ДПС пробутва предизборно лобистки законопроекти


ДПС пробутва предизборно лобистки законопроекти
Йордан Цонев и Румен Гечев побързаха да внесат няколко лобистки закона преди края на 42-то НС
29 Юни 2014, Неделя


Депутати от протурската партия са внесли само за ден скандални промени в законите за офшорките, тютюна и фирмите за бързи кредити

Автор: Янко Георгиев

Настоящото 42-ро Народно събрание изживява последните си дни и логично в държавата ври и кипи. Така наречената политическа класа гледа да си уреди бъдещето по всякакви начини – било то явни или подмолни. Лидерът на БСП Сергей Станишев тръгна да се спасява от разпадащата червена партия в Брюксел, вождът на ГЕРБ Бойко Борисов всеки ден си променя мнението кога да са евентуалните избори, „златния пръст“ Волен Сидеров се е снишил и чака указания от Москва, а новият „месия“ Николай Бареков се е изгубил съвсем, откакто стана ясно, че над спонсориращата го Корпоративна търговска банка тегне сянката на фалита.

В тази суетня се набива в очи бездействието на най-важния играч, от когото зависи съдбата не само на сегашният кабинет, но вероятно и на бъдещия – ДПС. Но това е само на пръв поглед – депутати от протурската партия упорито пишат и лансират законови промени със съмнително качество и нулева полза за обществото. Разследване на вестник „Сега“ разкрива, че само за един ден – 25 юни, в деловодството на уж изчерпания парламент те са внесли цели три законопроекта.

Сред най-дейните „законотворци“ от партията на Лютви Местан е Йордан Цонев. Настоящият шеф на парламентарната бюджетна комисия предлага поправки във внесения от самия него и приет само преди половин година закон, който уж щеше да ограничи ролята на офшорките в българската икономика. За разлика от първия опит, когато под закона като съавтор бе посочен и неговият колега Делян Пеевски, сега Цонев сам е автор и вносител на промените.

Преди шест месеца беше въведена забрана офшорни дружества да получават лиценз за банкова и застрахователна дейност, както и да участват в процедура за получаване на концесия и в приватизационни сделки. Всичко това е в сила, дори ако само една акция в дадена компания принадлежи на офшорка.
Сега обаче Цонев дава заден ход и директно се опитва да стесни обхвата на нормативния акт. Той предлага в текстовете, отнасящи се за собствениците на офшорните фирми, както и в самото наименование на нормативния документ, думите „свързаните с тях лица” да се заменят с „контролираните от тях лица”.

На практика депутатът, който е и зам.-председател на ДПС, по този начин спасява от ударите на закона холдинги, в чиято структура има офшорки, обяснявайки в мотивите си, че това се налагало, защото засягало „изключително голям брой лица извън България“ и „някоя от банките, застрахователните или пенсионните компании може да се окаже без лиценз, само защото притежател на една акция в нея е офшорка“.

За да разчисти пътя пред такива субекти, човекът на Местан предлага въвеждане на праг от 10 на сто от правото на глас в общото събрание на съответното дружество. Което, казано с думи прости, ще рече, че ако офшорката има дял от 9.99 на сто в дадено дружество, то ограниченията в този закон няма да важат за нея.
Промяната директно обслужва гиганта „Булгартабак“. Тютюневият холдинг вече има нов собственик – фирмата „Livero Establishment“, за която се говори, че е свързана с Делян Пеевски. Към днешна дата тя попада в обхвата на закона, защото е регистрирана в офшорния рай Лихтенщайн.

Очевидно неизвестният й притежател е убеден, че парламентът ще приеме без проблеми новите правила, тъй като компанията вече е започнала да продава дялове от бившия държавен монополист на други офшорни фирми – като регистрираната пак в Лихтенщайн „TGI Middle East“.
Сега действащият текст на закона предвижда от 1 юли да заработи публичен регистър на дружествата с офшорна собственост, които въртят бизнес в България. Но ето че Йордан Цонев вече е размислил и сега предвижда достъп до данните в специализирания регистър да имат само тесен кръг ведомства – НАП, ДАНС и регулаторни органи като БНБ, КЗК, ДКЕВР и КРС, които така или иначе имат право да изискват такава информация.

Освен че засекретява регистъра на офшорките, депутатът от ДПС се опитва да отложи създаването му, предлагайки срокът за това да се удължи до януари 2015 г.
Предизборното законотворчество на Цонев не се изчерпва дотук. Заедно с печално известния икономически министър от кабинета „Виденов“ Румен Гечев, те са намерили време да сътворят и внесат проект на цял нов закон за финансовите институции, предлагащи т. нар. „бързи кредити“.

Въпреки гръмките заявления на създателите на този нормативен акт, направени в началото на годината, че всичко се прави в защита на потребителите, законовите текстове се занимават основно с две неща – въвеждане на тежък режим на лицензиране на небанковите компании и успоредно с това – гарантирането на непрекъснат паричен поток към контролиращата институция – Комисията за финансов надзор (КФН). Към проекта е прикачен дълъг списък с огромен брой такси, които КФН има право събира от подопечните си.

Това не са само фирми за бързи кредити, но и пенсионни фондове, застрахователни компании, инвестиционни посредници и т.н. В текста на законопроекта, като че ли между другото, е вмъкнат и кратък текст, с който Цонев и Гечев предлагат заплатите на чиновниците в КФБ да бъдат приравнени с тези в БНБ, където средното възнаграждение не пада под 2800 лв.

Не по-малко скандален е и другият от внесените от депутатите на ДПС в сряда проекти – този за промени в Закона за тютюна. В резултат на измененията ще се отмени пълната либерализация на производството и търговията с тютюн и връщане на държавния контрол в сектора.
Автори на документа са голяма група народни избраници от редовете на ДПС, начело с зам.-председателя на парламента Алиосман Имамов. Те предлагат да се създадат две нови администрации, които да се месят в един изцяло частен отрасъл като тютюнопроизводството.

Поправките предвиждат да бъде създадена Изпълнителна агенция за тютюна, която да  извършва „превантивен, текущ и последващ контрол“ в производството, изкупуването и промишлената обработка на тютюна. За целта тази агенция ще получи почти неограничени правомощия да инспектира производствени площи, пунктове за изкупуване, транспортни средства, складови помещения, на практика всичко, свързано тютюна.

От партията на Лютви Местан предлагат и още една нова и също така ненужна структура на издръжка на данъкоплатците - Камара за тютюна. Според заместник-министъра на земеделието Бюрхан Абазов, който също е сред вносителите на поправките, тя трябвало да е нещо като арбитър в сектора и да решава споровете между производители и търговци на никотиновото растение.

Казано с други думи - ДПС иска повече бюрокрация и повече власт в тютюневия бранш. Това неизбежно ще доведе до корупционни практики и непазарни отношения. Дори да има и смисъл в предлаганите промени, повече от очевидно е, че те трябва да бъдат гласувани от друг парламент, който ще се радва на повече обществено доверие.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки