Горна Оряховица отново запали огъня на Възраждането


Горна Оряховица отново запали огъня на Възраждането
23 Юни 2014, Понеделник


Във вторник вечерта на площада пред Община Горна Оряховица с тържествен ритуал отново бе запален огънят на Второто Българско Възраждане.

Автор: Ира Николова Снимки: Пламен Иванов

Събитието стана възможно благодарение на кмета Добромир Добрев, решил да възстанови съвместната инициатива на Национален фолклорен ансамбъл „Българе” и Община Горна Оряховица отпреди 8 години.
Първоначално огънят е запален по време на третата Национална среща на столетните читалища, проведена в Горна Оряховица. Денят е 12 май 2006 г., а тържествената церемония по запалването с участието на ансамбъл „Българе” е част от кампанията на Националното движение „Второ Българско Възраждане”. Така Горна Оряховица се присъединява към мрежата от огнища на Вечния огън на българщината на картата на страната ни. 

Вече десета година идеята за Второ Българско Възраждане намира широк прием сред родолюбивите българи, милеещи за запазване и популяризиране на културно-историческото ни наследство, на традициите и фолклора ни, на героичното ни минало. Съхраняването на българското и създаване на възможности за възпитаване на новите поколения в патриотичен дух и приобщаването им към националните ценности е сред приоритетите на движението.

Учреденото преди повече от месец сдружение „Пазители на българщината” предлага още една конкретна форма за изразяване на родолюбивите нагласи на днешните българи. Главната идея на сдружението е провеждане на ежегоден събор „Войводска среща”, на който публично да се поемат задължения по патриотични каузи, свързани с националната ни памет и възпитаването в родолюбие. И това ново начинание е в рамките на  кампанията Национално движение „Второ Българско Възраждане” и набира все повече привърженици, дори и извън границите на България.

Горна Оряховица е сред първите градове в страната, решили да възстановят поддържането на своя Вечен огън, чието огнище бе загаснало през последните няколко години на криза. Така героичният горнооряховски край за пореден път доказа мястото си сред водещите средища на патриотизъм и национално достойнство.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки