Футболистите на Мондиала – роби за 4 милиарда долара


Футболистите на Мондиала – роби за 4 милиарда долара
Фланелката на италианския футболист след мача с Англия е прогизнала от пот
27 Юни 2014, Петък


В името на телевизионните приходи отборите на Световното бяха принудени да играят по обед, в убийствени жеги и влага

Автор: Илияна Христова

Драгите български зрители могат да бъдат благодарни. Мачовете от Световното първенство в Бразилия започват в удобно за гледане време. Само една от срещите за деня може да се наблюдава от 1 часа през нощта. Още по-драгият средно- и западноевропейски зрител няма и този проблем – всички двубои се провеждат в прайтайма.

Благодарностите имат адрес. Всеки който иска, може да прати поздравителна картичка на централата на ФИФА в Цюрих и лично на президента й Сеп Блатер. Те се погрижиха европейския телевизионен пазар да бъде доволен, като насрочиха мачовете изцяло по вкуса му. Не от любов към зрителите и  магнатите. А от грижа за собствения си джоб. Настоящото световно първенство чупи всички рекорди по приходи, то е манна за ФИФА – припечелените от федерацията пари възлизат на около 4 млрд. долара, като 1,7 млрд. от тях идват от телевизионни права. Повече от останалата суми – маркетинг, продажби на фланелки, сувенири и т.н., също са свързани с телевизиите. Най-голям купувач е пазарът на Стария континент, поради което европейските зрители се ползват с най-големи удобства.

Налице е скандал, и то много голям. В името на парите ФИФА насрочи 24 от всичките 64 мача по обед, в 12 или 13 ч. бразилско време (в 19 ч. по българските ширини). Футбол се играе в адски жеги, и още по-лошо – при изключително висока влажност. Ритнитопковците на Англия и Италия, които се срещнаха в Манаус, едва дишаха в 90-ата минута. А те дори не играха на обед, а в късния бразилски следобед. Но Манаус е в сърцето на джунглата, влажността там достига 70%. Италианецът Балотели се оплака, че халюцинирал поради отвратителното време.

Подобно е положението и в другите градове. Представяте ли си какво е на момчетата, които играят по пладне? Няма държавно футболно първенство в света, на което срещите да са около обед. Мачовете се провеждат в късните часове заради хладината, а единствено през зимата, когато вечер става студено, започват в 13-14 ч. Единственото изключение е най-големият футболен форум на планетата. И то в страна, където темпепературите и влагата са непоносимо високи.

Читателите може би не знаят, но няма нито една футболна причина, поради която мачовете да се състоят в три интервала от деня. Програмата е изготвена по този начин, за да могат двубоите да се предават на живо (с изключение на последните от всяка група, които започват в еднакъв час, за да няма договорки). Но дори и да приемем, че дербитата не бива да се дублират, то те спокойно можеха да започват да речем в 16, 19 и 22 часа местно време – така както е нормално, логично, правилно. Но пък щяха да бъдат загубени стотиците хиляди европейски зрители.

„Като определяхме началните часове, се водехме от следните критерии - равномерно разпределение на отборите, равните периоди за възстановяване на тимовете, температурите на място, глобалните телевизионни пазари, логистиката за пътуване на феновете, часовете за полети и настаняване", съобщиха официално от ФИФА. Но на всеки е ясно, че водещата причина са приходите от телевизионни права на европейските компании. В името на парите Федерацията дори безпрецедентно промени правилата за провеждане на мач – при над 32 градуса да се правят извънредни почивки в средата на двете полувремена. Изключително опасно за здравето.

По време на мач някои от футболистите изминават по 10-15 км. Част от тях – във високо темпо. Известни са физическите усилия, нужни във футбола. Затова срещите на терена по обед, при температури около и над 30 градуса и висока влажност, са изключително рискови за здравето.  „При такива условия футболистите могат да получат сериозни неврологични проблеми и са заплашени дори от смърт на терена", протестира преди началото на Мондиала бразилският футболен синдикат. И наистина, случаите с играчи, починали следствие на прекомерно високи натоварвания, зачестиха в света. При това не след мачове по обед.

Преди Мондиала треньори също се оплакаха от горещините.  ФИФА обеща извънредните почивки, но се оказа, че неясно защо те не се провеждат. Затова в събота бразилският трудов съд постанови срещите да се преустановяват за кратко при температури над 32 градуса.

Нека  читателите сами се досетят как се компенсират такива физически усилия. Как се стимулират момчетата в екипи да издържат на нечовешките климатични условия на терена. То е ясно – с медикаменти. Когато лабораторията открие забранени стимуланти, това е допинг. Когато не ги открие, те са просто стимуланти.
Ами Катар?

ФИФА и Блатер са хитри. Последните четири срещи, най-важните – полуфиналите, финалът и мачът за третото място, започват в късния бразилски следобед. Целта е да няма невиждан поради жегата скандал, с който настоящият Мондиал да остави следа в историята.

Следващото Световно първенство ще е в Русия, а през 2022 г. ще се проведе в Катар. В емирството футбол няма, но пък има шейхове и петродолари. Живот и здраве, днешните приходи от 4 млрд. в американска валута ще изглеждат джобни. Хитрата ФИФА пак ще празнува, а превърнатите в роби футболисти ще тичат сред пустинята.


Сеп Блатер превърна футбола в машина за пари

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки