Цветя в чинията – защо не


01 Юли 2014, Вторник


Кулинарните изкушения от вазите и цветните лехи придават багри, аромат и екзотика на ястията

Автор: Дина Харизанова

Цветята са били използвани в кулинарията още отпреди стотици години – предимно в Китай, Древна Гърция и Рим. Но всъщност едни от най-смелите последователи на тази практика са жителите в Страната  на изгряващото слънце. През VІІ в. те измислят ритуал, при който да си поднасят един на друг чашки със саке с насипани в него листенца от хризантема. Японците вярвали, че така ще пропъдят нещастието от човека и ще му осигурят дълголетие.

Все още се практикува и обичаят да се пие настойка от цветовете, стъблата и листата на хризантемите, приготвена с отвара от ориз. И днес в Япония всяка есен, когато цъфтят хризантемите, цветовете на ядливите сортове не само украсяват различни блюда, но и се използват като гарнитура, която на вкус наподобява спанака.

И кулинарите от Средния изток използват цветята като хранителни продукти, но там хитът са розите. Нежните им листенца се събират при изгрев слънце от обширни насаждения в планинските райони на Либия, след което се преработват направо на място, за да не загубят скъпоценния си аромат. Те се използват широко и в традиционната индийска кухня.
По принцип болшинството рози са ядливи, но както и при другите цветя, трябва добре да се измият и да се избягват тези, които са пръскани с пестициди. Не трябва да се яде и основата на листчетата им, тъй като има горчив вкус.

За храна може да се употребяват над сто вида цветя. Сред най-популярните от тях, редом с розата и хризантемата, се нареждат още карамфилите, теменужките, маргаритките, глухарчето, петуниите, гладиолите, люлякът, лавандулата и т. н. Най-често те се използват като гарнитура и украса към различни месни и рибни ястия, салати и десерти. От тях се приготвят и вкусни сладка и конфитюри. Дори лалетата стават за ядене. Тази идея хрумва на един главен готвач на ресторант във Ванкувър, където всяка пролет се предлага специално „лалеено“ меню.

В Канада пък съществуват цели фермерски стопанства, които са се специализирали в отглеждането на красиво цъфтящи ядливи растения. И приготвянето на фруктово-цветни конфитюри. В северноамериканската страна са много популярни и украсените с китки сладоледи, торти и разни други сладкиши.

С голяма популярност по света се ползва латинката, след като бива установено, че ястията с нейно участие притежават диетични и лечебни свойства. Ядливи са всички части на това цвете, с изключение на корените му. Сочните й листа имат приятен вкус, наподобяващ салатата крес. Богатите на витамин С свежи листа и стъбла придават изискана пикантност на блюдата.

Флористичните кулинари обаче предупреждават, че съществуват и отровни цветя – например азалии, нарциси, зюмбюли, лилиуми. При някои от цъфтящите растения пък трябва преди кулинарната им обработка да се отстранят тичинките. Не стават за консумация екземплярите, купени от цветарските магазини, тъй като при отглеждането им вероятно са използвани пестициди. С екзотичните лакомства не бива да експериментират и страдащите от алергии, съветват специалистите.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки