БСП и ГЕРБ се прегърнаха в името на парите


БСП и ГЕРБ се прегърнаха в името на парите
Вълна, висока близо 2,5 метра, удари манастира „Св. Богородица“ в Бургас. Пороите или човешката немарливост предизвика бедствието?
27 Юни 2014, Петък


А кметът Димитър Николов си направи политически пиар от трагедията във Варна

Автор: Янко Георгиев

Кои са истинските причини да секнат всички плащания по европейската Оперативна програма „Регионално развитие“ (ОПРР) в Бургас и ще бъдат ли санкционирани виновните общински чиновници, заради чиито действия морският град в момента понася финансови санкции? На тези два основни въпроса трябваше да отговори временна анкетна комисия, до сформирането на която обаче така и не се стигна.

Идеята за нейното създаване бе на групата общински съветници от БСП, които вече втори мандат вяло играят ролята на опозиция в местния парламент, доминиран от ГЕРБ. Изненадващо, малко преди докладната да бъде подложена на разискване и гласуване в ОбС, червените си я оттеглиха. Това се случи на 24 юни, по време на последното заседание на Общинския съвет.
Така, вместо да бъдат осветлени множеството нарушения, извършени от местната власт при усвояването на европарите, над тях се спусна гъста мъгла.

Малко предистория
Предназначените за България средства по „Регионално развитие“ бяха замразени от Еврокомисията на 3 юни. Става дума за общо 90 милиона евро. Причините - след одит на ЕК са открити доказателства за значителни несъответствия в работата на контролните и управленските системи по програмата.

Проверени са общо 58 процедури за периода от 2009 г. до май 2013 г. и още 8, подписани след юни 2013 г. Открити са множество тежки нарушения на наредбите на ЕС.
Близо 60 процента от сроковете за представяне на офертите по различни проекти са били намалявани неправилно, а потенциалните участници са получавали тръжна документация по-рано от предвиденото в закона.

Били са поставяни дискриминиращи критерии за подбор, допускана е неправилна промяна в тях чрез уточнение, разпратено само до участниците, без да е публикувано в официалния вестник на ЕС.
Абсолютен рекордьор по санкции по „Регионално развитие“ се оказа именно Бургас – градът, който дълго време беше представян за витрина за управлението на Бойко Борисов. Той е и основният виновник, посочен от Брюксел, заради който бяха спрени плащанията по ОПРР.

Глобите, наложени на общината, управлявана от Димитър Николов (също от ГЕРБ), са девет и са на обща стойност 760 хиляди лв. Почти всичките са заради заложените дискриминационни условия в голяма част от строителните договори.
Най-голямото наказание от 416 хил. лв. е заради завишено изискване към фирмите кандидати да имат оборот за последните 3 години в размер на трикратната прогнозна стойност на поръчката по договор за ремонт на централната градска част на Бургас.

Търгът за ремонт на общинските улици пък е бил неоснователно разделен на по-малки поръчки, за което санкцията е 4500 лв. Най-скандална е ситуацията с една от гордостите на кмета Димитър Николов и администрацията му - проекта „Интегриран градски транспорт“, който е на стойност от близо 134 милиона лева. Заради него бургаската община тегли огромен заем от 10 милиона евро от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), който след спирането на плащанията по ОПРР няма да може да бъде погасяван в срок. В писмото си ЕК посочва, че хората на Николов са сключвали и по повече от един договор за някои от процедурите по „Интегриран градски транспорт“, което противоречи на изискванията на ОПРР.

Замразяването на европарите отвори огромни пробойни в бюджета на морския град, които общинската администрация периодично запълва с трупане на кредити, които, разбира се, ще бъдат изплащани от джобовете на бургаските данъкоплатци.
Мотивите на социалистите да се откажат от собственото си желание действията на Николов и неговите подчинени да бъдат разследвани бяха повече от мъгляви. От Европейската комисия настоявали за допълнителна детайлна проверка и поради тази причина от БСП не искали да пречат на правителството „да си свърши работата по възстановяването на плащанията“.

Зад тези усукани оправдания обаче пролича само едно - отчаяният стремеж на социалистите да не се вдига шум около еврофондовете преди предсрочните парламентарните избори у нас. Да не забравяме и факта, че макар и основните нарушения да са извършвани основно по времето на ГЕРБ и тогавашните регионални министри Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова, сегашното правителство на тройната коалиция също носи голяма вина за кражбите.

Междувременно, за да замаже скандала и да си пооправи имиджа, Николов си направи политически пиар, при това без да си бърка в собствения джоб. По негово предложение, Общинският съвет гласува да бъдат отпуснати 80 хиляди лева финансова помощ за семействата на пострадалите от водната стихия във Варна на 19 и 20 юни.
Самите средства били спестени от така наречените „външни услуги“, поръчвани от общинската администрация, без да стане ясно какви са точно те. Инициативата на кмета бе подкрепена от ОбС, като съветниците от „Национален фронт за спасение на България“ заявиха, че ще дарят и своите заплати в помощ на роднините на загиналите и призоваха и мнозинството от ГЕРБ също да направи това.

Безспорно инициативата на градоначалника е благородна и заслужава адмирации, но в устрема си да влезе в медиите като благотворител, той забрави, че на първо място трябва да се погрижи за щетите от наводненията в управляваната от него община, а чак след това да трупа имидж във Варна.

За задълженията му напомни водачът на групата на НФСБ Валентин Касабов. Той отбеляза, че водната стихия е нанесла големи поражения и върху манастира „Св. Богородица“ в бургаският квартал „Горно Езерово“, както и в близкото село Маринка.
Много от пейките и асфалта в двора на светата обител са отнесени от водата, саксиите с цветя са унищожени, навсякъде има изкъртени врати и паднали клони, а помещенията са потънали в кал и вода.

Според представяната в медиите версия за причините на бедствието там е, че манастирът е строен в най-ниската част на дере. Придошлите води са донесли множество отломки, които са затлачили канала и така се е образувала приливната вълна, ударила светата обител. 
Истината е някъде другаде.

Игуменката на манастира майка Серафима е категорична, че причина за случилото се в „Св. Богородица“ е резервоар на руската рафинерията „Лукойл“, който е бил отворен по време на поройните дъждове и следствие на това водата е набрала допълнителна мощ и е образувала високата близо 2,5 метра вълна, заляла манастира.
По предложение на НФСБ бе решено да бъдат отпуснати 12 хиляди лева за ремонтните дейности в „Св. Богородица“.

Дотук добре, но се оказа, че за жителите на село Маринка пък общинарите не са предвидили никаква спешна финансова помощ. Там пороите отнесоха асфалтовата настилка на няколко вътрешни улици, наводнени са и 8 къщи. От партията на СКАТ предложиха средствата, предвидени в бюджета на Бургас за отменения вече фестивал „Спирит ъф Бургас“, да бъдат пренасочени за покриване на щетите.

Николов обаче отказа с витиеватите обяснения, че в Маринка общината изграждала воден цикъл и затова нямало как да се пренасочат там още средствата, дори и за  справяне с последиците от бедствието.
„Средствата за фестивала действително са предвидени в бюджета, но за тяхното пренасочване има процедури, които не могат да бъдат избегнати. Трябва да има специално разрешение от Общинския съвет, затова ще отложим въпроса за следващата сесия на ОбС“, измъкна се Димитър Николов.

От НФСБ припомниха и нещо друго. Най-големият храм в морската община „Св. св. Кирил и Методий“ е пред разруха заради изграждащият се в близост подземен паркинг. Същата съдба заплашва и околните сгради, като особено потърпевши са тези на едноименното училище и на градската Филхармония.
Без да има природни бедствия и гигантски наводнения, напълно съсипан е и бургаският площад „Тройката“, където е в ход абсурдният проект за изграждането на „подземна улица“. Тя коства на бургазлии близо пет милиона лева, както и пореден общински заем от още 2 млн. лв.

Съоръжението при всеки малък валеж се пълни с вода, защото няма изградена нужната канализация. Това поставя в много опасно положение околните здания и най-вече намиращата се в непосредствена близост Съдебна палата, по чиято фасада пълзят застрашителни пукнатини.
Изводът е, че докато във Варна природните стихии взеха човешки жертви, то в Бургас подобно бедствие може да има още по-трагични последици, защото тук освен всичко друго, в сила е и човешката алчност.


Така изглеждат улиците в бургаското село Маринка след проливните дъждове на 18 и 19 юни Димитър Николов не казва кой и как ще спаси бургаския храм „Св. св. Кирил и Методий“, докаран до разруха от човешката алчност От БСП предложиха анкетна комисия да разследва усвояването на евросредства в „най-добрия град за живеене“, след което си изтеглиха докладната

В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки