че всичко, което ни засяга и което го говорим вече няколко месеца, може да се реши наведнъж?“, опитваха се да успокоят страстите синдикалистите. „Това е възможното решение за този момент и повече нищо не може да се направи сега“, обясняваха те сред шума на възмутените работници.
„Хората са наясно, че ще работят и пак нищо няма да получат. Тепърва ни предстоят трудните преговори“, обясни инж. Илка Недева, лидер от КТ "Подкрепа" в оръжейния завод. На въпроса ни какво означава сумирано работно време и защо работниците така недоволстват срещу него, тя отговори с една дума: "Ужасно е!"

Сумирано работно време означава, че във всеки момент работодателят може да изиска хората да работят в празничните дни, при това без да се спазват изискванията на Кодекса на труда за задължителната дневна и седмична почивка. „Работната седмица реално погледнато е седем дни без прекъсване“, обясни синдикалистката.
Свързахме се по телефона със собственика на завода инж. Банко Банков. Според него банковата ситуация се е отразила на положението в завода, но то не било чак толкова драматично.

„Не отричам, че има сътресение. Проблемите са с КТБ, другите ги решаваме. Обезпечили сме парите за заплатите до стотинка. Хората нямат право да недоволстват за извънредния труд, защото имаме решение за сумарно работно време. Когато минат шест месеца, ще се изчисли кой колко е работил и какво ще получи като компенсация. Въпреки всичко държим здраво кормилото. Ще преодолеем тази криза“, категоричен бе Банков.

Според мениджмънта на оръжейния завод средната заплата във фирмата е 750 лв., а някои работници си тръгвали с по 1200 - 1300 лв. „Взела съм 180 лв. заплата и 240 лв. аванс, а имам 32 години трудов стаж“, почти се разплака, докато говори с нас една от работничките и помоли да не й споменаваме името, за да не си загуби работата.
„Може и да има някой с много пари, но той не е тук. Ние работим за нищо и затова сме навън, а не в цеховете“, добавиха и останалите протестиращи.



Търпението на оръжейниците в Лясковец се изчерпа

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки