Студенти превърнаха в рай местност край Велико Търново


Студенти превърнаха в рай местност край Велико Търново
Добрият змей е първата творба на студентите, с която започна преобразяването на крайградския парк на Ксилифор
24 Юни 2014, Вторник


В Ксилифор те вдигнаха огромна дървена библиотека с въртящ се подиум

Автор: Здравка Маслянкова

Огромна дървена библиотека с въртящ се подиум направиха в местността Ксилифор край Велико Търново 12 студенти от Факултета по изобразителни изкуства на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Петметровата масивна инсталация е изработена само за десет дни по време на учебната практика на бъдещите скулптори.
Атрактивната постройка ще служи като декор на обособената амфитеатрална сцена в крайградския парк. Целта на проекта е Ксилифор да се превърне в средищен център за културен, екологичен и спортно-атракционен туризъм.

Библиотеката е конструирана от близо 100 дървени елемента, изработени от акация, дъб и орех. Внушителната пластика е с дължина близо 5 метра и три метра височина. За най-любопитните малки посетители е направена стълба, по която те ще могат да се изкачат до върха на „сградата“.

За да стане инсталацията още по-интересна за децата, младите скулптори са включили в нея различни животни и предмети. На лавиците до дървените книги са подредени бухал, като символ на мъдростта и познанието, котка и мишки, цигулка, часовник, мастилница.
Библиотеката заема достойно място до пластиките „Добрият змей Горянин”, „Златната ябълка” и „Къщата на Баба Яга”, които реализираха досега други млади творци от Великотърновския университет.

Основното ни послание е да провокираме децата, които идват да играят тук, да четат и да обичат книгите, сподели ръководителят на студентите доц. Георги Минчев. Дървото е материал, който подхожда най-вече на вътрешни пространства, защото създава топлина и уют.

„Решихме да привнесем елементи от интериора в екстериора и така да направим една по-философска препратка към децата и младежите. В ерата на интернет и мобилните технологии книгата като че ли все повече остава на заден план. Младите хора вече предпочитат да търсят информация в глобалната мрежа, а не в библиотеката. Затова решихме да насочим вниманието им към нещо познато от ежедневието, разположено сред природата.

Може би след време нашата библиотека ще изглежда ретро и ще разказва на по-малките за невероятното усещане да се отдадеш на забрава с книга в ръка“, разяснява замисъла на мащабната композиция студентът Деан Боев.
Съмишленик в идеята на студентите е Туристическо дружество “Трапезица - 1902”. Домакините са подсигурили 6 кубика дървен материал и три големи камъка от пясъчник за скулптурите, както и инструментите.

„Нашата цел е да привличаме към идеята за творчество сред природата все повече съмишленици от страната и чужбина. Така ще бъдат поставени основите на нова и уникална по своя замисъл колекция от съвременни скулптурни творби, които ще превърнат Ксилифор в галерия на открито“, каза председателят на ТД „Трапезица - 1902” Георги Димитров.

За четвърта поредна година проектът „Младежка скулптурна колония” се осъществява в партньорство между туристическото дружество и Факултета по изобразителни изкуства при Великотърновския университет. За първа година проектът е и финансово подкрепен с 3500 лева от Община Велико Търново по програмата “Изкуство и култура”.
Крайградският парк Ксилифор започва да се преобразява от 2011 г., когато студентите от класа на проф. Константин Денев от ВТУ направиха змей и го нарекоха „Добрият змей”.

Той е висок повече от два метра, заедно с опашката е дълъг осем метра и тежи около тон и половина. Всяка част от него - главата, тялото, краката, крилете, опашката, е дело на различен студент. Осем момчета и момичета от две специалности работиха тогава над огромното митично чудовище, станало любима катерушка на децата. Петметрово дърво с огромна златна ябълка в него “израсна“ до змея още следващата година.

Къщата на Баба Яга е третият проект на студентите, които учат скулптура във Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ. Миналата година на Ксилифор работиха възпитаниците на проф. Константин Денев, които направиха къщичката не зловеща, а интересна за децата - цялата от дърво, с пилешки крака, които да я държат здраво за земята, прозорци, през които се виждат различни животни - прилеп, мишка, котки, врани, и люлка във формата на гондола, за да се забавляват малчуганите.


Дървото със златната ябълка в него “израсна” до змея на следващата година Петметровата библиотека на въртящия се подиум е провокация към децата да четат книги

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки