Какво да правим при топлинен удар


Какво да правим при топлинен удар
26 Юни 2014, Четвъртък


Често се случва в горещините човек да получи топлинен удар.


Автор: доц. д-р Гео Нешев

Какво трябва да се направи незабавно, когато това стане, преди още да се потърси лекарска помощ?
Сергей Игнатов,
Пловдив
Преди всичко профилактично се препоръчва на плажа или на работа да се носи светла шапка. Докато се печете, не връзвайте на главата си кърпа и не слагайте гумена шапка. Не стойте на слънце с пълен стомах, особено ако сте на плажа между 12 и 14 часа.
При работа на открито обличайте широки дрехи от съвсем тънка материя. Поддържайте добра вентилация на работното място. Слагайте лед пред вентилатора. Още по-добре е, ако имате климатик. Ако освен горещо е и много влажно, а вентилацията в помещението не е добра, почивайте през 15 минути. Пийте колкото може повече леко подсолени, но не много студени течности.

Когато все пак се стигне до получаване на топлинен удар, пострадалият трябва да се пренесе на сянка или в хладно помещение. Тялото му се обтрива с хладка вода. На главата му се  поставя торбичка с лед или намокрено със студена вода парче плат. Дайте на пострадалия да пие обилно слабо подсолена вода с температура около 35 градуса. Можете да увиете тялото му със студен чаршаф или да го намажете с кисело мляко.

Не трябва да се оставя в задушно помещение или под преките слънчеви лъчи. Главата му трябва да е на едно ниво с краката. Върху нея не бива да се слага нищо топло.
Като цяло съветът ни е да не стоите продължително време на слънце с непокрита глава. Не пийте алкохол на плажа или пък ако сте заети с тежка физическа работа.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки