Грижи за децата през лятото


Грижи за децата през лятото
26 Юни 2014, Четвъртък


Имам две внучета, които живеят в София и всяко лято идват при мен край морето, като аз поемам грижите за тях.


Автор: доц. д-р Гео Нешев

Интересувам се как най-правилно трябва да подходя към тяхното отглеждане през този сезон, така че да избегна евентуални болести и неблагоприятни за тяхното здраве моменти.
Недялка Господинова,
Варна

Летният сезон е особено благоприятен за отглеждането на малките деца и най-подходящ за започване на закалителните процедури. Въздушните, водните и слънчевите бани засилват ефекта на провежданите в дневния режим на децата общозакалителни процедури.
Преди всичко и през  лятото температурата на стаята, в която живее детето, трябва да се движи между 18 и 20 градуса, тъй като тя го предпазва както от простуди, така и от прегряване.

През горещите летни дни тази температура се постига чрез охлаждане, което на практика се осъществява посредством поливания на терасата, озеленяване около прозореца и външните фасади, засенчване през най-горещите часове на деня и т.н. Облеклото на децата през лятото трябва да бъде леко, за да имат въздухът и слънцето достъп до кожата им. През този сезон детето не трябва да се приучва да носи вълнени дрехи.

През лятото детето трябва да престоява на чист въздух почти през целия ден, като се използват градините и другите озеленени площи. Стаята му трябва да бъде с отворени  прозорци през целия ден, като в големите горещини те се затварят и засенчват. Най-подходящото време за извеждането на кърмачетата през лятото е преди 11 часа сутрин  и 17 часа след обяд. Децата не трябва да се извеждат на разходка веднага след къпане.

Сънят на открито през лятото е особено препоръчителен. За тази цел децата могат да се изнасят от 3-месечна възраст. Детето може да спи на открито, като са изнесе с креватчето или с количката на терасата, в двора или градината. Продължителността на съня на открито зависи от възрастта, общото състояние и температурата на въздуха. Най-благоприятното време за сън на открито за малките деца е сутрин от 9 до 11 часа и след обяд от 13 до 15 часа, разбира се на съответно защитено от преките лъчи и от вятъра място.

Летният сезон поставя своите, и то строги, изисквания и към храненето на децата. Не бива да им се дават тлъсти супи, варива, престояли плодови сокове. Всички съдове, които се използват за храна на детето, трябва да се измиват и изваряват преди всяко ядене. Съхраняването им да става на недостъпни за гризачите и мухите места. Детските храни до консумирането им следва да се държат в хладилник, като се затоплят преди да се поднесат.
Лятото е сезон, през който организмът губи много течности. Ето защо те трябва да се дават на всички деца в достатъчни количества, било под формата на чай или преварена вода при кърмачетата или на обикновена вода и плодове при по-големите деца.
Не трябва да им се разрешава да пият вода от случайни чешми и кладенци. Препоръчва се също така да не се хранят с храни от ресторанти.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки