Смела българка стана евродепутат от Гърция


Смела българка стана евродепутат от Гърция
Плакатите за евроизборите с лика на Костадинка Кунева
01 Юли 2014, Вторник


Костадинка Кунева, която заради своята синдикална дейност беше залята с киселина, ще продължи борбата си за справедливост в Европарламента

Автор: Георги Ваташки

На 1 юли в Страсбург тържествено ще бъде открита сесията на новия Европейски парламент, представляващ близо 500 милиона жители на Стария континент. На неговите банки, редом до 17-те български евродепутати, ще седи и още една наша сънародничка. Това е Костадинка Кунева, която стана един от шестимата представители, избрани от листата на гръцката радикална лява партия „Сириза“.

За нашенката, която съседите ни наричат Константина, са дали гласа си близо десет хиляди души, като сред тях има и голям процент живеещи в Гърция българи.
„Смятам, че мога да бъда навсякъде. Но където и да бъда, вътре в себе си винаги ще нося отговорността за това, което правя. Бях си поставила за цел, че ще направя кампания без нито едно евро и го постигнах. Моята победа е пример за всички обикновени хора как трябва да се избират личностите, на които вярваш, че ще работят в твой интерес“, заяви сънародничката ни пред медиите след нощта на вота.

Нейната необикновена съдба вълнува обществото в южната ни съседка още от 2008 г. Тогава тя се превърна в символ на протеста на хиляди гърци срещу работодателите, след като бе нападната от двама мъже и залята с киселина. Причината за покушението срещу нея бе дейността й като главен секретар на профсъюза на чистачките и борбата за правата на работещите в тази сфера.

Българката е родена през 1964 г. в Силистра. Завършва висшето си образование със специалност „История” във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. През 2001 г. заминава за Атина, за да си търси по-добре платена работа, с което да финансира скъпоструващото лечение на своя син Емануил, който страда от болно сърце. В гръцката столица, която тогава се готви да приеме летните олимпийски игри, тя е наета като чистачка в  метрото от една от големите местни фирми за почистване на сгради и спортни обекти OIKOMET.

Костадинка взема решението да защитава правата на чистачките в Гърция след среща с по-възрастна колежка. Тя й разказва, че работи вече 40 години без никога през това време да е излизала в болнични. Когато обаче си подава документите за пенсия, разбира, че няма дори и 1200 осигурени работни дни и трябва да продължи да работи. Тази жена така и остава без възнаграждение за труда си, тъй като можела да съди работодателя си само за последните пет години стаж.

Българката взима присърце нейния проблем и след няколко месеца той е решен. Така тя бързо печели доверието на колегите си със своята непоколебимост и скоро става главен секретар на синдикалната организация в компанията.
Няколко месеца, след като сънародничката ни оглавява профсъюза, OIKOMET решава да съкрати работното време на служителите си от 6 на 5,30 часа дневно и съответно да намали заплащането от 720 евро месечно, каквото е било през 2004 г., до 560 евро. Срещу това решително се противопоставя синдикатът, ръководен от българката. След дълги месеци на борба и преговори тя успява да издейства за работниците двойно повече почивни дни на месец. Преборва се и за повишаване на заплащането. Дори успява да постигне промяна, съгласно която категорията на професията се повишава от „смесен труд” на „тежък труд”.

Това значително повишава доходите и социалните придобивки на всички работещи в хигиената не само в OIKOMET, но и в цяла Атина. Акциите на Кунева и нейните колеги предизвикват и масови проверки от страна на осигурителни институции и инспектори по охраната на труда. Синдикатите успяват да докажат, че работодателите не спазват нито договорите, нито гръцките и европейските закони.
Отмъщението на фирмите монополисти в чистенето на гръцката столица обаче не закъснява.

През декември 2008 г. Костадинка е залята от двама маскирани нападатели с киселина
като преди това е била заплашвана от работодателя си. Извършителят не е заловен, а „Амнести интернешънъл” критикува гръцките власти заради безрезултатното им разследване.

Следствие на инцидента Кунева ослепява с едното око и претърпява множество други вътрешни и външни увреждания. Следват дълги месеци на лечение и над 30 операции в болници във Франция и Холандия. Голяма част от разходите по лечението й се покриват от българската и гръцката държава, така и от даренията на хиляди обикновени гърци.
Българката обаче не губи смелия си дух, а изпитанията я правят още по-решителна да следва своите принципи. „Видях и изживях смъртта отблизо. Цялото това преживяване ме направи по-мъдра. Видях неща, които много малко хора могат да видят в нормално състояние. Няма нищо страшно, ако човек живее без егоизъм, с обич и се съобразява с човешките ценности“, споделя Костадинка.

Инцидентът с българката предизвика дълги бурни протести в Гърция, които разклатиха сериозно правителството на управляващата тогава партия ПАСОК. Името на Кунева се превръща в символ на борбата за защита на правата на работниците. Преди евровота тя получава предложения от редица гръцки политически сили да оглави техните листи, но тя избира лявата партия „Сириза“, която според нея най-пълно отговаря на нейните виждания.

В новото си амплоа на евродепутат сънародничката ни възнамерява да продължи да отстоява правата на обикновените хора. Тя вече има кауза, на която възнамерява да посвети работата си през следващите пет години. „Имам идея да направя международна организация в защита на хора, залети с киселина. В ЕС липсва закон, който да регламентира търговията и употребата на киселини и основи. Тези две съставки са много силни и при смесването им се получава един нов вид оръжие, зад което не се открива нападател, не остават следи.

Този вид самоделно химическо оръжие влиза все повече в употреба, затова и до него не трябва да има свободен достъп. Ще поставя и важни въпроси като увеличаването на пълномощията на синдикатите в Европа и правата на самотните родители и на хората с увреждания“ – разказва словоохотливо за плановете си българката.
Въпреки че е представител на гръцка партия, в Страсбург нашенката се зарича, че ще работи и за своето отечество. „Моята родина е България, аз друга нямам. Но се смятам и за гражданин на света. С българските евродепутати ще работя, стига да имаме еднакви цели и каузи.“

Постигнатият успех не главозамайва Костадинка. Тя не счита себе си за политик. Възприема се като своеобразен дипломат, който трябва да защитава интересите на работниците и социалнослабите. Затова в своята реч в изборната нощ нашата сънародничка отправи призив към хората да не се отчайват и да следват своите мечти.
„Всеки от нас е много ценен и важен в този живот.

Всички имаме право на достойнство и уважение. Не се страхувайте и не позволявайте да гледат на нас като на инструменти, като на неодушевени предмети. Ние сме най-ценното на тази земя и затова трябва да защитим тази си позиция - всички заедно, без разлика от пол и религиозна принадлежност. Нека обичта и мъдростта ни водят във всички начинания“! – с присъщата си ведрост съветва почитателите си българката, която по волята на съдбата заминава за Страсбург като гръцки евродепутат.


Българката на пресконференцията си в Гърция след изборната победа Сънародничката ни (крайната вдясно) по време на стачка на чистачки и хотелски работници през април 2014 г.

В категории: Горещи новини , Нашенци зад граница

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки