Отпушва ли се задънената улица пред изборите?


Отпушва ли се задънената улица пред изборите?
Пък може и да ни притоплят постната пица на Дянков...
27 Юни 2014, Петък


Вече се открива път за договорки между БСП, ГЕРБ и АБВ, остава да се решат някои финансови въпроси, минаващи досега през банката на Цветан Василев

Автор: Ани Александрова

С изнизването си от София в Брюксел и Страсбург, бебето беглец реши пасианса на старците разбойници. Да не говорим, че точно на Еньовден измести от всички медии голите моми билкарки с физиономията си, дето някои от години я сравняват със заешки задник…

Вън от играта с филмовите заглавия и спомените на част от вече поотрасналата публика, казаното е самата истина – Сергей Дмитриевич Станишев отпуши задънената улица не само пред новите предсрочни парламентарни избори, но и откри отдавна мечтани хоризонти пред уважаемите Бойко Борисов и Георги Първанов.

Както и шанс пред Янаки Стоилов, например, да оглави БСП преди от млад и перспективен политик да се превърне в младеещ и амбициозен пенсионер. Което няма да влее млада кръв в Столетницата, но поне ще предизвика здравословно размърдване на електоралните й крайници, както и в надпартийните олигарси, употребяващи я всеки според възможностите си.
Браво, Станишев! С решението си да станеш евродепутат ти ощастливи партията, опозицията и Моника дори…

Първанов между историята и мародерството

Искате ли да не сме толкова изненадани от предизвестеното бягство на Станишев в цивилизованите обятия на европейския социализъм? Бил оглавил евролистата, за да е истински водач… дрън-дрън, бля-бля… заразяващ личен пример. Точно толкова заразяващ, колкото в „лидерите” Бареков и Сидеров. Единият създаде цяла партия, за да се изстреля в Европарламента, а другият още не може да излезе от ступор, понеже стигна до Рим, но не видя папата…

Станишев е идеалният евродепутат. Знае езици, може да говори скучно и е пълен гьонсурат, което в Европарламента определят като умение да владееш емоциите си…
Докато у нас емоциите се леят като твърд алкохол на абитуриентски бал…
Пръв се изпусна от радост човекът, „открил” Станишев за голямата политика и после  люто намразил лидера на БСП заради нежеланието му да изпълни командата СДС (Стани да седна!).

Георги Първанов отначало си поигра на исторически аналогии, тънки иронии и намеци за монархическото желание на Станишев да води БСП до живот.  Така от историка ни беше припомнено как след разгрома на Септемврийското въстание през 1923 година БРП (к) се ръководи от задгранично Бюро, първоначално битуващо във Виена (Цветан Василев още е там, може да помага…); после бе речено, че Станишев е полуабдикирал от задълженията си да ръководи партията; не бе забравена и аналогията с капитана, дето напускал кораба последен и плъховете, които винаги били първи.

Как да не се сети човек кога Първанов тръгна да напуска БСП и как я оглозга откъм електорат с участието на АБВ в евровота?
Но тези първи емоции на пожизнения носител на титлата президент (2002 – 2012) са нищо в сравнение с откровението му във втория ден на неговите лични азбучни тържества по повод бягството на Станишев в Европарламента.

Случващото се в левицата все пак е шанс за АБВ да събере допълнителна подкрепа на хора разумни и мислещи, които искат обстоятелствата и средата да се променят, рече Георги Седефчов Първанов. Някои биха видели в словата му дори мародерство. Понеже, по думите на един политолог, явяването на БСП на избори с лидер в оставка е равносилно на самоубийство. Първанов видимо няма намерение да тушира суицидния синдром в бившата си партия.

Формулата Борисов: Всеки ден с различен план

Другият празнуващ евродепутатството на Станишев е гръмовержецът Борисов. Той никога не е крил спортната злоба, с която мрази председателя на БСП. В тази публична, непрекъснато демонстрирана злоба, имаше дори нещо нелогично – колкото повече биеше Станишев на всякакъв вид избори, толкова повече Борисов се озлобяваше. Дори по едно време двамата си станаха взаимодостатъчни и почнаха да правят някакво свое, грубо, почти кечистко шоу. Нека да не стигаме до фройдистки тълкувания за тази демонстративна омраза…

В деня, когато стана ясно, че Станишев е подал заявление в парламента да бъде освободен от задълженията си на български депутат, Борисов бе сърдит на целия свят. Има такива хора – до обяд се сърдят само на себе си, а подир пладне – на целия свят.
В този ден Борисов бе облечен в жълта спортна фланелка и сърдито обясняваше, че няма да иде на никакви лидерски консултации за датата на изборите, защото водачите на останалите парламентарни партии брутално погазвали всички споразумения от КСНС при президента. И освен това го карали да чака покана от тях за консултации, а после вместо консултации си правели някакви партийни заседания и на тях си приказвали кой ще става евродепутат и кой – няма.

И да ме поканят (на консултации) – няма да ида, рече Борисов във вторник.
Добре, че доживяхме до сряда!
В началото на този ден Борисов и Сидеров вкупом не пуснаха депутатите си в пленарната зала. И така провалиха цялото заседание, на което трябваше да бъде гласувано освобождаването на Станишев от правомощията му на народен представител в 42-то Народно събрание.

Но после дойде мъдростта, а с нея и поредния постинг на Борисов във „Фейсбук”. Не случайно мнозина твърдят, че едни други, умни хора пишат от негово име в социалната мрежа.
„Помолих ПГ на ГЕРБ утре да влезем в пленарната зала и да осигурим кворум, за да удовлетворим желанието на Станишев да отиде евродепутат". Това написа Бойко Борисов в официалния си фейсбук профил.

А по-късно, вече лично обясни на репортер(к)ите, че има нови намерения: „Има промяна в плана ми за дата на изборите. Вместо държавата да катастрофира плавно, катастрофата се превърна в бедствие", каза той в кулоарите на бездействащия парламент.
По думите му, вчера, докато слушал този псевдопремиер Орешарски, му се изправила косата от ужас какво може да направи правителството за всяка една седмица в управлението.

Поради тази причина решил, че датата на изборите трябва максимално да се изтегли напред, за което и ще настоява на консултациите в петък.
„Ще отида, защото считам, че средата на септември могат да се проведат избори”, обясни новата си позиция бившият премиер.

Той бе категоричен, че изтеглянето на датата напред е необходимо: „Тази агония, този един месец трябва да се спести на държавата, иначе могат да съборят още една банка и катастрофата да стане непоправима” – твърд като скала беше експожарникарят.
Тя и сега е непоправима, потвърди едно свое старо предположение Борисов. - „Катастрофата е тотална навсякъде”, допълни човекът, който непрекъснато казва, че ГЕРБ отново има намерение да управлява.
При това със Симеон Дянков, но за това – по-нататък.

Станишев подари на ГЕРБ един сговорчив Мерджанов

Сигурно вече сте разбрали, че в тази безкрайно демократична и никак-не-авторитарна партия БСП решенията се взимат от мнозинството… по предложение на лидера. Поради което Станишев предложи постът му на шеф на ПГ на „Коалиция за България” да бъде зает от Атанас Мерджанов. Когото определи като много диалогичен. А мнозинството подкрепи промяната.
За начало новият председател на лявата парламентарна група защити избора на лидера на БСП и ПЕС да смени София с Брюксел и Страсбург и влезе в задочен спор с Георги Първанов.

Политическият завой на Сергей Станишев към Брюксел не е абдикация, а полезен, прагматичен ход – и за БСП, и за европейското ляво, рече Мерджанов с куртоазия, достойна за придворна дама от френския кралски двор. После допълни, че не било необходимо лидерът на БСП да е на банката в Народното събрание или на стола си на „Позитано” 20, за да ръководи партията успешно – разбирайте: и на двете места има доверени хора.

Разбра се и кога ще дойде оставката на правителството -  след постигане на разбирателство между основните политически сили за датата на предсрочните избори.
И сега се подгответе да видите черешката на тортата, венецът на промяната, офертата за излизане от задънената улица.
На въпрос дали БСП обмисля разговори за коалиция с ГЕРБ след предсрочния вот, Атанас Мерджанов отговори положително, като изтъкна, че в политиката са възможни всякакви конфигурации. „Готови сме да скъсим дистанцията с ГЕРБ, готови сме да разговаряме с всички политически сили след бързи избори, в това число и ГЕРБ” – изтъкна той пред bTv.

А сега да поговорим за пари

Както казват мнозина, сегашното българско правителство ще бъде бутнато не от опозицията (то само с едното саботиране на кворума не става!); не и от гражданското общество (протестърите станаха по-малко от дисидентите в БСП); а от олигарси, каращи се за много пари. Или както казва левият по убеждения анализатор Чавдар Найденов: Държавата е болна от хроничен олигархит.

Поради което, когато тръгна да се проваля проектът „Южен поток”, а с него и едни около 2 милиарда, целево предназначени за развращаване на българските политици,  депутатът от ДПС Делян Пеевски и банкерът от КТБ Цветан Василев се хванаха за... медиите си.
Подир което взаимно се обвиниха в намерения, опити и закани за убийство, разкараха прокуратурата насам-натам, а несъстоялият се шеф на ДАНС – на два пъти и до бившата му месторабота в столичното следствие, панирайки с дела и думи хиляди спестители в КТБ.

С което показаха, че БНБ е „Безспорно Надценявана Банка”, поне що се касае до умението й да действа последователно, логично и да тушира страховете в обществото. А също така и защото цял един подуправител на БНБ и шеф на управление „Банков надзор” се оказа на „хранилка” в КТБ и поради тази причина – обвиняем за престъпления по служба.
Между другото, в действията си спрямо КТБ правителството и БНБ допуснаха толкова много непоследователност и разнопосочност (няма проблем с КТБ – има проблем с КТБ; ще я национализираме – няма да я национализираме; ще е под особен надзор за три месеца – отваря гишета след месец), че ще е чудо, ако завихреният от тях вятър не донесе някоя банкова буря, макар и не толкова силна като през 1996-1997 г.

Да не говорим, че побъркаха големи държавни предприятия и сума ти общини, чиито банкови сметки се оказаха в КТБ.
И за да си дойдем на думата – накараха Цветан Василев да седи немил-недраг във Виена. Където някога е било задграничното Бюро на БРП (комунисти).  Преди да се премести в Москва, докъдето ще стигнем и ние.

В настоящия момент от австрийската столица научихме, че депутатът Пеевски е плашил банкера Василев с едни SMS-и, както и че главата на банкера е била оценена на някакви си 5 милиона долара и други неща, които биха могли да се обобщят като мръсно бельо, поради което не си струва да се рови по-надълбоко.
Научихме обаче, че ако Бойко Борисов отново стане премиер, то излизането от финансовата катастрофа вероятно ще бъде поверено на Симеон Дянков.

Я, да си спомним къде е сега Постната пица? В Москва, където не вярват на сълзи. На 20 юни той бе избран за член на Надзорния съвет на банка ВТБ. А нейното дъщерно дружество „ВТБ кепитъл” държи едни 10 % от банката КТБ, която на този етап свързваме с банкера Цветан Василев.
Освен там, руската банка, която и Дянков ще надзирава, в България има активи и във „Виваком" и „Булгартабак". Все институции и фирми, които мнозина свързват с едно задкулисие в управлението на България, което по нищо не личи да е свършило.
Та този Симеон (Постната пица) Дянков щял да се връща да ни дооправи…

Неизбежните избори

Един от епизодите на култовата трилогия „Матрицата” май се казваше „Презареждане”.
Прочее такова бе и мотото на предпоследната предизборна кампания на БСП, когато, вместо пренареждане на Тройната коалиция, се получи разпад на всичко и всички, освен на ГЕРБ и ДПС в партиен план, както и на запазване на лидерския статус и влияние на гражданите Ахмед Доган и Сергей Станишев.

Сега Станишев заминава за Брюксел, Местан говори вместо Доган, а пасиансът на старците разбойници просто се получи. Само защото става въпрос за много пари.


Случващото се в левицата все пак е шанс за АБВ – рече Първанов. Или може би е  шанс  той да се завърне на политическата сцена – с червени рози в  ръце Диалогичният Атанас Мерджанов – човекът, който замени Станишев като шеф на парламентарната група на червените в НС А бяха времена, когато Делян Пеевски и Цветан Василев си викаха „Наздраве!“ – преди да си разменят публично заплахи за убийство

В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки