КЗД защити простащината


КЗД защити простащината
Без коментар
29 Юни 2014, Неделя


Комисията за защита от дискриминация оневини Бойко Борисов и му позволи да пъха хляб в устата на поднасящите му погача жени

Автор: Велизар Енчев

Премиерът се държи като простак. Под това заглавие преди близо две години поместих коментар за недопустимото поведение на Борисов на публични места. Текстът бе придружен от шокиращи снимки, на които министър-председателят пъха къшей хляб в устата на момичетата и жените, поднасящи му погача.

Тогава търпението ми се изчерпа и с пълното съзнание, че се обръщам към контролирана от ГЕРБ институция, реших да сезирам държавния орган, призван да ни защитава от всяка форма на дискриминация.
Ето писмото, което изпратих на 11 септември 2012 година:

"До председателя на Комисията за защита от дискриминация                                      
Обръщам се към ръководената от Вас комисия с молба да  разгледате, на основание чл.50, ал. 3, от Закона за защита от дискриминация, случаите на унижение и дискриминация на човешката личност, публично практикувани от министър-председателя на България Бойко Борисов.

От приложените фотографии и видеоматериал, на които сме свидетели вече трета година, е видно как премиерът поставя в унизително положение, като така дискриминира на полова основа и лично и обществено положение, момичета, девойки и жени, поднасящи му погача хляб по време на официални мероприятия. 

Отчупването на къшей хляб от премиера и пъхането на хляба в устата на поднасящата погачата е грубо, неестетично, нехигиенично и сексистко действие от страна на г-н Борисов, водещо до сериозни последици за засегнатите лица (подигравки в съответното населено място, обтягане на семейните отношения, загуба на авторитет). Това неприлично действие е документирано в предоставените ви фотографии и видео и попада в обсега на чл. 4 (1) от Закона за защита от дискриминация, който гласи:

„Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешки геном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане, възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояние или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна“.

Освен това член 14 в Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, подписана от всички страни – членки на Съвета на Европа, третиращ забраната на дискриминация, е указано следното: 
„Упражняването на правата и свободите, изложени в тази Конвенция, следва да бъде осигурено без всякаква дискриминация, основана на пол, раса, цвят на кожата, език, религия, политически и други убеждения, национален или социален произход, принадлежност към национално малцинство, имущество, рождение или друг някакъв признак“.        

Действията на премиера Борисов попадат и в обсега на чл.146, ал.1, от Наказателния кодекс, който гласи: „Който каже или извърши нещо унизително за честта и достойнството на другиго в негово присъствие, се наказва за обида с глоба от 1000 до 3000 лв. В този случай съдът може да наложи и наказание обществено порицание”.   
Като имаме предвид, че унижението е накърняване и оскърбяване на човешката гордост и достойнство, което води до пряка дискриминация на потърпевшите лица, предлагам Комисията за защита от дискриминация да порицае тези действия на министър-председателя Бойко Борисов." Едва на 20-ия месец от подаването на жалбата до Комисията по дискриминация тя реши да ми отговори. На пет страници петчленен състав отхвърля жалбата ми със следните аргументи:

Първо, съдиите в КЗД считат, че приложените към жалбата 6 фотографии не представляват доказателства за извършване на дискриминация по признаците "пол", "лично положение" и "обществено положение". Тъй като, макар и да отразяват действия на посочената ответна страна, не са от тази категория доказателства, от които може да се направи предположение, че е налице дискриминация.

Според петимата членове на комисията "отчупването на къшей хляб...и пъхането на хляба в устата на поднасящата погачата" не представлява действия, от които може да се направи предположение, че е налице "сексистко" поведение. Затова приложените фотографии не били доказателства за дискриминация.
Предвид това, а и заради липсата на правен интерес от моя милост, петчленният разширен заседателен състав приема искът ми за недопустим и прекратява преписката.

Няма да се впускам в юридически коментар на становището на комисията. Нека читателят сам отсъди тежестта на моята жалба, с приложените към нея снимки и мотивите на комисията за отхвърлянето й.
По-интересното е кои са хората, изживяващи се като адвокати на бившия премиер. Първото, което бие на очи и поставя под съмнение обективността на решението, е съставът на комисията. Председател е Лало Каменов, избран от квотата на президента. Членове са следните лица: Ивайло Савов (от квотата на президента), Сабри Ахмедов (от квотата на ГЕРБ), Златина Дукова (от квотата на президента), София Йовчева (от квотата на президента).

Фактът, че четирима членове на решаващия състав са от квотата на Плевнелиев, а петият е от квотата на ГЕРБ, говори за груба тенденциозност при съставяне на комисията, което е изцяло в полза на Борисов.
Ако някой читател току-що е паднал от Марс и няма представа за дивите нрави в България, ще поясня: сегашният президент е личният избор на Бойко Борисов за този пост, който преди това бе министър на регионалното развитие в кабинета на ГЕРБ. Сиреч, квотата на президента е всъщност квота на бившия премиер.

Ще припомня още нещо, разкриващо прозрачния сценарий за оневиняването на Борисов: в КЗД има представители и на други партии, но те са елиминирани, тъй като не са от квотите на ГЕРБ и гербера Плевнелиев и биха могли да осуетят оневиняването на Борисов. Само това обстоятелство е достатъчно, за да се уверим в пристрастността на комисията.
Звучи наивно, но съм длъжен да попитам: на какво правно основание държавна комисия за оценка на поведението на една политическа фигура е съставена само от лица, назначени в тази комисия по волята на въпросната фигура? Не е ли това скандален конфликт на интереси, при това станал в комисия, която трябва да се бори срещу дискриминацията?

Очевидно една от първите задачи на следващото Народно събрание е да промени закона и отстрани сегашния състав на комисията, изродила се в адвокатска колегия на Бойко Борисов.


Анализирай това
Звучи наивно, но съм длъжен да попитам: на какво правно основание държавна комисия за оценка на поведението на една политическа фигура е съставена само от лица, назначени в тази комисия по волята на въпросната фигура? Не е ли това скандален конфликт на интереси, при това станал в комисия, която трябва да се бори срещу дискриминацията?



В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки