Киселец и лапад с яйца на очи


04 Юли 2014, Петък


Постно ядене за топлите дни


Продукти:
киселец
лапад или спанак
2 глави лук
олио
масло
червен пипер
доматен сос
яйца или сирене
брашно

Начин на приготвяне:
Спанакът, лападът и киселецът (за по-екзотичен вкус може да се добави  стрък листа от рукола) се нарязват на едро и се слагат в голям съд с вода, която се сменя няколко пъти. Така зелениите се почистват най-лесно, тъй като калта или пръстта падат на дъното, а отгоре изплуват чистите листа.

Лукът се накълцва на ситно като за супа и се задушава в 3-4 лъжици мазнина и 2-3 лъж. вода. Когато водата се изпари, се прибавят две супени лъжици брашно. Запържва се леко и към него се добавя една чаена лъжичка червен пипер, колкото да се оцвети в червено.
Добавят се киселецът, лападът и спанакът, които се разбъркват със запръжката. След две-три минути се налива малко гореща вода, като се разбърква интензивно, за да не стане брашняната запръжка на топчета.

Прибавя се и доматеният сос, който може да е приготвен от прясно настъргани домати, от размита с малко вода доматена салца или пък от консервирани домати. Гъстотата на ястието накрая трябва да е като на пюре.
Всичко се изсипва в подходяща тава с малко олио на дъното. В зелената маса се оформят леки вдлъбнатини, в които се чуква по едно сурово яйце. Броят им е според този на сътрапезниците.

Яйцата се наръсват с още малко мазнина и тавата се слага в предварително загрята фурна. Пече се около 10-ина минути, докато яйцата се втвърдят.
Има два варианта за поднасяне. Докато ястието е още съвсем горещо, отгоре му се настъргва кашкавал и се наръсва с пресен магданоз. Или пък се залива със сгорещено и оцветено с червен пипер масло.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки