Ловците отново си имат своя парад


Ловците отново си имат своя парад
Соколарите предизвикаха всеобща радост на събора на ловците във Велико Търново
23 Юни 2014, Понеделник


Над 2000 авджии от цяла България се стекоха на 13 юни („фаталния“ петък) във Велико Търново за националния си събор по повод 130-ата годишнина

Автор: Здравка Христова

от организираното ловно движение. За първи път, след 93-годишно прекъсване, в старопрестолния град беше възстановена традицията българските ловци да се събират за специално и помпозно шествие. Последното подобно мероприятие е било организирано през далечната 1921 г.

Красота за очите и вълнение за душата беше дефилето по търновските улици на повече от 90 дружинки, развели ловните знамена и колоните от авджии с ловни такъми, пушки, кучета, че и два сокола. В парада се включиха още дамите от женския ловджийски клуб “Бендида”, невръстни деца риболовци, състезатели по ловна и спортна стрелба.
Двата сокола, специално доведени за събора, се превърнаха в атракция за децата, които прииждаха на тълпи да ги докоснат и да се снимат.

Председателят на Българската соколарска асоциация Павел Якимов, собственик на един от соколите, сподели, че в България е забранен ловът на хищници със соколи, за разлика от други страни, където този лов е твърде активен. С хищни птици може да се ловуват от скакалци до диви магарета и две са причините, заради които не ни позволяват да правим това. Първата е, че ако се разреши, ще взимаме птици от природата и с това вероятно ще нарушаваме екоравновесието. И втората е, че ловът с хищни птици има право на европейско финансиране, а това засяга финансовите интереси на много хора, коментират соколарите.

Хищните птици не се опитомяват, те винаги остават диви, каза шефът на соколарската организация, който има 30-годишен опит и отглежда поне дузина соколи. В България другият парадокс е, че е позволено да имаш и тренираш такава птица, но с нея не можеш да ловуваш.

На площад “Цар Асен Първи” под портите на Царевец отец Асен от катедралния храм благослови ловните знамена на дружинките. И въпреки превъзходното настроение, авджиите не пропуснаха да споделят и тревогите си. „Ловната ни организация е единна, но държавата в нея липсва. Не може тя да ни събира какви ли не такси, а в същото време да няма никакъв ангажимент към нас. Няма контрол на горите и лова. Пълният хаос с ловната охрана е престъпно нехайство. Вместо да се ограничава бракониерството, баровци и политици непрекъснато правят поразии по ловните полета“, палят се ловците. Според тях в последните години бракониерството расте в широки мащаби, които вече имат застрашителен размер.

Друг проблем е вредният дивеч. Чакалите са по-ограничени, но лисиците вече наводниха селата, скитащите кучета станаха неконтролируеми. Искаме на един такъв форум да поставим въпроса, за да излезем с някакво конкретно решение, настояват ловците. Те искат и по-голям контрол при разрешенията за оръжие, раздавани в момента на хора с психични проблеми, които имат ловни карабини или друго огнестрелно оръжие с изтекло разрешително.

Организираното ловно движение в България се ражда от малкия тематичен кръжец, създаден в Търново през 1884 г. Националната организация на българските ловци е учредена през 1898 г. Днес тя е една от най-старите и уважавани организации в Европа и света.

Затова не е случаен фактът, че Съюзът на ловците и риболовците в България е сред 6-те национални организации, които през 1931 г. в Париж основават Международния съвет по лова и опазване на дивеча, където страната ни членува и днес. Ние сме най-голямата българска армия, неслучайно се шегуват авджиите. 125 000 са ловците в страната, обединени в 138 дружества.

На събор обаче не може без чевермета и веселба. Ловното войнство се оттегли в събота на поляните и дебелите сенки край Къпиновския манастир, където бяха разпънати поне 100 шатри. Тропаха се хора и ръченици, бира и мезе имаше на корем, а хвалбите и надхващането кой колко животни и птици е отстрелял, нямаха край.


Жените авджийки са първи в лова и на хорото край Къпиновския манастир В подножието на Царевец бяха осветени знамената на повече от 90 ловни дружинки от цялата страна

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки