Крупни финансови злоупотреби с пари за бедствията


Крупни финансови злоупотреби с пари за бедствията
Експерти оглеждат щетите по моста, ремонтиран от братята Мурад
27 Юни 2014, Петък


Фирми, покровителствани от ДПС, са прибрали огромни суми за ремонти без да свършат никаква работа

Автор: Здравка Христова

Огромни финансови злоупотреби с пари за бедствията, гарнирани с незаконна сеч и чиновническа немарливост, „помогнаха” на природната стихия във Велико Търново да  откъсне от света десетки махали и унищожи Хаинбоаз в края на миналата седмица.
В старопланинския проход тревненска фирма изсича наред 200 декара гора. И като няма какво да спира водата, река Еньовец излезе от коритото си, скъса мостове, потопи села и махали. Бедстващите местни жители, до които сега храна и вода стига с въжета над реката, открито разказват за незаконната сеч. Проблемът признават и управниците на старопрестолния град и областта.

Още по-страшни са далаверите по линия на бедствията и авариите от скандално известни фирми в национален мащаб, покровителствани от ДПС по времето на тройната коалиция, а впоследствие и от ГЕРБ. Като в случая с фирмата „ВТ Инженеринг", присвоила си надписани суми за несвършени дейности покрай почистването на Янтра.

Компанията се сдоби с печална слава покрай ронливите като юфка китайски гранитни плочки за 1 млн. лв., с които застла площада пред Царевец. През 2008 г. фирмата, управлявана от  Станимир Георгиев, сключва договор с Община Велико Търново, начело на която по онова време е д-р Румен Рашев (сегашен клиент на Темида за финансови злоупотреби),  за почистване на коритото на река Янтра. Контрактът е за близо 300 хиляди лева, отпуснати по линия на бедствията и авариите от тогавашния ресорен министър Емел Етем.

На практика обаче апетитната сума е усвоена само за... изгребването на няколко тона наноси. Както и за странното хрумване всички дървета по двата бряга да бъдат поголовно изсечени. Което не пречи на изпълнителя смело да фактурира по-големи количества от реално свършената работа. Далаверата е хваната на следващата година при одит на Агенцията за държавна финансова инспекция на Общината. Актът за начет на АДФИ е от 14 юли 2009 г.

Щетата е за близо 61 хиляди лева, но въпреки че строителната фирма  е осъдена преди две години да върне парите, те все още не са възстановени на общинската хазна.
Освен главницата от точно 60 676 лв., Станимир Георгиев трябва да плати още лихви и разноски по делото, с които сумата към днешна дата е набъбнала до 92 635,78 лева. На 6 юни т. г. от фирмата са изпратили писмо до Общината, в което изразяват воля за доброволно плащане, но разсрочено за една година или средно по 7000 лева на месец.

Според справка за конкурсите и търговете, проведени във Велико Търново през 2008 и 2009 г., „ВТ Инженеринг” са усвоили още над 400 000 лв. за укрепване на свлачище в село Емен. По необясними причини, след приключването на строително-ремонтните работи се наложило повторно укрепване, което струвало на общината допълнително още 309 605 лева.

Името на дружеството нашумя през ноември 2008 г. с провеждането на скандална обществена поръчка с ясен победител. Тогава водоснабдителното дружество „ВиК Йовковци” обяви конкурс за подмяна на близо два километра от магистралния водопровод в село Присово. В задължителните условия изрично бе посочена марката тръби, които следва да се положат – чешките “Хобас”, което е грубо нарушение на Закона за защита на конкуренцията.

Станимир Георгиев гушна и близо 6 милиона лева за магистралния водопровод и ремонта на пречиствателната станция за питейни води за Великотърновска област. Нито един от двата обекта обаче все още не е въведен в експлоатация, а тогавашният шеф на водоснабдителното дружество Никола Русев днес е разследван за тези случаи от прокуратурата.


Мостът при село Първомайци е с тежки конструктивни нарушения Река Еньовец с дни влачи дървени трупи към прохода Хаинбоаз

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки