Исполин на българския свободолюбив дух


Исполин на българския свободолюбив дух
Последно сбогом с писателя Николай Хайтов в църквата „Св. Седмочисленици“ в София на 3 юли 2002 г. На преден план е поетът Никола Гигов
30 Юни 2014, Понеделник


Проведоха се творчески срещи в памет на 12-годишнината от кончината и 95-годишнината от рождението на Николай Хайтов

Автор: Елиана Николаева

В пловдивския район „Северен“, в близост до улицата, носеща името на отишлия си от този свят на 30 юни 2002 г. акад. Николай Хайтов, миналия четвъртък (19 юни) се проведе специално тържество под наслов „Вълшебният свят на Николай Хайтов“, посветено на 95-годишнината от рождението на големия творец.

То бе организирано от клуб „Надежда“ и в него взеха участие писателите Елена Хайтова – дъщеря на автора на „Диви разкази“, и съпругът й – орфеистът Никола Гигов.
Елена Хайтова представи най-новата си – трета поред книга за баща си, озаглавена „Крилете на дивия лес“, а Никола Гигов разказа подробности за творбите си „Очи небесни – сърце огниво“ и „Заедно с перото на Хайтов“. Заедно с това стана дума и за книгата му „Вълчи балади“, издадена в памет на 95-годишнината от несправедливия за България Ньойски договор.

Салонът, в който се проведе събитието, се оказа тесен за многобройната публика, сред която можеха да се видят десетки родопчани, явровци и лични приятели на Николай Хайтов. Гайдарът Ангел Калфов, чиито изпълнения  звучаха през цялото време на възпоменателната среща, подари на нейните организатори свой компактдиск.

„Тържеството, което провеждаме в памет на Николай Хайтов, е шесто по ред в България. А  за Пловдив то е четвърто – уточни дъщерята на писателя. – Рожденият ден на баща ми е на 15 септември, но такъв човек и личност като Хайтов не може да се вмести в един единствен ден. Затова започнахме срещите с почитателите на неговото творчество и мероприятията, свързани с юбилейната годишнина от рождението му, още през март – първо в пловдивската библиотека „Иван Вазов“, после в читалище „Петко Славейков“, след това – в Балабанова къща, където проявата се съчета с багрите и музиката.

В тази култова за Града под тепетата  изискана сграда музей в архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив“ внучката на Хайтов – художничката Елица Гигова, откри своя изложба под наслов „Вълшебният свят на Николай Хайтов – свят на вълшебства и загадки“, а с изпълнение на пиано в проявата се включи и Хайтовата правнучка Деница. После последваха и нашите писателски слова“ – емоционално разказа подробности за прочувственото тържество Елена Хайтова.

Тя сподели, че все пак двамата с Никола Гигов са се върнали в Родопите, където в Девин са
открили седмицата на гората с премиерата на книгата й „Крилете на дивия лес“. „Защото Хайтов преди всичко най-напред е бил лесовъд“ – не пропуска да отбележи дъщерята на писателя.

След като минават и през Смолян, със съпруга й отново се връщат в Пловдив, където през миналата седмица се състоя и поредната четвърта среща по повод предстоящата годишнина от рождението на създателя на „Козият рог“. Присъстващите на нея бяха поздравени с разказа „Дърво без корен“, който бе прочетен от Дора Каванозова – председател на клуб „Надежда“ и близка приятелка на Николай Хайтов. Някои от дошлите на събитието пък споделиха лични спомени за Хайтов и негови близки.

В памет на 12-годишнината от кончината на големия наш писател и общественик, на другия ден – 20 юни, писателите Елена Хайтова и Никола Гигов гостуваха в салона на читалище „Пробуда“ в родното село на Хайтов – Яврово. Пред развълнуваните му съселяни дъщерята на твореца прочете разказа си „Шарении от Яврово“, включен в книгата й „Гладиаторът Хайтов“, а след това представи най-новото си заглавие: „Крилете на дивия лес“.

„Главното, което ме ръководи в моята трета книга за баща ми, е надписът на явровската чешма: „Криле имат само тези, на които сърцето им иска да лети“ – поясни Елена Хайтова и описа някои от вълнуващите случки, включени в книгата й.
Сред присъстващите явровци бе и Надка Кирчева, живяла заедно със семейството на Николай Хайтов на Персенк, когато той е правел първите стъпки в лесовъдската си професия и обикалял родопските селения с кобилата си Стела.

Никола Гигов пък разказа за най-новите си творби, посветени на Хайтов, и прочете писма, в които писателят прави оценка на творчеството му. В хода на тези откровения, той изтъкна за първи път факти от тяхната 13-годишна съвместна работа в списание „Родопи“.
Орфеистът съобщи на явровци любопитния факт, че академик Михаил Арнаудов, рецензент на книгата на Хайтов за Яврово, е изрекъл пророческите слова, че „родопските песни са българската световна слава“. Тези точно думи се отнасят за песните, изпети от явровци.

Гигов подари на дошлите на срещата специално написаното си стихотворение за Яврово  „Безпределни небеса“, чиято поанта е: „Учете се от явровеца Хайтов!“. А на библиотеката на местното читалище „Пробуда“ дари екземпляри от най-новите си книги. Книжният фонд на това духовно средище се обогати и с изданието „Крилете на дивия лес“ на Елена Хайтова.

Гостите бяха специално почерпени с вкусни явровски специалитети, любими на Николай Хайтов, и бяха закичени с цветя, набрани от пъстрите явровски поляни.
За да почетат Николай Хайтов и негови годишнини, в Яврово тепърва ще идват гости – почитатели на писателя от цяла България. Почти всяка година в навечерието на 30 юни тук пристигат, за да запалят свещ в памет на кончината му и журналистката – поетеса Снежана Горанова с нейни колеги от кърджалийския вестник „Нов живот“, учителката Паолина Стойчева, която води със себе си ученици и туристи от Стара Загора, както и представители на клуб „Орлица“ към туристическо дружество „Орлово гнездо“ от Казанлък с председател Христина Банова. Те прочитат избрани произведения на класика и скланят глави пред мемориалните плочи, поставени в негова памет пред родната му къща, неговата виличка и чешмата в центъра на населеното място.

Почитателите на Хайтов оставят цветя пред вратите на домовете, където е живял. Тъй като в родното му село няма негов музей, именно така те изказват мълком своята почит и благодарност към голямото му патриотично дело.
Много други като тях, сред които и колективът на гимназия „Николай Хайтов“ във Варна, се готвят и тази година по подобаващ начин да отбележат както 12-годишнината от смъртта на любимия си писател и българин, така и 95-годишнината от рождението на този исполин на българския свободолюбив и борчески дух.


Елена Хайтова и Никола Гигов по време на творческата среща под наслов „Вълшебният свят на Николай Хайтов

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки