НФСБ се преклони пред паметта на великия Хайтов


НФСБ се преклони пред  паметта на великия Хайтов
Десетки почитатели на творчеството и последователи на родолюбивото дело на Хайтов поднесоха венци и цветя пред паметника му в столичната Борисова градина
04 Юли 2014, Петък


Родолюбците отбелязаха 12 години от кончината на големия писател и патриот


На 30 юни – деня, в който се навършиха 12 години от кончината на големия писател Николай Хайтов, почитатели на творчеството му и последователи на родолюбивото му дело от цялата страна, водени от „Национален фронт за спасение на България“ и телевизия СКАТ, се събраха в Борисовата градина в София, за да отдадат своята почит към паметта на автора на „Шумки от габър“, „Диви разкази“, „Родопски властелини“...И да си спомнят посланията на този велик българин, милеещ за Родината. Послания, актуални в днешните смутни времена.

В столицата родолюбците се поклониха пред гроба на Николай Хайтов, след което поднесоха венци и цветя пред бюст-паметника на писателя в Борисовата градина.
„Николай Хайтов е пример за националист, за когото България е над всичко. Затова и телевизия СКАТ го избра за свой патрон, а Националният фронт прие за свой девиз безсмъртните му думи „Изтървем ли България, изтървали сме всичко“. Трябва всеки ден да доказваме, че сме на неговата висота, за да бъдем достойни продължители на делото му за спасението и възраждането на Отечеството“, развълнувано се обърна към присъстващите съпредседателят на НФСБ Данчо Хаджиев.

Той допълни, че Хайтов е и човекът, отдал близо 10 години от живота си за развитието на читалищното дело в Родопите и един от първите радетели за опазването на родната гора („Бодливата роза“). Части от творбата бяха прочетени от водещата на предаването „От българско по българско“ Галя Асенова на фона на любимата песен на писателя „Руфинка болна легнала”.

Синът на писателя – архитектът Здравец Хайтов, припомни за непримиримия дух на баща си: „През целия си живот той се бореше за патриотичната кауза, без да жали време и сили. Ако днес бе между нас, аз мисля, че той би повел битка за възраждането на вековните български ценности и духа на нашата нация. Неговите книги, пиеси и филми пък продължават да бъдат ориентир за това каква трябва да бъде нашата Родина и какво можем ние да направим за нея.“

Родолюбците от НФСБ в Бургас също преклониха глава пред паметта на Николай Хайтов. Пред мемориалния кът на писателя в офиса на телевизия СКАТ цветя поднесоха членове и съмишленици на НФСБ, общински съветници на родолюбивата формация, лидерът на партия „Средна европейска класа“ Георги Манев и журналисти от патриотичната медия и вестник „Десант“.
„Хайтов е не само велик творец, но и основоположник на съвременния български национализъм – искрен, чист и много силен. Именно той е и в основата на родолюбивата линия на телевизия СКАТ, благодарение на която възкръсна българската патриотична кауза.

Националният фронт и СКАТ са продължители на неговото дело и въпреки трудностите, ние ще продължим да изпълняваме заветите на този велик син на България“, подчерта съпредседателят на НФСБ Валери Симеонов.
Другият съпредседател на родолюбивата формация Валентин Касабов пък припомни, че през 2011 г., по предложение на групата на патриотите в бургаския Общински съвет, бе взето решение да се издигне паметник на писателя в морския град. Заради бюрократични спънки на местните управляващи обаче, монументът все още не е изграден.


Съпредседателят на НФСБ Данчо Хаджиев и синът на Николай Хайтов - Здравец запалиха свещ пред гроба на великия писател Съпредседателят на Националния фронт Валери Симеонов се преклони пред паметта на Хайтов в мемориалния кът на писателя в офиса на телевизия СКАТ в Бургас

В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Анархист
18.07.2014 16:39:35
0
0
Уважаемо ръководство на НФСБ, Николай Хайтов е един голям български писател и родолюбец, който принадлежи на цяла България. Долу ръце от него, и не го принизявайте до член на вашата политическа секта !
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки