Спомен за парцалените топки


Спомен за парцалените топки
Директорът на историческия музей в Горна Оряховица Пламен Мадемов до специалното фотоателие, в което малко момиченце чака за снимка
02 Юли 2014, Сряда


Експозицията „Детето с мен“ в Горна Оряховица показва играчки от началото на миналия век

Автор: Здравка Христова Снимки: Авторът

Днешните деца отлично се справят с таблети, смартфони, компютри и всякакви приумици на модерните технологии. Но не знаят какво е зимно време до печката да си играеш на „кладенче“ с кочаните от изронената царевица, какво е да риташ парцалена топка или да гушкаш единствената си кукла, която също е от парцали, да играеш „Чилик“ и „Бучинож“.
Горнооряховският Исторически музей отвори вратите си за малчуганите от железничарския град, за да ги върне през лятната ваканция към игрите на майките и бабите им от миналия век. Съвместно с читалище "Звезда-1905" от село Правда музеят откри експозицията „Детето с мен“.

„Като родител много често ми се налага да отговарям на въпросите на петгодишния ми син с какво и как съм си играл като дете“, разказва за идеята, родила експозицията, директорът на музея Пламен Мадемов. Детската колекция от експонати е и отличен начин най-малките да бъдат приобщени и да дойдат в музея, където да прекарат няколко часа с родителите си.

Едновременно с идеята на музея, читалищните дейци в Правда самостоятелно се организирали и взели да събират детски играчки. Така без да знаят един за друг хората, живеещи в града и на село, започнали да даряват играчките си кукли, индианци, колички, дървени кончета. В сбирката вече има всевъзможни вещи, включително миниатюрно пиано и съветска хармоника, които са на повече от половин век, но въпреки това все още свирят.

Спомняте ли си съветските неваляшки, матрьошки и чебурашки, които руските другарчета, с които сте си писали дълги години и вероятно никога не сте виждали, са ви изпращали като подарък за Дядо Мраз или рождения ден? Такива играчки са получавали по времето на соца и тогавашните деца в Горна Оряховица и Правда. Те вече не събират прах по шкафове и долапи, прилежно са изчистени и подредени в музея, за да им се радват днешните деца. От читалището в Правда са издирили и подготвили множество предмети, използвани в игрите от миналото - лък, прашка, челик, плюшкало, парцалена топка.

Децата могат да видят ските на дядовците си, направени от дъски на бъчвите за вино и ракия, пушки за стрелички, лагерни колички. Заедно с тях посетителите могат да видят класически настолни игри като "Микадо". Тя се състои от 41 клечки, които се пръскат върху маса или друга равна повърхност. Целта е играчите да съберат най-голям брой клечки, без при изваждането на някоя от тях да съборят или помръднат останалите.

Преди век децата са си играли на какво ли не, включително със специално приспособление са ловили паяци. То представлява дървена пръчка, на която със здрави конци са вързани няколко восъчни топчета. Приспособлението се пуска в някоя дупка по поляните или в изгнил дънер, върти се и членестоногите полепват по восъка.
Така малките босоноги и безгрижни момчета са се съревновавали кой повече насекоми ще събере. По-големите пък са играли „Кол чилик“ или „Бучинож“, показвайки майсторлъка да забиват джобните си ножчета по много различни начини при изхвърлянето - с опакото на дланта, между пръстите.

Сръчните момчета в играта „Кол чилик“ са изхвърляли с тоягата си малка дървена пръчка на десетки метри, провокирайки другарчетата си да я уловят, за да спечелят ред при хвърлянето. Друга популярна игра е „Крадец на дини“. Претършуването на селските бостани и преди, и сега си е цяло приключение и децата се опитват да го направят колкото се може по-вълнуващо. След като са преровили лехите, децата се събират на затулено място, за да се похвалят едно на друго. Този, който е откъснал най-голямата диня, я удря в земята така, че тя да се пръсне на парчета.

На него му се полага "петлето" - червеното и най-сладко парче от сърцето на динята. За другите е останалото. Този, който е откъснал зелена диня, е наказан да намери малко конче и да го нахрани с нея.
На Сирни заговезни децата играят на тайнствената „Олелия“. Вечерта срещу празника малчуганите отиват на високо място, където палят огън. В него слагат специални бели камъни, които като се нагреят започват да гърмят и настава истинска олелия. Като падне големият огън, децата се нареждат и започват едно по едно да прескачат жаравата.

Ако паднеш в огъня, има предвидено наказание. Специално за целта е донесен чувал с осили (бодлива трева) и този, който не го бива в рипането, му пълнят панталоните с тях.
„Събирайки играчките за музея, се качих на тавана в бащината си къща и буквално се върнах в детските години. Изрових стария си конструктор“, разказва Мадемов. Като малък той обичал да строи къщи и мечтаел един ден да стане строителен инженер.

„Покрай конструктора извадил и няколко пластмасови индианци и колички. Спомних си как мачкахме одеяла и от тях правехме планина, по която нареждахме индианци и каубои за битка. Докато редихме изложбата, с музейните работници толкова се заигравахме с експонатите, че неусетно работата спираше и започваха игри, сякаш се върнахме в годините на нашето детство. Заради тези „отклонения“ смогнахме да наредим изложбата в последния момент преди откриването“, разсмива се музейният шеф.

Това всъщност е посланието на инициативата - детето в мен и детето с мен, защото музеят се отваря за семейството. Всяко дете може да доведе трима възрастни, като общо за 1 лев всички те имат възможност по цял ден да се веселят и играят в музея, разказва директорът.
В детската изложба са подредени над 1000 играчки от XX век. Всички са дарени. Експозицията е отворена за разширение, ако някой реши да се раздели с любимата играчка от миналото.

Днешните деца могат да си поиграят в музея и на "Домино", "Не се сърди, човече", "Прескочи и вземи". В специалните кътове за игри на открито в двора на музея малчуганите могат да се пробват на "Дама", "Охлюв", да поскачат на ластик и да хвърлят стрелички. Всеки желаещ може да се снима в специално фотоателие.


Малки и големи могат да мятат стрелички в двора на музея Момиченцата от всички поколения искат кукла Космически кораб и детски колички са част от изложбата на играчките Скачането на ластик предизвика детското любопитство

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки