В „Света Марина“ правят къпалня за поклонници


В „Света Марина“ правят къпалня за поклонници
Още не се вижда краят на ремонта в църквата, където преди година патриарх Неофит служи в деня на света Марина
22 Юни 2014, Неделя


Манастирът „Света Марина“ край русенското село Каран Върбовка, едно от любимите места на патриарх Неофит, посреща изкорубен големите християнски празници

Автор: Иван Ванев

Петдесетница и Свети Дух. Безкрайните поройни дъждове, изливащи се над областта, са превърнали двора на манастира в езеро и забавят строителните дейности.
Заради мочурливия характер на местността се обсъжда и някакъв дренаж, който да опази църквата от водата.
В момента в „Света Марина“ текат ремонтни работи, които се извършват по европейски проект и трябва да приключат преди 17 юли, когато е и патронният празник на светата обител.

Това обаче едва ли ще се случи. Църквата в момента е напълно изпразнена, измазана, насред строеж и локви. Иконостасът пък тепърва ще се възстановявава и ремонтира, поне това, което е било спасено от него.
Пусковият срок на обекта се прехвърля от юли за август, но и тогава едва ли ще бъде завършен обектът, признаха тези дни монаси.

Манастирът „Света Марина“ е известен и със своето аязмо с лековита вода. Легендата разказва, че през турското робство дете измило очите си с вода от извора и прогледнало. Сега християни от целия Балкански полуостров идват тук да пият от вълшебната вода. Тя е каптирана и помпи я изкарват до чешмите край светата обител.
В проекта обаче се предвижда в единия край на манастирския двор да бъде изградена и малка къпалня за поклонници, които имат желание да се лекуват тук. Те ще бъдат приютени в стаите за посетители. Проектът предвижда изворът да остане под остъклен отвор в пода на църквата, с вътрешно осветление.


В категории: Вяра , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки