Чудната история на българското зелено сирене


Чудната история на българското зелено сирене
24 Юни 2014, Вторник


В българското село Черни Вит се произвежда единственото плесенно сирене на Балканите. За малко то е щяло да бъде безвъзвратно загубено, но благодарение на усилията


на местния кмет и екип биолози, то отново е открито, а рецептата му – съхранена за кулинарията.  Преди години в Тетевенския Балкан са се отглеждали хиляди стада с овце. Жителите на село Черни Вит са произвеждали и съхранявали козето и овчето сирене в дървени качета. Саламурата се отцеждала, докато парчетата сирене не изсъхнат напълно. През лятото се е складирало в кошарите по пасищата, едва в края на сезона се е прибирало в избите по селата.

Задължително условие било температурата да е от 10 до 12 градуса, както и да има постоянна влага. Когато качето се отваряло през пролетта, ефектът от взаимодействието на хладния и влажния въздух бил образуването на плесен.
През 70-те години на XX век дървените качета са заменени от пластмасови бидони, тъй като местните смятали сиренето за некачествено и развалено. Така разпространението му спряло и плесента започнала да изчезва.

През 2007 г. специалисти от международната организация Slow Food откриват и представят зеленото сирене от Черни Вит на световното изложение в италианския град Бра. Там българският млечен продукт е оценен високо благодарение на качеството и уникалността си.

У нас пристигат и италиански специалисти, за да търсят оригинални местни ястия. Интересът към млечните деликатеси отвежда експедицията до тогавашния кмет на Черни Вит Цветан Димитров. Той си спомня, че като дете е опитвал от "зеленясалото сирене".
Цветан и съпругата му Цонка трескаво започват издирване на продукта, но понеже в Тетевенския Балкан повече от 30 години се използват само пластмасови бидони, намирането му се оказва трудно. А и според възрастните хора за плесенното сирене няма рецепта: „То само си става зелено.

”Въпреки първичния неуспех, Димитров не се оказва. Дни наред търси от врата на врата, от махала на махала. Накрая стига до къщата на баба Ненка и дядо Кольо, които живеели високо в планината без течаща вода и ток.

Отглеждали около 80 кози и овце. Благодарение на това, че още използвали дървени съдове за съхранение, старците намерили останало малко сирене – колкото кибритена кутийка. Така зеленото сирене на с. Черни Вит било спасено за поколенията. Идеята на Цветан Димитров не е този продукт да се пусне за масова консумация, а с него, като местно производство, да се привличат туристи и да се създаде поминък в селото. Десетина човека са обучени вече да работят по старата технология, но проблеми с администрацията още не позволяват да се стартира такъв проект.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки