Първанов – агент на Борисов, АБВ – тайният съюзник на ГЕРБ


Първанов – агент на Борисов, АБВ – тайният съюзник на ГЕРБ
И както се разбрахме...
22 Юни 2014, Неделя


Мръсните коалиционни игри на бившия президент

Автор: Велизар Енчев

Тези дни Георги Първанов обяви, че движението АБВ ще стане партия със същото име и ще участва на извънредните парламентарни избори. Понеже апетитът идва с яденето, очевидно червеният президент се надява отново да вземе четирите процента от евровота и влезе в Народното събрание.

Говорим ли за властовите амбиции на бивши държавни глави, да си припомним забравената законодателна инициатива на Яне Янев. Преди две години лидерът на РЗС предложи президентските привилегии да бъдат отнемани, ако бивш президент поднови участието си в политическия живот като член на ръководен партиен орган. Яне визираше желанието на Първанов да се върне в политиката чрез АБВ и с основание се възмущаваше от следните факти: По закон обитавалите „Дондуков“ 2 получават пожизнена пенсия в размер на 60 процента от президентската заплата, 2000 лева за офис оборудване, 200 кв. м имот държавна собственост и охрана от НСО. На фона на масовата мизерия това е дразнещо, а е и конфликт на интереси.

Наистина по каква логика плащаме на Първанов всички тези екстри, за да ги ползва за партийни цели? Не трябва ли Народното събрание да промени закона и императивно постанови: Привилегиите на бивши президенти се отнемат, ако те се впуснат в партийно строителство!
Замисля ли се върху казуса "Първанов", убеждавам се, че изтърканите лица на прехода са ампутирани и от лична, и от държавническа чест. Вместо навреме да напуснат сцената и така съхранят малкото останало им достойнство, те са се вкопчили в политиката като удавник за сламка.

Вместо да се оттегли след десетте президентски години и заеме достолепната поза на баща на нацията, Първанов нагази блатото на партизанските ежби и стана едно от партийните кречетала. След като не успя да заграби председателския пост в БСП, алчният за власт Първанов пое по пътя на синия отцепник Иван Костов и роди недоносчето АБВ.
БСП изгуби евровота, но и Първанов не спечели. Четирите процента са малка утеха за аления ренегат, защото няма никакви гаранции, че на парламентарни избори този вот ще се повтори.

Нещо повече - полъгалите се по АБВ вече прогледнаха, че Първанов е патерица на Бойко Борисов. И че двамата са си лика-прилика както по болната амбиция да са вечно във властта, така и по изповядваната дясна философия. Всъщност идеологията на Първановата партия не е по-различна от тази на ГЕРБ и това се вижда от биографиите на знаковите лица в АБВ. Вижте дипломацията на външния министър Калфин, подписал с държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс договора за щатските бази, и ще разберете какво ни чака, ако АБВ е на власт.

Спомнете си как началникът на Генералния щаб ген. Михо Михов осакати войската със сбъркани реформи и ще видите бъдещето на БА, ако въздушният ас кацне във Военното министерство.
На обвинението, че АБВ отмъкна гласове от БСП и обслужи ГЕРБ, Първанов нервно отговори: "Омръзна ми тази теза, че понеже сме различни, работим за ГЕРБ. БСП пък е заедно с ДПС и се превърна в дама под чехъл..."

Хубаво е да изричаш истини, но и да не забравяш кой си и откъде си тръгнал. Не беше ли той президентът, който през 2005 г. натискаше Станишев да се коалира с ДПС? Тогава БСП попадна под чехъла на Доган, но това не възмути Първанов, който дори награди Сокола с орден "Стара планина". 
А кой упорито настояваше за мажоритарен вот при изготвянето на Избирателния кодекс преди парламентарните избори през 2009-а? Не беше ли президентът на БСП, наложил на "Позитано" мажоритарни квоти, почти всичките спечелени от ГЕРБ?

Гледам Първанов по електронните медии и имам чувството, че съм зрител на бездарно представление, в което отрицателният герой неистово ни внушава, че играе положителна роля, и то за наше добро.
Дали от персонална глупост, дали заради едновременното слугуване на двама чужди господари, Първанов се похвали с нещо, от което трябва да се срамува. Ето думите, които ще влязат в христоматията на българския макиавелизъм:

"Аз съм човекът, който отиде в Москва и каза: „Ако трябва да се сърдите на някого за американските бази в България, сърдете се на мен”. Аз бях човекът, който отиде във Вашингтон и каза: „Ако ще се сърдите на някого за „Белене“, за „Южен поток“, за руските енергийни проекти - аз съм човекът”. Нямаше възражения и в едната, и в другата столица. Т.е. може да се проявява характер във външната политика, какъвто сега няма..."
И друг път съм го казвал: Първанов е събирателен образ на всичко най-отблъскващо в столетницата, превърнало я от партия на онеправданите в парламентарна слугиня на десетоноемврийската буржоазия.

Ако този човек въртеше частна фирма по неговата рецепта за задоволяване и на щатски апетити за бази, и на руски - за газопроводи, той щеше да е фалирал.
Като главнокомандващ той благослови сделката за четирите американски бази по схемата "кон за кокошка". Даже по-лошо, защото подписахме договор, от който в хазната не влезе и един цент.
От почти същата територия Турция годишно получава половин милиард от наем - в брой или във военни доставки на американска бойна техника. Неслучайно от 20 години прочутите "Ф-16" се сглобяват в турски военни заводи.

Претегляме ли ползите от "Южен поток", спомнете си как преди четири лета Първанов се изхвърли с обещанието, че годишно ще получаваме 2 милиарда от газопровода. Заради което си писа шестица за подписаните от него енергийни договори с Путин. Сега се оказва, че печалбата от евентуалния проект е обвита в гъста мъгла.
Точно пък Първанов да говори за характер във външната политика, е все едно сериен убиец да пише некролог на жертвите си. В деня, в който обяви раждането на АБВ, Първанов изтъкна друг свой принос към националната сигурност – решаващата си роля за ликвидирането на ракетите "SS 23".

Напоследък бившият президент настървено кълве Делян Пеевски, мислейки че сме късопаметни. Не, не сме забравили кой е архитектът на тройната коалиция, събрала през 2005 г. в едно правителство риба, рак и щука. По това време президентът лобираше за коалиция между БСП, НДСВ и ДПС и натискаше столетницата да прегърне Сакскобургготски и Доган.
Въпреки че на всеки бе ясно: царят влиза в кабинета, за да запази незаконно върнатите му имоти, а ДПС – за да продължи да разпределя порциите на властта. Идеолог и конструктор на порочния съюз бе Георги Първанов.

Коментираме ли мръсните сделки на Първанов, полезно е да чуем свидетели на коалиционните му пируети. Мария Капон, Николай Младенов и Димитър Абаджиев разказват, че през 2006 г. гостували на Борисов в Банкя.  По едно време му се обажда Първанов и не след дълго пристига в къщата. Домакинът го приема в друга стая, говорили каквото говорили, и Първанов тръгнал да си ходи. В този момент тримата дочули потресаващо откровение. На вратата Първанов се обърнал към Борисов и заговорнически му казал: „И както се разбрахме – ти работиш в дясно, а аз – в ляво“...
Трябва да си сляп, за да не видиш очевадното: Първанов е агентът на Борисов, АБВ - тайният съюзник на ГЕРБ.

Анализирай това
По закон обитавалите „Дондуков“ 2 получават пожизнена пенсия в размер на 60 процента от президентската заплата, 2000 лева за офис оборудване, 200 кв. м имот държавна собственост и охрана от НСО. На фона на масовата мизерия това е дразнещо, а е и конфликт на интереси.
Наистина по каква логика плащаме на Първанов всички тези екстри, за да ги ползва за партийни цели?


В категории: Анализи , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
твратении
01.07.2014 15:54:26
0
0
ПЪРВАНОВ СТАНА ПРЕЗИДЕНТ ОТ ГЛАСОВЕТЕ НА ЦИГАНИТЕ И ДПС ВЪРХУШКАТА,,ПРИГЛСУВАЛИ 35 на/сто от имащите право на гласуване.ВТОРИЯ ПЪТ ПРИ СЪПЕРНИК СТОЯНОВ НИКОЙ НЕ СЛАГАШЕ В СМЕТКА ПЪРВАНОВ ,НО С КАЛНИЯ НОМЕР НА БОНЕВ СРЕЩУ СТОЯНОВ ПЪРВАНОВ ПАК СПЕЧЕЛИ.ВСИЧКАТА ВИМРАБОТА НА КОМУНИСТИТЕ Е САМО ИНТРИГИ И МРЪСОТИИ.ВИЕ ПОМЕЖДУ СЕ МРАЗИТЕ ЕДИН ДРУГИ.
1
твратении
01.07.2014 15:54:25
0
0
ПЪРВАНОВ СТАНА ПРЕЗИДЕНТ ОТ ГЛАСОВЕТЕ НА ЦИГАНИТЕ И ДПС ВЪРХУШКАТА,,ПРИГЛСУВАЛИ 35 на/сто от имащите право на гласуване.ВТОРИЯ ПЪТ ПРИ СЪПЕРНИК СТОЯНОВ НИКОЙ НЕ СЛАГАШЕ В СМЕТКА ПЪРВАНОВ ,НО С КАЛНИЯ НОМЕР НА БОНЕВ СРЕЩУ СТОЯНОВ ПЪРВАНОВ ПАК СПЕЧЕЛИ.ВСИЧКАТА ВИМРАБОТА НА КОМУНИСТИТЕ Е САМО ИНТРИГИ И МРЪСОТИИ.ВИЕ ПОМЕЖДУ СЕ МРАЗИТЕ ЕДИН ДРУГИ.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки