Хранителни отравяния в горещините


Хранителни отравяния в горещините
26 Юни 2014, Четвъртък


Какви заболявания, причинени от приеманата храна, ни дебнат през лятото?
Геновева Божинова, Каспичан


Автор: доц. д-р Гео Нешев

Най-после дойде дългоочакваното лято. Но топлото време крие и опасности. Особено често за помощ към лекаря през горещите месеци се обръщат хора, отровени от развалена храна.

Няколко вида са летните заболявания, причинени от болестотворни организми. Те протичат с разстройства на функциите на храносмилателната система. Става дума за дизентерията, салмонелата, стафилококовите отравяния, за коремния тиф и паратифовете.
Коремният тиф и паратифовете са болести на „мръсните ръце“, на лошо измитите зеленчуци и на замърсената питейна вода. Източник на инфекция е болният човек, неин приносител са и мухите. Всички възрасти боледуват от тези инфекциозни заболявания, но най-често те се срещат при хората до 30 години.

Голяма част от хранителните отравяния възникват при консумацията на продукти, замърсени със салмонела и стафилококи. Замърсяването на храната става много лесно. Нерядко още докато животното е живо (при месните продукти). А също така по време на клането, както и ако месото се съхранява на замърсено или недостатъчно хладно място. Изключително опасни са яйцата, главно патешките. Млякото също е добра среда за развитието на салмонелите.

Много често храната се замърсява от хората, които я приготвят или продават. Това става, ако те са боледували от ангина, стомашно разстройство или имат гнойни заболявания на кожата. Ето защо важно е да се спазват санитарно-хигиенните изисквания при търговията с храни и хранителни продукти.

При струпването на много хора на едно място възниква непосредствена опасност от дизентерия. Заразата може да се крие в кладенците, изворите и изобщо – във всички неконтролирани  водоизточници. Опасни могат да бъдат дори водопроводите, ако поради някаква, дори малка повреда, в тях проникне зараза.

Причинителите на токсикоинфекциите могат да се натрупат в храната дори само ако тя се държи на топло през лятото. Ето защо хранителните продукти трябва да се съхраняват в хладилника. Това е задължително и за готовите ястия, след като те предварително са били подложени на щателна топлинна обработка. И въпреки това трябва да сме внимателни. Защото готовата храна може да се държи на хладно максимум 4 часа. След това тя отново трябва да се обработи термично.

Ръцете, плодовете и зеленчуците трябва да се мият старателно. А приземните зеленчуци (маруля, спанак и др.) - да се измиват лист по лист.
Един съвет към хората, които имат лично стопанство – не поливайте зеленчуковите градини с канални води и не ги наторявайте с оборски тор!

Суровото, свареното месо и рибата трябва да се обработват поотделно, с различни прибори. Машинката за мелене на месо задължително се измива с вряла вода. Същото се отнася за плотовете и за приборите, с които сме обработвали мръвката.
Съдовете и всички прибори, с които си е служил някой болен човек, задължително се обеззаразяват. За целта може да се използва хлорна вар от 5 до 15 процента, както и 3 процента лизол или 3 до 5 процента карбол. Съдовете за храна и бельото на болния се изваряват най-малко половин час. Подът и всички други предмети се забърсват с горещ сапунено-содов разтвор.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки