Безсребрениците Козма и Дамян


Безсребрениците Козма и Дамян
„Св. безсребреници Козма и Дамян“, стенопис от Неделишкия манастир „Св. Атанасий Велики“
01 Юли 2014, Вторник


С чудодейната си дарба на лечители те внушавали вярата в Христа


На 1 юли православната църква отдава почит към двамата братя Козма и Дамян. Родени в Рим, техните родители ги възпитавали в духа на християнството. След като изучили лечителското изкуство, братята започнали успешно да лекуват всякакви болести.

Според преданието, на каквито и болни хора да полагали ръце, те веднага оздравявали напълно. И тъй като лечителите не вземали от никого пари за изцелението, били наречени „безсребреници“. Това, което се опитвали да внушат с чудодейната си дарба, било вярата в Христа. Когато лекували, те обикновено се обръщали с думите: „Ние възлагаме ръце върху вас и нищо не можем да направим със своята собствена сила, а всичко извършва всемогъщата сила на единия истенен Бог и Господ Исус Христос. Ако повярвате в Него и не се усъмните, веднага ще оздравеете“.

Двамата братя имали голямо състояние, наследено от предците им, както и богато имущество, което им оставили техните родители. Те го продавали или раздавали на бедните и нуждаещите се. Хранели гладните, обличали голите, проявявали милосърдие към всички, които били изпаднали в нужда.
Чудодейните изцеления на Козма и Дамян приобщили към християнската вяра много хора. Недоволни от това, римските власти решили да ги заловят. Християните укривали братята, но след като заради тях били заловени много невинни хора, те решили да се предадат. Светците били хвърлени в тъмница, а по-късно ги изправили на съд.

Дълго време император Карин ги призовавал да се обърнат към езическата вяра. След време обаче той получил много силно схващане на врата и отишъл при двамата братя в тъмницата, като ги помолил да го излекуват.  След молитвата им болежките на императора преминали и в знак на благодарност Дамян и Козма били пуснати на свобода. Народът с ликуване посрещнал чудотворците „безсребреници“, които продължили своята мисия като народни лечители.
Смята се, че Козма и Дамян били убити от своя учител. Той предложил на двамата братя заедно да излязат в планината и да събират билки. Завладян от злоба и завист, ги убил с камъни през 284 г.

В интерес на истината, православната църква почита три двойки свети безсребреници, носещи имената Козма и Дамян – живели по различно време и на различни места. Освен тези, чиято памет се отбелязва на 1 юли, на 1 октомври се честват още Козма и Дамян Аравийски, живели по времето на императорите Диоклециан и Максимилиан, известни с гоненията си на християните. На 1 ноември пък се почитат Козма и Дамян Асийски. Те са  родени в Мала Азия и след като баща им, който бил грък езичник, починал рано, осиротелите момчета били възпитани в православните добродетели от майка си – християнка Теодотия.

Съгласно народната традиция, летният празник на двамата братя е по-известен като свети Врач. Той се отбелязва като ден на билкарите и лечителите, а покрай тях – и на врачки, и баячки.
Именно тогава се изнасят набраните на Еньовден билки и се сортират кое лековито растение  за коя болест се употребява. Жените не захващат работа, за да не се разболее човек от семейството или пък домашните животни. Единствено могат да месят хляб, който да раздават за здраве. На някои места се правят курбани.

Вечерта срещу празника болни, слепи и хора с недъзи преспиват в църкви или параклиси, посветени на светците. На сутринта се измиват на аязмото край святото място.


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки